ORLOVI ODLIČNI NA SVETSKOM PRVENSTVU U ULTRAMARATONU

Last Updated: 02/09/2019Autor

Atletska reprezentacija Srbije, nastupila je u nedelju 01.09.2019. godine na 3. Svetskom prvenstvu u ultramaratonu na 50 kilometara, koje je održano u Brašovu (Rumunija). Pozitivan timski duh i zajedništvo, doprineli su da članovi naše rerezentacije ostvare odlične rezultate na najjačem takmičenju na kojem su do sada učestvovali u svojim karijerama. Organizator Atletska federacija Rumunije, izvanredno je organizovala ovo prvenstvo koje je okupilo rekordan broj učesnika.

Najuspešniji srpski takmičar bio je Kristijan Stošić koji je oborio državni rekord sa rezultatom 3 sata 05 minuta i 25 sekundi i sa tim vremenom zauzeo 28. mesto, Miloš Dajević je bio 45-ti, a Nikša Papić zauzeo je 60. mesto. Trku je završilo 76 takmičara, od 84 koliko se pojavilo na startu. U ekipnom plasmanu muška reprezentacija Srbije zauzela je 10. mesto sa zbirnim rezultatom 9 sati 55 minuta i 20 sekundi. Na startu se pojavilo 20 timova u muškoj konkurenciji. Slavila je reprezentacija Južne Afrike.

Kod devojaka najbolji nastup imala je Katarina Pohlod, koja je istrčala malo lošije od ličnog rekorda, ostvarivši plasman na 31. mesto sa rezultatom 3 sata 40 minuta i 47 sekundi, preostale dve članice Nora Trklja i Biljana Bursać trčeći od početka do kraja u istom ritmu, i na kraju ušle u cilj kao 47. i 48. plasirane sa rezultatom 3 sata 53 minuta i 28 sekundi. Kod devojaka trku je završilo ukupno 59 devojaka, od 67 koliko je startovalo.

Naše devojke su zauzele 6. mesto u ekipnom plasmanu sa zbirom rezultata 11 sati 27 minuta i 43 sekunde. U ženskoj konkurenciji na startu se pojavilo 12 timova. Pobedila je ekipa Velika Britanija.

Izjava Kristijan Stošić:

„Dao sam svoj maksimum i prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom i plasmanom, presrećan sam što sam oborio nacionalni rekord. Staza je bila izuzetno zahtevna, vreme sunčano i pretoplo. Želeo bih da se zahvalim Atletskom savezu Srbije koji nam je omogućio učešće na ovom renomiranom prvenstvu, Gradu Vranju i svom klubu Vranjski maratonci, članovima porodice Papić, mojoj porodici koji me podržavaju. Posebno bi se zahvalio svim članovima reprezentacije i vođi delegacije Goranu Čegaru na nesebičnoj podršci i timskom duhu koji je vladao sve vreme od polaska iz Srbije do kraja takmičenja“.