BASKETAŠI SRBIJE ODBRANILI EVROPSKI TRON

Last Updated: 02/09/2019AutorTags: ,

Muška seniorska 3×3 reprezentacija Srbije pobednik je ovogodišnjeg FIBA 3×3 Evropskog prvenstva održanog u mađarskom Debrecinu. Na ovaj način Srbija je odbranila titulu prvaka Evrope osvojenu prošle godine u Bukureštu. Posle izvanrednih partija u grupi, reprezentacija Srbije koja je nastupala u sastavu: Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Dejan Mijatović, sa pobedama je nastavila i u eliminacionom delu takmičenja.

Prvo je u četvrtfinalu pred Srbijom poklekla reprezentacija Ukrajine – poražena je rezultatom 21:12. Utakmica je od samog starta bila takva da pobeda Srbije nije dolazila u pitanje ni jednog trenutka. Najefikasniji u našoj reprezentaciji bio je Bulut sa 7 poena, Mijatović je postigao 6, dok su Majstorović i Savić postigli po 4 poena.

Polufinalni meč je možda bio i najteži za našu reprezentaciju na celom prvenstvu. U veoma izjednačenoj borbi protiv reprezentacije Litvanije, gde su nijanse odlučivale pobednika, Srbija je slavila rezultatom 20:19, a junak pobede je bio Majstorović koji je na samo nekoliko sekundi pre kraja meča pri rezultatu 18-18 pogodio oba slobodna bacanja, što je bilo dovoljno za konačnu pobedu. Ujedno to su bili i jedini poeni Majstorovića na meču, dok je Mijatović postigao 8, Savić 6, a Bulut 4 poena.

U finalnoj utakmici Srbija je za rivala imala reprezentaciju Francuske, koja nikada do sada nije uspela da savlada našu selekciju na zvaničnim 3h3 takmičenjima. Tako je bilo i ovoga puta, Srbija je slavila rezultatom 21:18. Početak i prva polovina utakmice protekla je u dominaciji reprezentacije Srbije, ali je Francuska u drugom delu uspela da „uhvati priključak“ i vrati se potpuno u meč. Itak su iskusni reprezentativci Srbije u finišu pokazali kvalitet i slavili osvajanje nove evropske titule prvaka.

Treba naglasiti da je Dejan Majstorović proglašen najkorisnijim igračem turnira (MVP), a pored toga je i član najbolje „trojke“ turnira uz Litvanca Marijusa Uzupisa i Francuza Lukasa Dusolijea. Reprezentaciju je pratio stručni štab u sastavu: Goran Vojkić – selektor muških 3×3 reprezentacija Srbije, Danilo Lukić – trener muških 3h3 reprezentacija Srbije, Mihajlo Mihajlović – fizioterapeut ekipe, a podršku je činio i Igor Rakočević potredsednik KSS za mušku košarku koji je bio sa ekipom u eliminicionoj fazi.