JUNIORI IZBORILI PLASMAN NA EP U BASKETU 3 NA 3

Last Updated: 05/08/2019Autor

Juniorska 3×3 reprezentacija Srbije obezbedila je (već četvrtu godinu zaredom) plasman na FIBA 3×3 U18 Evropsko prvenstvo. Način na koji je ovoga puta to ostvareno jedinstven je do sada. Nacionalni juniorski tim u sastavu Simjanovski Dušan, Gole Novak, Novaković Luka i Šarenac Luka, uspeo je fenomenalnim partijama drugog kvalifikacionog dana takmičenja u italijanskom Rietiju da ostvari plasman na Evropsko prvenstvo.

Treba naglasiti da je ekipu na izvanredan način spremio stručni štab u sastavu: Marko Ždero – trener juniorske 3×3 reprezentacije, Danilo Lukić – trener muških 3×3 selekcija, uz podršku Gorana Vojkića – selektora muških 3×3 reprezentacija.

Posle jučerašnjeg polovičnog uspeha, reprezentacija Srbije je u izuzetno teškom meču, zbog same važnosti istog, uspela da savlada reprezentaciju Holandije rezultatom 19:15 i zauzme drugo mesto u grupi B, što je obezbedilo plasman u „polufinale“ čiji će pobednik biti ekipa koja će obezbediti plasman ne Evropsko prvenstvo. Prvi deo meča sa Holandijom je bio prilično izjednačen i „tvrd“, da bi u drugom delu Srbija stekla prednost veću od tri poena koju je do kraja uvećala i održavala. Na samom kraju meča, na sedam sekundi pre kraja, Luka Novaković je u sudaru sa protivničkim igračem zadobio povredu kolena, koja je značila da je za njega ovaj kvalifikacioni turnir, na veliku žalost, završen.

Srbija je posle ovog meča, zauzevši drugu poziciju u grupi, „zakazala“ meč sa reprezentacijom Hrvatske koja je ostavila najači utisak od svih ekipa na prvenstvu – sve utakmice su prilično lako i ubedljivo pobedili, a jedino im je domaćin pružio donekle otpor (utakmicu sa Italijom Hrvatska je pobedila rezultatom 21:19). Utakmica je počela blagom domnacijom Hrvatske reprezentacije u prvih dva minuta meča, da bi od tada Srbija izuzetno kvalitetnom i pametnom igrom uzela konce igre u svoje ruke. „Proradio“ je i šut za dva poena, te su u pojedinim momentima reprezentatici Hrvatske, iako favoriti pre početka meča, bili nemoćni da uzvrate i pokušaju da meč načine neizvesnim.

Naglašavamo da je ceo meč Srbija igrala sa samo tri igrača, bez mogućnosti izmene, što je u ovom sportu svojevrstan podvig. Konačan rezultat meča glasio je 21:14, a Hrvatska reprezentacija je najsrdačnije sportski čestitala protivniku na zasluženoj pobedi. Na ovaj način juniori Srbije ostvarili su plasman na FIBA 3×3 U18 Evropsko prvenstvo koje će od 6-8.septembra biti održano u prestonici Gruzije – Tbilisiju.

Pored juniora Srbije, u muškoj konkurenciji sa kvalifikacionog turnira u Italiji plasman je obezbedio i domaćin pobedivši prvoplasiranu ekipu iz grupe u kojoj je Srbija bila – reprezentaciju Španije rezultatom 19:15. U ženskoj konkurenciji plasman na EP su iz Rietija obezbedile reprezetacije Španije i Nemačke.