MAČKOVIĆ I VASIĆ IZ POLUFINALA U BORBU ZA MEDALJE, OSTALI U B FINALA

Last Updated: 01/06/2019Autor

Vetar u jedra koji su Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu dobili trijumfom na nedavnom takmičenju za Svetski kup u Plovdivu ne smiruje se ni na Evropskom šampionatu u Lucernu. Posle ubedljive pobede u kvalifikacionoj trci prvi su prošli kroz cilj i u polufinalu. Išli su deset sekundi brže (6.24,41) nego kada su iznenadili i konkurenciju i poklonike veslanja kod nas u finalu na ragatnoj stazi u Bugarskoj (6.34,05).

S njima su u borbu za medalje na živopisnom Crvenom jezeru ispod švajcarskih gora prošli i Španci Kanaleho Pazos i Garija Ordonez, učesnici finalne trke na Svetskom prvenstvu prošle godine, a treći u Svetskom kupu, i Česi Helešic i Podrazil. Otpali su važeći evropski vicešampioni braća Onfroa iz Francuske, bronzani s lanjskog mundijala, jer su zauzeli nedovoljno četvrto mesto i moraće u B finale.

U drugoj grupi ponovo su vihorni bili braća Sinković iz Hrvatske (6.22,17), važeći svetski i evropski prvaci, koji su se Mačkoviću i Vasiću poklonili u Plovdivu. U finale idu i Rumuni Kozmijuk i Tudosa (6.23,53), svetski vicešampioni, i Italijani Abanjale i Vičino (6.31,17). Po rezultatima iz polufinala naši imaju vreme za medalju.

Finala su pokušala da se domognu još tri naša čamca, ali bez uspeha. Četverac Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Nenad Beđik i Viktor Pivač su bili poslednji, šesti u svojoj polufinalnoj grupi, a Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i Jovana Arsić u skifu peti. U njenoj grupi ponovo je, kao i u kvalifikacijama, bila Čehinja Miroslava Topinkova Knapkova, olimpijska pobednica u Londonu 2012, koja ne posustaje ni u 39. godini. U finale je ušla s prvog mesta.

U nedelju, u B finalu, četverac vesla u 9.05 časova, Stanojević pet minuta zatim, a Arsićeva u 9.40.

Skifista Aleksandar Filipović nije se dohvatio polufinala. Jedini među našima ogledao se i u četvrtfinalu jer je ta disciplina imala 25 prijavljenih takmičara. Popodne je zauzeo četvrto mesto. Prva tri su vodila u C finale pa će morati u D finale u nedelju u 8.30, u prvoj trci poslednjeg dana Šampionata.