I DVOJAC I ČETVERAC U GRUPI S EVROPSKIM VICEPRVACIMA

Last Updated: 24/08/2019Autor

Obavljen je žreb za 49. svetsko seniorsko prvenstvo koje u nedelju, 25. avgusta, počinje u Otenshajmu kraj Linca. Srbija ima takmičare u dvojcu, četvercu, skifu i skifu za lake veslače u muškoj konkurenciji i ženski dubl skul.

Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu prvi izlaze na stazu u kvalifikacijama. Veslaće u nedelju u 10.51 časova u poslednjoj od pet grupa za jedno od prva četiri mesta koja vode u četvrtfinale u sredu. Rivali su im čamci iz Južne Afrike, Rumunije, Kube i Argentine. Može se reći da je našim najvećim uzdanicama na mundijalu otvoren put dalje, pošto su u trci favoriti s Rumunima Marijus-Vasileom Kozmijukom i Kiprijanom Tudosom.

S njima su ove godine vojevali na Evropskom prvenstvu u Lucernu. Mačkoviću i Vasiću medalja je izmakla u samom finišu, a komšijama je pripalo srebro. I tada i lane na Svetskom prvenstvu u Plovdivu bili su najbrži dvojac ne računajući neprikosnovene braću Sinković iz Hrvatske.

U 12.11 časova, u poslednjoj od četiri kvalifikacione trke četveraca, ogledaće se Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač. S njima su u grupi Rumuni, Česi, Južnoafrikanci i Poljaci, koji su na Evropskom šampionatu bili drugi. Repesaž je u utorak pre podne.

U 13.06 časova veslaće u skifu za lake veslače Miloš Stanojević. On je u četvrtoj od šest kvalifikacionih grupa. Suparnici su mu takmičari iz Slovačke i SAD, ali i Irac Donovan, svetski prvak lane ali u dubl skulu za lake veslače i Švajcarac Šojble, koji je na Evropskom šampionatu bio pobednik B finala.

Prva tri čamca idu u četvrtfinale, a ostali u repesaž.

Naš poslednji predstavnik prvog dana je skifista Aleksandar Filipović. U četvrtoj je od osam kvalifikacionih grupa jer je u toj disciplini prijavljeno ubedljivo najviše čamaca (44).

Startuje u 17.12 časova. Rivali su mu predstavnici Benina, Južne Koreje, Belorusije, Finske i Rumunije. Prva dvojica će u četvrtfinale.

U ponedeljak se nadmeću naše jedine predstavnice. U trećoj od četiri kvalifikacione grupe, u 11.10 časova, Milica Slijepčević i Jovana Arsić u dubl skulu pokušaće da se domognu jednog od prva dva mesta koja direktno vode u polufinale. Rivalke su im Kubanke, Švajcarkinje, Novozelanđanke i Čehinje.

Satnica naših u kvalifikacijama

Nedelja

10.51 – Dvojac

12.11 – Četverac

13.06 – Skif za lake veslače

17.12 – Skif

Ponedeljak

11.10 – Dubl skul (ž)