DAN ČISTIH PLANINA I TROFEJ BEOGRADA U PLANINARSTVU

Last Updated: 23/09/2021AutorTags: ,

Najveća planinarska manifestacija u Srbiji, Međunarodni dan čistih planina održava se tradicionalno poslednjeg vikenda septembra, 25. i 26. na Rajcu, u organizaciji Planinarskog sportskog kluba Pobeda iz Beograda, pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Beograda.

Ova zbirna manifestacija ove godine počinje već u subotu, 4. septembra, kada se na Rajcu održava XII kolo Orijentiring lige Srbije, u saradnji sa Orijentiring savezom Srbije. Takmičarski centar je u neposrednoj blizini Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“, a prvi start je u 11 časova.

Manifestacija se nastavljaja takmičenjem u planinarskoj orijentaciji – VII kolom lige Srbije i II kolom lige Beograda u nedelju, 19. septembra.

Ključni dani su subota, 25. septembar, kada će se održati sve atraktivnija takmičenja u sportskom penjanju na prirodnoj steni, planinskom biciklizmu i planinsko trčanje, i nedelja, 26. septembra za kada su planirani republička akcija V kolo treking lige Srbije od planinarskog doma na Rajcu, i deset pešačkih akcija – iz deset smerova ka Domu, među kojima su posebno osmišljene trase za decu i za veterane.

Svi takmičari mlađi od 18 godina istovremeno se takmiče za Trofej grada Beograda u planinrastvu.

Izazovno je organizovati veliku sportsku manifestaciju u vreme epidemije. Zato PSK Pobeda napominje da se sve akcije i takmičenja održavaju bez prisustva publike, a svi učesnici su obavezni da se pridržavaju aktuelnih odluka Ministarstva zdravlja Republike Srbije i poštuju mere prevencije i zaštite od korone.