SPEKTAKULARNO VEČE NACIJA NA SP U BEOGRADU

Last Updated: 15/04/2019Autor

ŠKOLSKI SPORT

Svetsko prvenstvo za srednjoškolce ulazi u završnu fazu. Posle takmičenja u grupama, sledi razigravanje za plasman. Za naslov prvaka sveta Svetskog prvenstva u fudbalu u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Svetske školske sportske federacije, bore se 24 muške reprezentacije i 16 ženskih. Srbija na žalost ovog puta ostaje bez medalje. Muškarci su bili bliži plasmanu u četvrtfinale, ali su na kraju zbog poraza od Libana ispustili drugo mesto. Ostaje žal zbog remija sa Brazilom, vodili smo 1:0, da je ostalo tako na kraju bi bili prvi u grupi.

Sreda je bila slobodan dan, kada je igranje fudbala u pitanju. Ali dan je bio prepun raznih aktivnosti. Direktor takmičenja Boris Tomić, organizovao je razgledanje centra grada i Kalemegdana svih učesnika, a sportista i pratećeg osoblja ukupno ima 876. Posle odmora usledilo je tradicionalno Veče nacija, program koji je obavezan za sve učesnike i koji služi da svaka zemlja predstavi svoju tradiciju. Bilo je zaista sjajno, uz mnogo muzike, druženja i igre. Nezvanično štand Austrije poneo je epiten pobednika, jer su svi učesnici bili obučeni u planinskom stilu u narodnoj nošnji. A na štandu su svima bili ponuđeni besplatni sendviči sa alpskom šunkom i domaćim testeninama. Pred kraj događaja zajednički nastup imali su takmičari Srbije i Republike Srpske, zaigrali su kolo i cela hala je tapšala. Republika Srpska je pridruženi član ISF, ima pravo učešća u svim sportovima ali nema pravo glasa.

– Ponosni smo i na ovaj završeni dan. Drugarstvo je pobedilo. Idemo dalje, Beograd će svi učesnici pamtiti po lepom. Bilo je lepo videti sve ove nasmejane dečake i devojčice, neki od njih postaće poznati fudbaleri i fudbalerke, ali većina njih postaće sjajni ljudi. Takođe, moram da istaknem da je ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu po broju učesnika rekordno do sada – istakao je Uroš Savić, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije.