ZORANA ARUNOVIĆ OSVOJILA SREBRO VAZDUŠNIM PIŠTOLJEM NA FINALU SVETSKOG KUPA!

Last Updated: 21/11/2019AutorTags:

Zorana Arunović se okitila srebrnom medaljom u gađanju vazdušnim pištoljem na finalnom turniru Svetskog kupa u Putjenu (Kina)! Ovo je drugo medalja za Srbiju na ovogodišnjem finalu SK, posle srebra u trostavu koje je pre dva dana osvojio Milenko Sebić. Sem Arunovićeve danas se takmičilo još troje naših takmičara. Damir Mikec je osvojio sedmo mesto vazdušnim pištoljem. Andrea Arsović je zauzela 12. poziciju vazdušnom puškom, a Jasmina Milovanović je završila na 17.mestu u nadmetanju dama pištoljem.  Zorana Arunović, svetski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u kvalifikacijama zauzela četvrto mesto.  Jelena Arunović, selektor naše reprezentacije za pištolj , ocenjujući Zoranin učinak u kvalifikacijama kaže:

–U kvalifikacijama je Zorana pokazala vrlo visok nivo preciznosti. Nije sve išlo glatko, imala je problema i teških momenata u meču, ali sve je uspela da prevaziđe i postigne vrlo visok rezultat – 581 krug, što je bilo dovoljno za četvrto mesto. U kvalifikacijama je bilo izvanrednih ostvarenja. Korejka Mingđung Kim je bila na putu da obori svetski rekord, ali nije izdržala do kraja. U kvalifikacijama je bila najpreciznija sa 586 krugova, jednim manje od svetskog rekorda Grkinje Ane Korakaki. Drugoplasirana Vitalina Bacaraškina je pogodila 585.

Ana Korakaki danas nije uspela da dođe do finala. Bila je 11. u kvalifikacijama. Bez medalja su ostale i Kim, koja je zauzela četvrto mesto u finalu i Bacaraškina, koja je završila na osmoj poziciji. Za razliku od njih dve, Zorana Arunović je, posle dobro odrađenog posla u kvalifikacijama, nastavila u dobrom ritmu i u finalu. Naša olimpijka se do polovine finala nalazila na čelnoj poziciji.

–Zorana je odlično počela finale, imala je dugo sve u svojim rukama. Međutim, 17-godišnja Indijka Manu Baker, predvodnica novog talasa, je zablistala u drugom delu finala, postavila rivalkama „domaći zadatak“. Niko nije uspeo da je isprati i stigla je do zlata sa sjajnim rezultatom.

Manu Baker, azijska prvakinja i pobednica Olimpijskih igara mladih, je trijumfovala sa 244,7 krugova i postavila novi svetski juniorski rekord. Zorana je finale završila sa 241,9 krugova. Treće mesto pripalo je Kineskinji Kijan Vang.

Arunovićeva je u Putjenu stigla do svoje pete medalje i kristalnog globusa na finalnim turnirima Svetskog kupa. Prve dve osvojila je 2013.godine u Minhenu, kada je bila druga i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem. Dve godine kasnije, takođe u Minhenu trijumfovala je vazdušnim oružjem, dok je na prethodnom finalu SK, u Nju Delhiju 2017. osvojila bronzu MK pištoljem.

–Sve u svemu, srebrnom medaljom i Zoraninim nastupom na finalu Svetskog kupa smo vrlo zadovoljni. Pre samo 19 dana ona se vratila sa Svetskih vojnih igara, održanih takođe u Kini, na kojima je gađala malokalibarskim pištoljem. U periodu između dva takmičenja ceo Zorani tim je dosta radio da je oporavi i spremi za finale Svetskog kupa. Uspeli smo u tome i dugu sezonu je završila na odličan način – ocenjuje Jelena Arunović.

Osvrćući se na učinak Jasmine Milovanović, starija sestra Arunović kaže:

–Veliki uspeh za naše streljaštvo je što su dve naše predstavnice uspele da se izbore za učešće na finalu Svetskog kupa. Jasmina je debitovala na ovom takmičenju. U Putjen je došla sa prehladom, što se odrazilo na rezultat, ali verujem da će se uskoro oporaviti i dostići nivo na kome je gađala do sada.

Uz Zoranu Arunović danas je u finalu gađao i Damir Mikec. Posle osmog mesta u kvalifikacijama vazdušnim pištoljem, u borbi za medalje se plasirao na sedmu poziciju.

Današnjim takmičenjima završen je zvanični program finalnog turnira Svetskog kupa. U petak, poslednjeg dana biće održano revijalno takmičenje mikseva. Zorana Arunović i Damir Mikec, jedan od najboljih miks parova pištoljem na svetu, neće nastupiti zajedno. Naime, nadmetaće se internacionalni parovi, sastavi mikseva određeni su žrebom. Arunovićeva će biti u timu sa strelcem iz Indije.

Vazdušni pištolj, žene: 1. Manu Baker (Indija) 244,7, 2. Zorana Arunović (Srbija) 241,9, 3. Kijan Vang (Kina) 221,8, 4. Mingđung Kim (Južna Koreja) 200,9, 5. Čija Jing Vu (Kineski Tajpeh) 179,6… Kvalifikacije: 1. Kim 586, 2. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 585, 3. Vang 583, 4. Arunović 581…17. Milovanović 562….

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Vei Pang (Kina) 243,7, 2. Daehun Park (Južna Koreja) 241,7, 3. Artem Černousov (Rusija) 220,6, 4. Ismail Keleš (Turska) 200,6, 5. Abišek Verma (Indija) 179,4… 7. Damir Mikec 139,4… Kvalifikacije: 1. Verma 588, 2. Pang 587, 3. Demjung Li (Južna Koreja) 586…8. Mikec 580…

Vazdušna puška, žene: 1. Elavenil Valarvijan (Indija) 250,8, 2. Jung-Šin Lin (Kineski Tajpeh) 250,7, 3. Laura-Georgeta Koman (Rumunija) 229,0, 4. Lujao Vang (Kina) 207,2, 5. Eunđi Kvon (Južna Koreja) 186,4… Kvalifikacije:  1. Lin 632,3, 2. Valarvijan 631,1, 3. Euhnea Jung (Južna Koreja) 630,5…12. Andrea Arsović 625,2 …