Gostovanje Nikole Penića generalnog sekretara SSAB na televiziji Vesti

Last Updated: 06/08/2021AutorTags: , ,

Sportski savez Beograda je sportska organizacija sa najvećim brojem članica u prestonici Srbije. Kao glavni partner grada i Gradskog sekretarijata za sport i omladinu, kada su sprovođenje programa svih sportskih saveza u pitanju, od velike je važnosti da grad ima ovako razvijenu ustanovu.

 

Na njenom čelu su predsednik Dragan Tomašević i generalni sekretar Nikola Penić.

– Tako je, to je bivša SOFKA grada Beograda. Imamo preko 110 članica i to su Sportska društva koja se nalaze u Beogradu, strukovne organizacije, od udruženja sportskih novinara pa nadalje. Zatim i svi granski sportski savezi kojih ima preko 60 od atletike do šaha – objašnjava Nikola Penić, glavni operativac Sportskog saveza Beograda, skraćeno SSAB.

 

Prošla godina, korona godina u svetu, je bila vrlo turbolentna. Šta se kod vas događalo?

– Nismo dozvolili da sport u glavnom gradu stane. Radili smo livestream edukacije za podizanje kapaciteta sportskih organizacija i uopšte orjentisali smo se na tu onlajn priču, kao i većina drugih sportsko-birokratskih organizacija. Moram da kažem stvarno da je Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda sa gospođom Draganom Pešić Belojević na čelu, odradio lavovski deo posla, na raznim poljima. Finansiranje je teklo po planu i programu, kako je predviđeno, i svi sportisti su uspešno realizovali svoje pripreme za Olimpijske Igre, koje uveliko sada gledamo, ali i druge programe.

 

Koliko po vama država Srbija i grad Beograd, ulažu u sport? Da li je to dovoljno?

– U poslednjih desetak godina ulaganja u sport daleko su veća nego ranije, kako u infrastrukturu tako i u vrhunski sport, ali u mlađe uzrasne kategorije. Sada je sportistima mnogo lakše da realizuju svoje planove. Predsednik Aleksandar Vučić mnogo voli sport i on je kao i na drugim poljima, prava lokomotiva za razvoj sporta. A kada prvi čovek države podržava maksimalno sport, onda je normalno da to rade i ostale strukture. A sportisti to vraćaju na najbolji mogući način, medaljama. Najbolji su naši ambasadori.

 

Kao epilog i afirmaciji beogradskog sporta, pominjemo i jedno kapitalno delo koje ste izdali.

– Monografiju beogradskog sporta smo izdali krajem prošle godine i to je prvi dokument te vrste. Tu se nalaze sve informacije vezane za vrhunska sportska postignuća, sportista koji su se takmičili za beogradske klubove ili su rođeni Beograđani.

Pre svega mislim na ljude iz Olimpijskih sportova, dakle nalaze se svi osvajači olimpijskih medalja, svi osvajači medalja na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Tu su beogradski klubovi koji su osvajali Kup Šampiona, Ligu Šampiona, Kup Evrope. U monografiji su pomenuta i sva velika takmičenja čiji je Beograd bio domaćin u poslednjih 100 godina. Ponosni smo specijalno na monografiju i stav predsednika SSAB Dragana Tomaševića i mene je da mislimo da je to jedna od boljih stvari koje smo uradili u našem dosadašnjem mandate.

 

Šta kažu oni koji su zastupljeni u njoj? Najbolji sportista sveta Novak Đoković je prvi lično dobio monografiju.

– Svi su mahom bili pozitivno orjentisani prema čitavoj toj priči i sa velikim zadovoljstvom su i dolazili do SSAB, tražili primerak više za sebe, za porodicu, prijatelje, tako da zadovoljni smo zaista.

                       

 

Nikola je bivši atletičar, pa ide i pitanje oko atletike i nastupa na Olimpijskim igrama.

