It seams that you haven't connected with your Twitter account
28 January, 2023
PočetnaVeslanjePRVI CILJ PET NAŠIH ČAMACA JE DA SE DOMOGNU POLUFINALA

PRVI CILJ PET NAŠIH ČAMACA JE DA SE DOMOGNU POLUFINALA

Na regatnoj stazi Crvenog jezera u Lucernu u petak počinje Evropsko prvenstvo na kojem imamo četiri čamca u muškoj konkurenciji i jedan u ženskoj. U dvojcu veslaju Martin Mačković i Miloš Vasić, koji su poverenje zaslužili pobedom na prvom takmičenju za Svetski kup nedavno u Plovdivu. U četvercu su Igor Đerić, braća Aleksandar i Nenad Beđik i Viktor Pivač. Đerić i Pivač su bili finalisti u dvojcu u Plovdivu, a Beđike su povrede omele da učestvuju u toj disciplini. Stručni tim je našao da je najcelishodnije da svi budu u jednom čamcu za iskušenja u švajcarskom gradu.

Pojedinačno zastupaće nas skifisti Aleksandar Filipović i Jovana Arsić i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače.

Prvog dana su kvalifikacije i repesaži. U subotu su polufinala, a u nedelju finala.

Mačković i Vasić startovaće u 9.24 časova, u drugoj od tri kvalifikacione trke. Takmaci su im posade iz Ukrajine, Belorusije, Češke i Mađarske. U polufinale idu po tri najbrže.

U jednoj grupi su važeći svetski i evropski prvaci braća Sinković iz Hrvatske, a u drugoj braća Onfroa iz Francuske i Rumuni Kozmijuk i Tudosa, koji su prošle godine u Škotskoj uzeli srebro odnosno bronzu.

Sledeći, u 10.42, kreće Stanojević. Veslaće u poslednjoj od tri grupe. U polufinale će po dvojica najboljih. Suparnici su mu Čeh Jirži Kopac, Nemac Maks Reger, Slovenac Rajko Hrvat i Hrvat Luka Radonjić, koji je lane u Glazgovu bio peti.

U 11.24 časova, u prvoj od tri kvalifikacione trke, startuje četverac. Rivali su posade iz Nemačke, Danske Poljske i Austrije. Po tri prvoplasirane idu direktno u polufinale.

Nedugo zatim, u 11.48, veslaće Arsićeva u drugoj od tri kvalifikacione trke. U polufinale će po dve najbolje, a njene suparnice su takmičarke iz Češke, Holandije, Bugarske, Nemačke i Austrijanka Magdalena Lobnig, srebrna s Evropskog prvenstva, a bronzana s mundijala prošle godine.

U 12.18 časova, u pretposlednjem od pet kvalifikacinih nadmetanja, startuje Filipović. Protivnici su mu iz Švajcarske, Nemačke, Belgije i Turske. Dalje će po četiri najbržih.

Repesaži su popodne, od 15.30 do 16.54 časova.