NA TAKMIČENJU U JAGODINI 70 SPORTISTA SA INVALIDITETOM

Last Updated: 22/10/2019Autor

Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda (SSOSIB) uzeo je učešće na Sportskim susretima osoba sa invaliditetom u Jagodini. Sastavni deo manifestacije bio je i peti po redu memorijal „Todor Kolarski“, koji se tradicionalno održava naizmenično u jednom od tri grada bivše Jugoslavije (Veles, Jagodina i Beograd) uz prisustvo i sportista sa invaliditetom iz pomenutih gradova. Njih povezuje život i delo Todora Kolarskog, humaniste rođenog u Velesu i osnivača brojnih organizacija za osobe sa invaliditetom u Jagodini i Beogradu.

Delegaciju od 13 predstavnika SSOSIB činilo je sedam takmičara, tri terapeuta iz Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, Tanja Kolarski (ćerka Todora Kolarskog), Rada Pavlović (dugogodišnji predsednik Društva za sport i rekreaciju invalida Čukarice i član Upravnog odbora SSOSIB) i Aleksandar Vujčić (stručni radnik SSOSIB). Ovu tradicionalnu manifestaciju organizovalo je Društvo za sport i rekreaciju invalida Jagodine, pod pokroviteljstvom grada Jagodine. Učešće osoba sa invaliditetom iz prestonice na memorijalu podržao je grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Nakon srdačnog dočeka od strane domaćina, na čelu sa predsednikom Milovanom Vasićem, delegacija iz Beograda prisustvovala je polaganju venaca palim borcima herojske Crvene armije u oslobodilačkim borbama u Drugom svetskom ratu.

Sportska nadmetanja sportista sa invaliditetom iz nekoliko gradova širom Srbije (Beograd, Bor, Smederevo, Zvornik, Požega…) i Velesa svečano je otvorio Bojan Veljković, istakniti sportski radnik i predstavnik Jagodinskog sportskog saveza. Predstavnik SSOSIB Aleksandar Vujčić se ovom prilikom zahvalio na dobrodošlici, ukratko podsetio na značaj memorijala i poželeo svim učesnicima uspešan nastup i prijatno druženje. Tanja Kolarski je prigodnim govorom evocirala uspomene na deda Tošketa, podsećajući sve prisutne na njegov izuzetan doprinos u afirmaciji osoba sa invaliditetom u Jagodini i šire.

Oko 70 takmičara takmičilo se u četiri sportske discipline: viseća kugla, bacanje pločica, šut na gol i pikado. Najviše uspeha u takmičenjima imala je ekipa Društva za sport i rekreaciju invalida Jagodine, drugo mesto pripalo je Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda, dok su treće mesto osvojili gosti iz Velesa.

Nakon završetka sportskih nadmetanja, delegacija iz Velesa, predvođena Daliborkom Zlatevom, predsednicom Udruženja za cerebralnu paralizu iz Velesa, imala je priliku da upozna bogate turističke sadržaje Jagodine (muzej voštanih figura, Akvapark, Izletište „Potok“ i Zoološki vrt). Svi članovi delegacije su bili impresionirani onim što su videli, kao i dobrodošlicom od strane domaćina.

Tokom završnog dela svečanosti, na zajedničkom ručku, SSOSIB-u je dodeljena zahvalnica od strane Društva za sport i rekreaciju invalida Jagodine za dugogodišnju uspešnu sportsku saradnju.