DVOJAC POSUSTAO NA PRAGU MEDALJE

Last Updated: 02/06/2019Autor

Uprkos pehovima, jer se u njih uvukla nervoza pod teretom očekivanja, Martin Mačković i Miloš Vasić, naše najveće uzdanice na Evropskom šampionatu, odlučno su se borili za medalju. Jasno je videlo da odličje neće biti najsjajnije pošto su braća Martin i Valent Sinković iz Hrvatske vihorno od početka stavili na znanje konkurenciji da su nedodirljivi u disciplini u kojoj su i svetski i evropski prvaci. Odmah su nedostižno odmakli, a pred njihovim očima vodila se žestoka bitka za druge dve medalje.

Mačković i Vasić, zbog čijeg je prestupa u četvrtoj stazi start ponovljen, imali su u prvi mah nevolje u tehnici, ali čim su uhvatili zdušni ritam, izbili su na drugo mesto. Do pola puta, na 1.000 metara, ipak su ih pretekli Rumuni Kozmijuk i Tudosa, lane svetski viceprvaci iz Plovdiva, a treći na „evru“ u Glazgovu. Tik iza našeg dvojca bili su Španci Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez.

Rumuni su na 1.500 m držali prednost za treptaj oka ispred Mačkovića i Vasića, a naši aduti isto tako ispred Španaca. Ritam im je bio ujednačen i u završnici pa je izgledalo da srpski čamac uzima bronzu. A onda, iz neobjašnjivih razloga, Mačković i Vasić su usporili na pedesetak metara pre cilja. Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez su taj poklon oberučke primili. Naši, videći da su izgubili bespoštednu bitku, odustali su i od boljeg plasmana. Prošli su poslednji, ali časak neopreznosti ne sme da ih pokoleba.

Trijumfom na nedavnom takmičenju za Svetski kup u Plovdivu i to ispred Sinkovića, ali i neupitnim pobedama u kvalifikacionoj trci i u polufinalu u Lucernu dokazali su da, iako tek sastavljeni, stasavaju u ozbiljan dvojac, koji ima potencijal da se bori za olimpijsku kartu.

Treba biti zadovoljan i izdanjem teškog četverca. Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Nenad Beđik i Viktor Pivač u svom prvom zvaničnom zajedničkom ogledanju uspeli su da pobede u B finalu, a tako zauzmu sedmo mesto u ukupnom plasmanu. U B finalu su poslednjeg dana Šampionata veslali i Jovana Arsić u skifu i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. Oboje su bili treći, a ukupno deveti.

Skifista Aleksandar Filipović morao je da se zadovolji D finalom u kojem je bio drugi, a ukupno 20. Zbog bolesti je propustio Svetski kup u Plovdivu. Predstoji mu da se vrati u punu formu jer su i njegove mogućnosti nesumnjivo veće.