BEZ MEDALJE U AMSTERDAMU

Last Updated: 24/06/2019Autor

Seniorska muška 3×3 reprezentacija ponovo se, kao i pre dve godine sa Evropskog, iz Amsterdama vraća bez medalje – ovoga puta sa Svetskog 3×3 prvenstva. Novi prvak sveta je reprezentacija SAD koja je u finalu bila bolja od Letonije rezultatom 18-14. Reprezentacija Srbije je u polufinalu, u veoma teškom meču koji je odigrala protiv reprezentacije Letonije, izgubila rezultatom 22-19. Utakmica je protekla u vodstvu ekipe Letonije tokom najvećeg dela meča, koje naša reprezentacija uspeva do poslednjeg minuta da stigne, ali na žalost, ne i da prestigne. U poslednjih tridesetak sekundi obe ekipe su imale „šut za pobedu“, ali je Letonija bila ta koja je taj šut pogodila. Treba naglasiti da je Letonija pogodila čak 6 šuteva za dva poena, dok je naša ekipa postigla samo četiri.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Majstorović sa 9 poena, Bulut je postigao 7, Vasić 3, dok je Savić bio bez postignutog poena (što je možda još jedan od faktora poraza). Posle ovog poraza, Srbiji je ostala još jedna šansa za osvajanje medalje – bronzane, a protivnik je bila ekipa Poljske koja je u svom polufinalnom meču bila poražena ubedljivo od SAD rezultatom 22-8. U izjednačenoj borbi gde su se u prvoj polovini meča ekipe smenjivale u vodstvu ne veđem od dva poena, Poljska stvara osetniju prednost koju Srbija uspeva da stigne i na 11 sekundi pred kraj meča uspeva da povede poenom razlike (15-14). Na scenu stupa najbolji igrač Poljske – naturalizovani Amerikanac Majk Hiks koji uz faul (Savića) uspeva da pogodi šut za dva poena i potom pogodi i dva dodatna slobodna bacanja (jer je Srbija bila u bonusu) za konačnih 18-15 za Poljake, ostavivši naše igrače da u neverici tuguju. U ovom meču najefikasniji za Srbiju bio je Bulut sa 5 poena, a pratio ga je Majstorović sa 4, dok su Savić i Vasić postigli po 3 poena.

Podsećamo da je ovo prvi put od kada se organizuju 3h3 Svetska prvenstva (od 2012.godine) da se Srbija vraća bez osvojene medalje.

U ženskoj konkurenciji novi 3×3 prvak Sveta je reprezentacija Kine koja je u finalu bila bolja od Mađarske rezultatom 19-13. Treće mesto je osvojila Francuska pobedivši Australiju za bronzu rezultatom 21-9. Sledeće seniorsko takmičenje koje predstoji 3×3 muškoj seniorskoj selekciji je FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo koje će se održati u mađarskom Debrecinu od 30.avgusta do 02.septembra 2019.godine.