NA “RITAM KUPU” U BEOGRADU 135 TAKMIČARKI IZ 21 ZEMLJE

Last Updated: 16/04/2019AutorTags:

Narednog vikenda biće održan 13. “Ritam kup”, međunarodni FIG turnir u ritmičkoj gimnastici. Ovo takmičenje od 2010. godine nalazi se u kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) i jedini je takve vrste u Srbiji.

Za učešće na ovogodišnjem turniru, koje će se održati u hali USC “Voždovac” na Banjica, prijavilo se 38 ekipa iz 21 zemalje (Argentina, BIH, Belgija, Bugarska, Crna Gora, Danska, Hrvatska, Indija, Italija, Mađarska, Makedonija, Malta, Novi Zeland, Poljska, Rusija, Slovenija, Švedska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i Srbija).  Najavljeno je 135 ritmičarki, koje će se nadmetati u pet kategorija individualnog programa: mlađe pionirke, pionirke, kadetkinje, juniorke i seniorke. U kategoriji juniorki predviđeno je i timsko takmičenje.

Od učesnica bi trebalo posebno izdvojiti Aleksandru Ađurđukuleze iz Italije, koja je prošle godine na Svetskom prvenstvu osvojila prvu individualnu medalju za Italiju u poslednjih 27 godina. Bila je i pobednica Mediteranskih igara, a gotovo redovno osvaja medalje i na takmičenjima Svetskog kupa. Takođe, dolazi i bugarska reprezentativka, Lačezara Pekova, čiji je trener čuvena Neška Robeva, jedna od najtrofejnijih svetskih trenera.

O značaju Ritam kupa govore i imena dosadašnjih vrhovnih sudija: Hajdi Bruneder (donedavno dugogodišnja predsednica Tehničkog komiteta za ritmičku gimnastiku Evropske gimnastičke federacije – TK RG UEG), Marija Petrova (sadašnja predsednica TK RG UEG), Marina Lobač (olimpijska šampionka iz Seula – članica TK RG UEG), Elena Nefedova (članica TK RG UEG i vrhunski trener i sudija Gimnastičke federacije Rusije). Ove godine, glavni sudija biće Slovenka Špela Dragaš, koja ima najviše FIG sudijsko zvanje i koja je sudila na Olimpijskim igrama u Riju, Londonu i Pekingu.

I ovoga puta, takmičarki koja ostavi najbolji utisak, biće dodeljen trofej „Srđan Knežević“ u znak sećanja na istaknutog novinara, koji je tokom svoje karijere pratio i voleo ritmičku gimnastiku, a treneru najbolje seniorke će biti dodeljena plaketa “Olivera Radosavljević” u spomen na ženu koja je kao trener i pedagog ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici. I ove godine pokrovitelji turnira su Sekretarijat za sport i omladinu Beograda i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.