ODRŽAN SVEČANI KOKTEL POVODOM ZAVRŠETKA ŠKOLSKIH SPORTSKIH TAKMIČENJA GRADA BEOGRADA 2015/2016

Last Updated: 25/09/2016Autor

U Svečanoj sali Skupštine grada, uz prisustvo brojnih visokih zvanica, u sredu, 21. septembra 2016, Sportski savez Beograda održao Svečani koktel povodom završetka sezone 2015/2016 Školskih sportskih takmičenja grada Beograda i početka nove 2016/2017.

Svečana sala Skupštine grada u sredu, 21. septembra 2016, bila je mesto svojevrsnog slavlja i počasti beogradskom školskom sportu. Uz prisustvo visokog zvanica iz sveta sporta i života glavnog grada i u sjajnoj atmosferi održan je Svečani koktel kojim je stavljana tačka na Školska sportska takmičenja grada Beograda u sezoni 2015/2016 i najavljen početak novih sportskih okršaja osnovaca i srednjoškolaca u sezoni 2016/2017. Svečarski događaj otvoren je himnom Srbije „Bože pravde“ koju je izveo hor Osnovne škole „Lazar Savatić“ pod dirigentskom palicom prof. Marije Mišić. Nakon toga prisutnima se obratio Vlada Krstivojević, predsednik Sportskog saveza Beograda (SSAB), institucije koja od ove godine rukovodi školskim sportskim takmičenjima u Beogradu. Prvi čovek SSAB na počeku se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj:

U sportu i sportskom životu Beograda Sportski savez Beograda kao asocijacija granskih sportskih saveza, opštinskih sportskih saveza, sportskih društava i udruženja, zauzima značajno mesto. Sa 64 saveza, 60 različitih vrsta sportova, 1.209 aktivnih registrovanih klubova, preko 80.000 sportista, misija naše institucije je kontinuirani razvoj sporta, naročito sporta mladih. U skladu s tim, a zahvaljujući podršci Grada Beograda tj. Sekretarijata za sport i omladinu, u prilici smo da kroz sistem Školskih sportskih takmičenja i deset sportskih disciplina podstičemo osnovce i srednjoškolce da se bave sportom, da stiču znanja o vrednostima sporta i tako postanu kompletni mladi ljudi – kazao je Krstivojević i dodao – Danas je možda više nego ikada važno razvijati svest o sportu, fizičkoj i zdravstvenoj kulturi. Važno je stvaranje navike svakodnevnog fizičkog vežbanja. Deca bi trebala da budu pod stručnim nadzorom profesora fizičkog vaspitanja da uče osnovne elemente brojnih sportova. Da li će kasnije postati profesionalni sportisti ili će samo steći kulturu bavljenja fizičkom aktivnošću i postati rekreativci zavisiće od njihovih sposobnosti, talenata i životnih puteva. Shodno tome, glavni ciljevi svih školskih sportskih aktivnosti treba da budu uključivanje što većeg broja dece u sistem takmičenja bez obzira na realne fizičke sposobnosti i stvarnu sportsku obdarenost, jačanje timskog duha, stimulisanje školske omladine na aktivno bavljenje sportom. To naravno mogu jedino stručne osobe koje su osposobljene za pedagoški rad sa decom i mladima i koje se redovno edukuju i informišu.