POČINJE TRODNEVNA BICIKLISTIČKA TRKA KROZ SRBIJU

Last Updated: 30/07/2019Autor

Biciklistička „Trka kroz Srbiju“, 59. izdanje, pod sloganom „Biciklizam i turizam zajedno“, počinje danas u podne kružnom trkom u Istočnom Sarajevu, gde je sinoć bilo i predstavljanje ekipa. Ovo je prvi put da najstarije biciklističko takmičenje u regionu startuje iz Republike Srpske.

U karavanu je više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara, koji dolaze iz zemalja okruženja, zatim Austrije, Nemačke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije, kao i iz Azije i Južne Amerike. Biciklisti skupljaju bodove za OI u Tokiju, a ujedno promovišu i turističke potencijale Srpske i Srbije.

Druga etapa je od olimpijske lepotice Jahorine do Priboja (142 kilometra), dok je 1. avgusta domaćin karavana Zlatibor. Posle jutarnje poluetape na Zlatiboru i Čajetini (63 km), sledi transfer karavana do Mionice, gde se istog vozi druga poluetapa (96 km). I konačno, 2. avgusta na programu je etapa od Mionice do Požarevca (155,5 km), gde će biti proglašen ukupni pobednik.

– Očekujemo veliku borbu, posebno u drugoj etapi od Jahorine, preko Pala do Priboja, koja zbog konfiguracije ima status kraljevske. Osim žute majice, simbola pobednika u biciklizmu, bela je za najboljeg mladog vozača, plava će pripasti najboljem brdskom vozaču, a crvena najboljem sprinteru. Nadamo da će neko od srpskih vozača biti u konkurenciji za ukupnu pobedu ili bar etapnu – kaže direktor trke Vladimir Kuvalja. Veliku pomoć organizaciji dali su ministarstva sporta Srbije i RS, kao i svi gradovi i opštine domaćini.