PLANINARSKI SAVEZ SRBIJE OBELEŽIO “MEĐUNARODNI DAN PLANINA“

Last Updated: 12/12/2019Autor

Planinarski savez Srbije (PSS) je 11. decembra 2019. godine organizovao svečanost povodom obeležavanja ,,Međunarodnog dana planina 2019.” Na svečanosti su dodeljene zahvalnice institucijama, kompanijama, predstavnicima medija i pojedincima koji su podržali  Planinarski savez Srbije. Tom prilikom uručena su i priznanja našim najboljim sportistima za postignute rezultate u 2019. godini.

Međunarodni dan planina se Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2002. godine obeležava 11. decembra svake godine. Obeležavajući Međunarodni dan planina još od prvog dana proglašenja 2002. godine, Planinarski savez Srbije, društva, klubovi i članstvo, pomažu u očuvanju planinske prirode kroz programe rada i aktivnosti. Obnavljaju se i obeležavaju planinarski putevi i staze, uređuju planinski izvori i česme, čiste se planinska izletišta od otpada, sprečava se uništavanje prirodnih dobara, štampaju se i izdaju karte i literatura i edukuje javnost o planinarstvu i planinama.

Kroz aktivnosti RSS konstantno promoviše i direktno učestvuje u razvoju planinskog turizma koji pomaže opstanku lokalnog stanovništva i razvoju planinskih područja. Ekipe Gorske službe spasavanja bezbroj puta pružile su pomoć stanovništvu od elementarnih nepogoda, velikih snegova, dopremanja lekova i hrane, transporta bolesnih i povređenih. Stvorena su čvrsta prijateljstva koja traju generacijama.