– Subjektivan sam kada se priča o atletskom sportu. Atletika je kod nas u poslednjih 10 godina doživela ekspanziju rezultatsku, a i svake druge vrste u organizacionom smislu. Gospodin Jevrosimović, koji je predsednik Srpskog Atletskog saveza, uradio je puno za atletsku infrastrukturu, uz podršku države. Preko 10 atletskih stadiona je izgrašeno. Naravno ta sva ulaganja su pratili i vrhunski rezultati. 2012. kada smo počeli da osvajamo medalje na Evropskim prvenstvima pominjem uspehe Emira Bekrića, Jasmina Kolašinca, Jelaču, Dudaša, Ivanu Španović… Što se tiče Japana, medalje jesu važne ali nisu i najvažnije. Nekad se ne potrefe neke stvari, kao što se desilo sa našom Španovićkom. Takođe pominjem i Draganu Tomašević, koja je po 5. put nastupala na Olimpijskim Igrama. Nije nažalost uspela da se kvalifikuje u finale, međutim treba istaći u individualnim sportovima, kao što su plivanje, gimnastika, atletika, da sam odlazak na OI je veliki uspeh. Ispunjavanje tog olimpijskog standarda i norme je na nivou uzimanja medalje u nekim drugim sportovima. Tako da to Draganino 5. učešće na Olimpijskim Igrama je samo po sebi zaista spektakularno. Imamo dva odlična bacača kugle – Asmira Kolašinca, koji već čitavu deceniju unazad osvaja medalje na velikim takmičenjima i imamo Armina Sinančevića, koji je stvarno dragulj srpske atletike i u Tokiju je pokazao da njegovo vreme tek dolazi. Zapamtite ovo prezime, neka donese medalju sa OI u Parizu.

 

Većina Srba očekivala je medalju od Ivane Španović.

– Tvrdim još jednom, zaslužila je medalju ali njeno četvrto mesto je takođe uspeh. Iza nje je jedna spektakularna karijera, koja traje duže od 10 godina i kada je ona postala svetska juniorska šampionka 2008. Godine, znalo se da ako se bude ulagalo u nju da će biti fantastična. Osvajala je niz medalja na Svetskim i Evropskim prvenstvima, kako otvorenim tako i u dvorani, ali pre svega tu je i medalja iz Rio de Žanerija, gde je na Olimpijskim Igrama osvojila bronzu.

 

Nikola je pun reči hvale za pojedine sportive i njihove saveze.

– Za Atletski savez sam rekao u jednom od prethodnih odgovora. Ono što je važno da ima još puno saveza koji sjajno rade. Evo imamo situaciju sa Ninom Radovanović u boksu, koja je ušla u četvrtfinale, zabeležila dve pobede i zamalo uzela bronzu. Odlično se vodi Bokserski savez Srbije, domaćini ćemo biti i Svetskog prvenstva u boksu, što je jedan od možda najznačajnijih događaja u Beogradu ove godine. Nenad Borovčanin je sa svojim timom pokazao veliko znanje i želim im još više uspeha. Zatim imate Rvački savez Srbije, koji vodi Željko Trajković. Imaju fantastične rezultate i olimpijskog šampiona Štefaneka, na prethodnim Olimpijskim Igrama. A i ove godine su uzeli medalje na OI. Zatim, Džudo savez na čelu sa Todorovim, koji nažalost nije baš najbolje prošao u Tokiju. Ali Kukolj i Majdov, su sam krem svetskog džudo.  Tekvondo Asocijacija Srbije i neprikosnovenom treneru Draganu Joviću, koji je učinio da Srbija postane i zemlja tekvonda. Upravo naše zlatne devojke, Milica Mandić i Tijana Bogdanović sa postignutim impresivnim rezultatima u Tokiju zaslužuju posebnu pažnju. Takođe vredi spomenuti i kolektivne sportove. Kada je vaterpolo u pitanju mi smo potpuno navikli na medalju, kada je odbojka u pitanju, kada je košarka u pitanju isto. Mi smo doživeli kao nacionalnu tragediju neodlazak na OI muškog košarkaškog sastava. Ali evo basketaši su izvadili stvar osvojivši bronzu. I tu smo čak bili malo nezadovoljni što nije zlatna, ali mi smo napravili spektakularni rezultat i od 8 mečeva, pobedili 7. Tako da mislim da smo zaista sportska nacija, a nekada su nam očekivanja malo veća nego što je to realno.

 

Đoković je možda pogrešio kada nije na OI igrao samo u singlu. Na kraju je ostao bez medalja i u singlu i u dublu.

– Objektivno kada gledate, Novak je veći od ovih Olimpijskih igara. Novak Đoković je najveći sportista svih vremena, a možda i jedan od najvećih sportista planete svih vremena. Ne samo kada je u pitanju tenis, već sport uopšte. On je dobitnik Laureus nagrade jednak broj puta kao npr. Šumaher, Usain Bolt i Federer. Hoću da vam kažem da imamo jednu planetarnu zvezdu koja je svojom pojavom na OI već više uradila, nego da je osvojio 3 medalje.