BASKETAŠI TRIJUMFOVALI U PORTOROŽU

Last Updated: 11/02/2020Autor

Još jedan pripremni turnir za našu mušku seniorsku 3h3 reprezentaciju okončan je trijumfom. Srbija je u finalu bila bolja od Kanade rezultatom 21:13.Srbija je, kao i proteklog vikenda na pripremnom turniru održanom u Subotici, nastupala u sastavu Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić. Nakon prilično ubedljivih partija u grupnoj fazi, reprezentaciju Srbije je u nedelju u Portorožu čekao dan u kome se odlučivalo o plasmanu ekipa.

Naša reprezentacija je čekala u polufinalu pobednika meča Mongolija – Katar, da bi i danas ponovo izašla (ovoga puta u polufinalu) na megdan izuzetno kvalitetnoj ekipi Katara (Katar je za polufinale savladao Mongoliju rezultatom 21:8). Reprezentacija Katara je prilično namučila našu selekciju, čak je vodila rezultatom 11:9, da bi se Srbija „dvojkom“ Buluta vratila u egal, posle čega je do kraja meča na terenu prikazana potpuna dominacija Srbije (kako u napadu tako i u odbrani) za konačnih 21:16 i novo finale.

U finalu je rival bila izuzetno kvalitetna reprezentacija Kanade (ekipa Edmontona sa FIBA Svetskog Tura) koja u svom sastavu ima igrače poput Kajla Laundrija (koga se košarkaška publika u Srbiji seća iz sezone

2016/17 kada je nastupao za Budućnost iz Podgorice, ali i za rusku ekipu Trijumf Libertsija i Zenita iz Sent Petersburga u šest sezona pre dolaska u Crnu Goru) i Stiv Sir (koji je ušao u košarkašku istoriju kao rekorder NCAA lige po procentu šuta za tri poena igrajući za Nordern Arizonu). Uprkos košarkaškom „pedigreu“ kakav imaju kanadski reprezentativci, oni nisu predstavljali danas nikakvu pretnju rperezentaciji Srbije koja je ubedljivo slavila rezultatom 21:13 za novi šampionski trofej, koji ovoga puta donose u Košarkaški savez Srbije iz slovenačkog Portoroža.

Rezultati, ali i prikazana igra, na protekla dva pripremna turnira na kojima je preprezentacija Srbije učestvovala, dokaz su da se u mesecima pred nama mogu očekivati najviši dometi ovih momaka, a svi se nadamo da će kulminaciju dostići na Olimpijskim igrama u Tokiju krajem jula meseca.