ZORANA ARUNOVIĆ OSMI PUT NA FINALU SVETSKOG KUPA

Last Updated: 29/08/2017Autor

STERLJAŠTVO

Srbiju će na finalnom turniru Svetskog kupa (Nju Delhi, 23. – 30. oktobar) predstavljati šestoro strelaca. Uz pet ranije kvalifikovanih srpskih takmičara na listu učesnika naknadno je uvrštena i Zorana Arunović, koja će se nadmetati malokalibarskim pištoljem. Arunovićeva je posle ovogodišnje serije turnira Svetskog kupa zauzela deveto mesto na rang listi MK pištoljem, bila je prva „ispod crte“ kvalifikovanih takmičarki. Svetska streljačka federacija (ISSF) ju je naknadno pozvala na finale, posle otkazivanja Ukrajinke Olene Kostevič. Poziv je prihvaćen i Streljački savez Srbije je prijavio Arunovićevu za takmičenje u Nju Delhiju.

Zorana će osmu godinu za redom učestvovati na finalu  Svetskog kupa. Najveći uspeh postigla je 2015. osvojivši zlato i veliki Kristalni globus vazdušnim pištoljem, dok je 2013. stigla do dva srebra, vazdušnim i MK oružjem. Na finalni turnir ranije su se kvalifikovali Damir Mikec (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), Andrea Arsović (vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Dimitrije Grgić (MK pištolj slobodnog izbora) i Stevan Pletikosić (MK puška trostav).

U svakoj disciplini finalnog turnira učestvovaće po osam najboljih na osnovu bodova skupljenih tokom godišnjih turnira, zatim branilac pobedničkog trofeja sa prethodnog finala i aktuelni olimpijski šampion, bez obzira na učinak u sezoni. U olimpijskoj godini sigurni učesnici, uz branioca trofeja, su svi osvajači odličja na OI. Po istom sistemu, u sezoni Svetskog prvenstva svaka medalja na SP obezbeđuje mesto na završnom turniru Svetskog kupa, a godinu dana kasnije šampioni planete se kvalifikuju direktno.

Boduju se plasmani u finala i rezultati osnovnog dela. Ukoliko strelac na više turnira osvoji bodove u istoj disciplini za rangiranje se računa samo takmičenje na kome je ostvario najbolji učinak. Nema sabiranja bodova sa više turnira.  Bodovi strelaca koji se direktno kvalifikuju se ne računaju za plasman na listi.

Arsovićeva u Nju Delhi ide kao branilac Kristalnog globusa za trijumf vazdušnom puškom na prethodnom finalu SK u Bolonji, dok Mikec brani titulu vazdušnim pištoljem, a malokalibarskim se kvalifikovao bronzom na SK u Gabali. Milutin Stefanović se kvalifikovao zlatnom medaljom vazdušnom puškom na SK u Gabali, Dimitrije Grgić zahvaljujući bronzi MK pištoljem na SK u Minhenu, dok je Stevanu Pletikosiću vizu za finale obezbedilo četvrto mesto u Minhenu.

Zorana Arunović je ove sezone najveći uspeh ostvarila vazdušnim pištoljem, kojim je u Mariboru osvojila evropsko zlato i pritom oborila svetski rekord finala, ali beležila je i dobre rezultate i plasmane MK oružjem. Mesto na finalnom turniru obezbedila je šestim mestom na Svetskom kupu u Minhenu. Na centralnom takmičenju u letnoj sezoni, Evropskom prvenstvu MK oružjem osvojila je peto mesto.

Andrea Arsović i Milutin Stefanović će učestvovati i u takmičenju u miksu vazdušnom puškom. Miksevi su nedavno dobili status olimpijske discipline, pa nisu bili u sistemu kvalifikacija Svetskog kupa. Međutim, održana su dva promotivna takmičenja u miksevima , na Svetskim kupovima u Gabali i Nju Delhiju. ISSF je odlučio da po četiri najbolja para u obe discipline (vazdušna puška i vazdušni pištolj) sa oba turnira pozove na finalni, a tandem Arsović-Mikec je u Gabali osvojio srebro.