SVETSKO ODLIČJE ZA MLADE BASKETAŠE U KINI

Last Updated: 07/10/2019AutorTags: ,

Muška 3×3 reprezentacija do 23 godine osvojila je bronzanu medalju na FIBA 3×3 U23 Svetskom prvenstvu koje je održano u kineskom gradu Landžu. Ekipa Srbije u sastavu: Goran Vidović, Vladimir Trajković, Marko Milaković i Dušan Samardžić, osvojila je treće mesto u konkurenciji 20 ekipa koje su učestvovale na ovoj svetskoj 3×3 smotri. Reprezentaciju za ovo takmičenje spremao je stručni štab u sastavu: Danilo Lukić – trener muških 3×3 reprezentacija, Marko Ždero – trener mlađih 3×3 reprezentativnih selekcija, uz Gorana Vojkića – selektora muških 3×3 reprezentacija Srbije.

Reprezentacija Srbije je danas prvo u četvrtfinalu savladala, više nego ubedljivo, reprezentaciju Letonije rezultatom 21:9. Ceo meč je protekao u potpunoj dominaciju ekipe Srbije koja je pokazala raznovrsnu igru u fazi napada, ali pre svega izuzetan kvalitet u igri u odbrani. Poeni u ovom meču raspoređeni su na sledeći način – Trajković je postigao 8, Samardžić 5, a Milaković i Vidović po 4 poena. Pobedom nad Letonijom reprezentacija Srbije se plasirala u finale gde ju je čekala Rusija (koja je u svom četvrtfinalu bila bolja od Italije).

Polufinale je proteklo, na žalost, u potpunoj dominaciji favorizovane reprezentacije Rusije. Naime, Srbija je izuzetno napadački loše počela meč da je Rusija stekla prednost veću od osam poena već u prvoj polovini meča. Ekipa Srbije se „probudila“ u drugoj polovini meča i pred sam kraj uspela da stigne prednost Rusije (do rezultata 19:17), ali to ipak nije bilo dovoljno, te je Rusija slavila i plasirala se u finale konačnim rezultatom 21:17. Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Trajković sa 6 poena, Vidović i Samardžić su postigli po 4 poena, a Milaković 3.

Reprezentaciji Srbije je preostala borba za bronzu protiv vršnjaka iz Holandije (koji su u četvrtfinalu možda iznenadili i savladali domaćina Kinu, ali ipak u polufinalu izgubili od reprezentacije Ukrajine) sa kojima se Srbija već sastala u grupnoj fazi i slavila. Na svu sreću, ovaj meč je bio potpuna suprotnost prethodnom meču sa Holandijom (u kome je Holandija dominirala ali Srbija na kraju slavila), jer je reprezentacija Srbije „držala konce“ utakmice u svojim rukama od početka do samog kraja za konačan trijumf rezultatom 21:13! Srbija je za razliku od prošlog meča ovoga puta bila izuzetno raspoložena u napadu što je rezultiralo ubedljivom pobedom. Trajković je u ovom meču za bronzu postigao čak 12 poena, dok je Milaković postigao 4, Samardžić 3 i Vidović 1 poen.

Zlatnu medalju i titulu svetskog prvaka osvojila je Rusija ubedljivom pobedom nad Ukrajinom rezultatom 21:11. Za najboljeg igrača celog turnira u muškoj kategoriji proglašen je Rus Aleksandar Zujev, dok je naš reprezentativac Vladimir Trajković uvršten u najbolju ekipu („trojku“) šampionata (uz MVP-a Zujeva i Holanđanina Dilana Van Ajka). Takođe treba istaći i da je sudija iz Srbije – Vladimir Vesković bio jedan od dvojice sudija koji su sudili muško finale između Rusije i Ukrajine, što je još jedan dokaz kvaliteta naših sudija, ali i pokazatelj kvaliteta srpske 3×3 košarke. U ženskoj konkurenciji novi prvak sveta u konkurenciji do 23 godine je reprezentacija Japana koja se savladala Rusiju rezultatom 19:14, dok je treće mesto osvojila reprezentacija Francuske (za bronzu savladala Belorusiju rezultatom 20:14).