PRVI PUT U ISTORIJI BICIKLISTIČKE „TRKE KROZ SRBIJU“ START U DRUGOJ ZEMLJI

Last Updated: 27/07/2019AutorTags:

Ovogodišnja biciklistička „Trka kroz Srbiju“, 59. po redu, biće vožena od 29. jula do 2. avgusta, uz učešće 150 biciklista iz 30 zemalja, saopštili su organizatori. Trka će imati tri etape i dve poluetape, a domaćini će biti Istočno Sarajevo, odakle trka i počinje, Jahorina, Pale, Priboj, Zlatibor odnosno Čajetina, potom Mionica, Beograd i Požarevac gde je i cilj trke, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ovogodišnja trka je posvećena jubileju, 80 godina od prve trke kroz Srbiju, koja je vožena 1939. godine, a čiji je pokrovitelj bio Petar II Karađorđević.

Direktor „Trke kroz Srbiju“ Vladimir Kuvalja rekao je da će ove godine prvi put start trke biti u drugoj zemlji, odnosno u Republici Srpskoj, čime se, kako je istakao, potvrđuju dobri odnosi Srbije i Republike Srpske.

– Ovogodišnje izdanje počinje 30. jula iz Istočnog Sarajeva, kružnom trkom dugom 80 kilometara, da bi sutradan trka počela na Jahorini, preko Pala i Rogatice do Priboja u dužini od 150 kilometara – rekao je on.

Kuvalja je naveo da će narednog dana, sledeća etapa početi na Zlatiboru gde će se voziti kružna trka, kako bi se popularizovala ta planina kao turistička destinacija.

Kako je precizirao, tog dana popodne će se biciklistički karavan preseliti u Mionicu, gde će se voziti kružna trka u dužini od 90 kilometara, a sutradan se poslednja etapa, preko Beograda, vozi do Požarevca.

– Trka ima veliki sportski značaj, jer je u svetskom biciklističkom kalendaru i svi takmičari koji nastupaju, mogu da osvoje bodove neophodne za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine – kazao je predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović.

Dodao je da trka, koja je jedna od najstarijih manifestacija na Zapadnom Balkanu, ima i turistički značaj, jer prolazi kroz najlepše predele Srbije.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije Darko Udovičić kazao je da Ministarstvo i ove godine pomaže „Trku kroz Srbiju“, navodeći da će tako biti i u buduće.

Trka, kako je dodao, pored sportskog, predstavlja i značajnu turističku promociju Srbije, kao i promociju saradnje Srbije i Republike Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja saradnja biciklističkih saveza Srbije i Republike Srpske, kao i što će prvi put trka startovati izvan Srbije, baš iz njegovog grada.

Prema njegovim rečima, takav start nije neobičan u biciklizmu, jer i druge velike biciklističke trke, kao što su Tur de Frans (Tour de France) ili Điro di Italija (Giro d’Italia), takođe ponekad započinju u drugim zemljama ili biciklisti voze pojedine etape kroz druge države.

On je pozvao sve građane Istočnog Sarajeva da dođu na svečano otvaranje „Trke kroz Srbiju“ 29. jula u 18.00 sati.

Pomoćnica predsednika Opštine Čajetina Marija Jeremić kazala je da je nakon 2008. godine ta lokalna samouprava ponovo na mapi „Trke kroz Srbiju“, koja ima dugu tradiciju.

– I Opština Čajetina i Zlatibor poznati su po negovanju tradicionalnih vrednosti, što dokazuje i činjenica da se ove godine obeležava 126 godina od organizovanog bavljenja turizmom. Jedna od najposećenijih planina u Srbiji sigurno će spremno dočekati karavan biciklista – rekla je ona i podsetila da je Čajetina uložila mnogo sredstava u u razvoj sportske infrastrukture, a da se na Zlatiboru godinama pripremaju razni sportski timovi iz zemlje i inostranstva.