DVOJAC I ČETVERAC PREBRINULI BRIGU U PRVOJ TRCI, A OSTALI SE DOKAZALI KROZ REPESAŽ

Last Updated: 31/05/2019Autor

Dvojac Martin Mačković i Miloš Vasić, koji su velike mogućnosti nagovestili trijumfom na takmičenju za Svetski kup u Plovdivu nedavno, domogli su se polufinala ubedljivom pobedom u svojoj kvalifikacionoj grupi. Koliko-toliko ih je pratila samo beloruska posada, takmac i u finalu u Bugarskoj (peto mesto), ali ni u jednom trenutku im nije bila ozbiljna pretnja.

U polufinalu (11.36 časova), u borbi za jedno od prva tri mesta koja vode u finale, rivali će im biti Rusi Šhulepov i Stradajev, braća Onfroa iz Francuske, evropski vicešampioni iz Glazgova lane, Britanci Glenister i Rositer, Španci Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez, treći iz Plovdiva, i Česi Helešic i Podrazil.

Igor Đerić, braća Aleksandar i Nenad Beđik i Viktor Pivač u četvercu vrlo dobro su obavili posao s obzirom na to da su prvi put zvanično veslali u tom sastavu. Treći su prošli kroz cilj u svojoj grupi kvalifikacija, što je i bilo taman za odlazak u polufinale. Poljaci su odbili njihove napade na drugo mesto, ali im Austrijanci nisu ugrozili treće.

U polufinalu (14.22) veslaće s Rumunima, Švajcarcima, Poljacima, Britancima i Ukrajincima.

Polufinalista je i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. Morao je u repesaž jer je u kvalifikacijama bio treći, a direktno su dalje išla prva dva čamca. U popodnevnom ogledanju takođe je zauzeo treće mesto, ali je to bilo dovoljno da se nađe među 12 boraca za ulazak u finale. U repesažu je veslao 19 i po sekundi brže nego u prvoj trci.

Njegova polufinalna trka je u 12.32 časova. Takmaci su mu Hrvat Radonjić, Švajcarac Šojble, Slovenac Hrvat, pobednik u njegovoj kvalifikacionoj trci, Mađar Galambos i Norvežanin Tjoem, najbolji u repesažu.

Snaga volje je i Jovanu Arsić uvela u polufinale. U kvalifikacijama je bila poslednja u izuzetno teškoj grupi. Tu je pobedila Austrijanka Magdalena Lobnig, koja je prošle godine uzela srebro na Evropskom šampionatu, a bronzu na Svetskom prvenstvu. Drugo mesto je pripalo Čehinji Miroslavi Topinkovoj Knapkovoj, olimpijskoj pobednici iz Londona 2012, koja je na Svetskom kupu u Plovdivu bila treća kad Arsićeva peta. Treća je u kvalifikacijama bila Holanđanka Lisa Shenard, pobednica u Bugarskoj…

Arsićeva je u repesažu bila u vođstvu od starta. Imala je za 24 sekunde bolji rezultat nego u prvoj trci. S njom su dalje otišle i Šveđanka i Bugarka, koja je u kvalifikacionoj vožnji bila brža od naše uzdanice za skoro 15 sekundi. Zajedno će se nadmetati i u polufinalu (subota, 14.36).

U drugoj polufinalnoj grupi za jedno od prva tri mesta koja vode u finale su i Ukrajinka Dimčenko, Dankinja Erihsen, Irkinja Puspjur i opet Topinkova Knapkova.

Skifista Aleksandar Filipović je popravio utisak iz kvalifikacija, u kojima je bio poslednji, peti u grupi, a u četvrtfinale su direktno išla prva četiri čamca (ova disciplina zbog većeg broja prijavljenih takmičara ima i četvrtfinalne okršaje). U repesažu je smogao snage i da pobedi.

U subotu (9.48 časova) protivnici za jedno od prva tri mesta koja vode u polufinale biće mu takmičari iz Bugarske, Litvanije, Holandije, Švajcarske i Francuske. Litvanac Griskonis, recimo, prošle godine je bio evropski viceprvak, a treći na mundijalu.