ITALIJANKA AĐUĐURKULEZE PRVA DAMA 13. RITAM KUPA NA BANJICI

Last Updated: 22/04/2019AutorTags:

Aleksandra Ađurđukuleze obeležila je 13. Ritam kup, koji je tokom vikenda  održan u hali USC “Voždovac” na Banjici. Reprezentativka Italije, očekivano, bila je najbolja u seniorskoj konkurenciji na tradicionalnom međunarodnom FIG turniru u ritmičkoj gimnastici, jedinog ove vrste u Srbiji, jer se od 2010. godine nalazi u kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije. Osvajačica medalje sa Svetskog prvenstva u vežbi sa loptom i prošlogodišnja pobednica Mediteranskih igara iz ruku naše proslavljene Milene Reljin Tatić dobila je i trofej “Srđan Knežević” za najbolji utisak. Druga je bila bugarska reprezentativka Lačezara Pekova, koju trenira Neška Robeva, jedna od najtrofejnijih svetskih trenera. Najbolja iz Srbije bila je Andrijana Blažić sa sedmim mestom u višeboju, u konkurenciji 25 ritmičarki.

Kod juniorki (37 takmičarki) prva je bila Karina Kireeva iz Rusije. Najbolja iz Srbije bila je Sandra Vlček sa devetim mestom u višeboju, a da nije bilo grešaka u vežbi trakom bila bi i bolje plasirana. U ekipnoj konkurenciji prve su bile Ruskinje, druge Bugarke, treće Ukrajinke, a ekipa Srbije – Sandra Viček i Jovana Jeftić, zauzele su peto mesto od 12 ekipa. Među kadetkinjama prvo mesto osvojila je Tara Dragaš iz Italije, a naša najbolja takmičarka bila je Maša Tošić na desetom mestu, od ukupno 32 vežbačice.

U konkurenciji pionirki nastupilo je 29 takmičarki, prva je bila Alina Bukiterova iz Rusije, odakle je i prvakinja najmlađe kategorije – Elizaveta Shipova, u kojoj je Dušica Žujko iz Srbije osvojila bronzanu medalju. Glavni sudija turnira bila je Špela Dragaš, a njoj je pripao trofej “Olivera Radosavljević”, kao treneru najbolje seniorke Aleksandre Ađurđukuleze. Trofej joj je uručila Tamara Baltić, unuka Olivere Radosavljević, koja je jedan od trenera reprezentativki Srbije u ritmičkoj gimnastici.

Na turniru je učestvovalo 38 ekipa iz 21 zemlje sa 128 ritmičarki u pet kategorija individualnog programa, dok su juniorke imale i ekipno takmičenje. I ove godine, pokrovitelji turnira bili su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda. Turnir je u subotu svečano otvorio Darko Udovičić. Pomoćnik ministra sporta potom je učestvovao i u dodeli priznanja najboljim vežbačicama prepodnevnog programa, zajedno sa Snežanom Žugić, članicom Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, i Ninom Peković Savić, samostalnim stručnim saradnikom u Sportskom savezu Beograda i bivšom reprezentativkom Jugoslavije u ritmici. Ostaće zabeležen utisak da su svi učesnici takmičenja bili veoma zadovoljni organizacijom i gostoprimstvom, kao i da nose lepe uspomene iz Beograda.