TERZIĆEVA I JOVANČEVIĆ U FINALU U GLAZGOVU

Last Updated: 14/04/2019Autor

ATLETIKA

Srpski atletičar koji je danas prvi takmičio na dvoranskom prvenstvu Evrope u Glazgovu, Strahinja Jovančević, uspeo je da se nadje među osam najboljih daljaša. Kvalifikaciona norma za prolazak u finale bila je 7.95m ili osam najboljih atletičara po rezultatu. Normu je ispunilo troje takmičara, a Strahinja je u ukupnom plasmanu zauzeo sedmo mesto. On je u prvoj seriji skočio 7.48m, u drugoj je prestupio, a u trećoj je imao najdalji skok od 7.73m.

„Zadovoljan sam ulaskom u finale. Nadam se da ću u nedelju skočiti još dalje“, rekao je Strahinja.

Finale u ovoj disciplini na programu je u nedelju, 03.marta od 12.35h.

Još jedan srpski predstavnik uspeo je da dođe do evropskog finala. Amela Terzić istrčala je sjajnu trku na 1500m rezultatom 4:16,51 i zauzela prvo mesto u svojoj grupi. U finale su prolazile prve dve takmičarke iz tri grupe i tri po najboljem rezultatu (ukupno devet).

„Ovo je jedna od mojih boljih trka u karijeri, nisam se štedela, sada se spremam za finale. Cenim svako svoje finale u seniorskoj konkurenciji. Nadam se dobroj trci u finalu“, rekla je Terzićeva.

Finale u ovoj disciplini na programu je u nedelju od 21.12h.

Asmir Kolašinac bacio je kuglu 19.82 metara, što nije bilo dovoljno da se nađe među osam najboljih bacača Evrope. Kvalifikaciona norma iznosila je 20.90m, koju su uspeli da prebace četiri takmičara. Mesud Pezer bacio je kuglu 21.08m, Haratyk Michael 20.98m, Bertemes Bob 20.97m i Stanek Tomaš 20.90m. Asmir je u prvoj seriji bacio 19.46m, u drugoj 19.82m, u trećoj 19.45m, u ukupnom plasmanu bio je 13-ti.

„Razočaran sam svojim nastupom, dobro sam se osećao, međutim napravio sam puno tehničkih grešaka koje su me koštale dobrog rezultata za koji sam sigurno spreman“, rekao je Kolašinac.

Elzan Bibić je trku na 1500m istrčao za 3:47,94, i u svojoj grupi zauzeo četvrto mesto, međutim takmičar koji je bio treći diskvalifikovan je zbog gaženja linije van staze, te se Bibić popeo na treću poziciju. U prolazak dalje išla su prva dva takmičara iz tri grupe i još tri najbrža po rezultata, nažalost Bibić nije bio među njima. On je u ukupnom plasmanu zauzeo 13-to mesto.

Pored Strahinje, Asmira i Bibića danas je kvalifikacije imala i Maja Ćirić na 400m. Ona je trčala u prvoj grupi od sedam, i vodila do samog kraja, kada su je poslednjih 20m, pretekle tri takmičarke, te je Maja zauzela četvrto mesto u svojoj grupi rezultatom 53.73s. U polufinale prolazi prve dve atletičarke iz svake grupe i četiri najbrže po rezultatu. Iako je ovo Majin drugi najbolji rezultat sezone ona nije uspela da prođe dalje.

„Dala sam sve od sebe, jako sam krenula, na sve ili ništa. Zadovoljna sam trkom“, rekla je Maja.

Danas nas očekuju još kvalifikacije na 1500m, u kojima će trčati Amela Terzić u trećoj grupi od 20.30h.