It seams that you haven't connected with your Twitter account
28 November, 2023
PočetnaBiciklizamPOČINJE TRODNEVNA BICIKLISTIČKA TRKA KROZ SRBIJU

POČINJE TRODNEVNA BICIKLISTIČKA TRKA KROZ SRBIJU

Biciklistička “Trka kroz Srbiju”, 59. izdanje, pod sloganom “Biciklizam i turizam zajedno”, počinje danas u podne kružnom trkom u Istočnom Sarajevu, gde je sinoć bilo i predstavljanje ekipa. Ovo je prvi put da najstarije biciklističko takmičenje u regionu startuje iz Republike Srpske.

U karavanu je više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara, koji dolaze iz zemalja okruženja, zatim Austrije, Nemačke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije, kao i iz Azije i Južne Amerike. Biciklisti skupljaju bodove za OI u Tokiju, a ujedno promovišu i turističke potencijale Srpske i Srbije.

Druga etapa je od olimpijske lepotice Jahorine do Priboja (142 kilometra), dok je 1. avgusta domaćin karavana Zlatibor. Posle jutarnje poluetape na Zlatiboru i Čajetini (63 km), sledi transfer karavana do Mionice, gde se istog vozi druga poluetapa (96 km). I konačno, 2. avgusta na programu je etapa od Mionice do Požarevca (155,5 km), gde će biti proglašen ukupni pobednik.

– Očekujemo veliku borbu, posebno u drugoj etapi od Jahorine, preko Pala do Priboja, koja zbog konfiguracije ima status kraljevske. Osim žute majice, simbola pobednika u biciklizmu, bela je za najboljeg mladog vozača, plava će pripasti najboljem brdskom vozaču, a crvena najboljem sprinteru. Nadamo da će neko od srpskih vozača biti u konkurenciji za ukupnu pobedu ili bar etapnu – kaže direktor trke Vladimir Kuvalja. Veliku pomoć organizaciji dali su ministarstva sporta Srbije i RS, kao i svi gradovi i opštine domaćini.