ZORANA ARUNOVIĆ NAJUSPEŠNIJI STRELAC BEOGRADA U 2018.

Last Updated: 27/02/2019Autor

STRELJAŠTVO

Zorana Arunović izabrana je za najuspešnijeg strelca Beograda u 2018. godini. Svečano proglašenje priređeno je na redovnoj Skupštini SS Beograda, održanoj večeras u sali SD Crvena zvezda. Po tradiciji, Streljački savez Beograda bira najboljeg strelca i najboljeg mladog strelca glavnog grada. Pehar za najuspešnijeg mladog takmičara u 2018. otišao je u ruke Alekse Mitrovića. Najbolji trener je Jelena Arunović, selektor reprezentacije Srbije za pištolj i lični trener Zorane Arunović, a najbolji klub  Policajac.

Zorana Arunović (Olimpik 011), koja je nedavno dobila i priznanje za najboljeg ženskog strelca Srbije 2018, je prošle godine osvajanjem srebrne medalje vazdušnim pištoljem na Svetskom prvenstvu u Čangvonu izborila je prvu olimpijsku kvotu za OI 2020. za srpski sport. Na velikim takmičenjima u 2018, osvojila je ukupno 11 medalja u pojedinačnoj, miks i ekipnoj konkurenciji. Strelac Novog Beograda – Ušće Aleksa Mitrović je za najuspešnijeg mladog strelca dobio zahvaljujući osvajanju bronzane medalje vazdušnom puškom na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu. KSS Policajac je prvo mesto na listi najboljih klubova osvojio ispred Olimpika 011 i Partizana. Ova tri kluba se nalaze i na prva tri mesta liste najboljih klubova Streljačkog saveza Srbije.

U radnom delu Skupštine analiziran je učinak u 2018. godini. U izveštaju Stručne komisije istaknuto je da je rezultatski 2018. godina bila vrlo uspešna. Beogradski strelci su, kao reprezentativci Srbije, učestvovali u osvajanju 18 medalja na svetskim i evropskim takmičenjima  prošle godine. Pojedinačne ili ekipne medalje osvajali su Zorana Arunović (Olimpik 011), Damir Mikec (Policajac), Andrea Arsović (Partizan), Dimitrije Grgić (Akademac) i Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće). Na prvenstvima i finalima Kupa Srbije za mlađe kategorije takmičari klubova iz glavnog grada su osvojili 20 zlatnih, 16 srebrnih i 17 bronzanih medalja.

Predsednik SSB Mile Đapić je osvrćući se na prošlu godinu istakao da je Savez klubovima, sem raspodelom programskih sredstava iz budžeta, pomogao i kroz donacije sponzora. Nastavljena je saradnja sa proizvođačem oružja „Valter“, koji je beogradskim klubovima prošle godine obezbedio osam puščanih cevi. Klubovima su podeljene i dijabole, donacija proizvođača municije „H end N sport“. Kriterijum za raspodelu je bio broj učešća u takmičenjima u organizaciji SSB.

Đapić je istakao da je Internacionalno prvenstvo Beograda, najznačajniji događaj u kalendaru SSB, koje je lane održano 43. put, zadržalo visok nivo i na takmičarskom i na organizacionom planu. Privedeni su kraju svi pravni poslovi oko upisa u katastar strelišta „Mirijevo“. SSB je sada i zakonski korisnik objekta. Kako je predsednik Saveza najavio realno je očekivati da se ove godine završe prvi radovi na sanaciji objekta i da  strelci uskoro počnu ponovo da koriste 25-metarsko strelište. Finansijski izveštaj govori da je SS Beograda prošle godine  poslovao sa pozitivnim bilansom. Višak prihoda nad rashodima je 782.937,61 dinar. Među značajnijim planovima za sledeću godinu je nastavak rada na projektu izgradnje „Streljačke hale“, učešća reprezentacije Beograda na međunarodnim takmičenjima, organizovanje stručnih seminara za trenere i sudije.

Najbolji strelci Beograda po oružju i kategorijama

Puška

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan)

Seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda)

Juniorke: Ana Akifović (Novi Beograd – Ušće)

Juniori: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće)

Mlađe juniorke: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće)

Mlađi juniori: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće)

Kadetkinje: Anja Knežević (Novi Beograd – Ušće)

Kadeti: Aleksandar Nikolić (Novi Beograd – Ušće)

Pioniri: Sava Ljujić (Partizan)

Pionirke: Anja Knežević (Novi Beograd – Ušće)

Pištolj

Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Seniori: Damir Mikec (Policajac)

Juniorke: Lea Aleksić (Novi Beograd – Ušće)

Juniori: Stefan Todorović (Kolubara)

Mlađe juniorke: Teodora Simić (Crvena zvezda)

Mlađi juniori: Vukašin Lazić (Kolubara)

Kadetkinje: Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće)

Kadeti: Zlatomir Marković (Zemun Centar)

Srpski miksevi osvojili 14. i 20. poziciju na kraju SK Nju Delhiju

Prvi Svetski kup u 2019. godini završen je danas u Nju Delhiju takmičenjima mešovitih parova. Srbiju su predstavljala dva miksa. Mešoviti par vazdušnom puškom Sanja Vukašinović/Milenko Sebić je osvojio 14. mesto. Tandem Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić je zauzeo 20. poziciju u nadmetanju mikseva vazdušnim pištoljem. Sanja Vukašinović i Milenko Sebić, koji su prvi put zajedno gađali u paru su „ubili“ 834,5 krugova. Za plasman u finale (među pet najboljih) bilo je potrebno pogoditi   vrednih 836,5 krugova. Učestvovala su 54 para, a zlato je ubedljivo osvojio tim Kine Ruožu Žao/Jukun Liu sa novim svetskim rekordom finala 503,6 krugova. Dosadašnji svetski rekord bio je u vlasništvu kineskog tandema Hong Ksu/Keduo Čen – 502,0, sa Svetskog kupa u Gvadalahari prošle godine.

Srpski miks pištoljem Dimitrije Grgić/Bobana Momčilović je pogodio 761 krug i našao se tačno na sredini plasmana, na 20. mestu u konkurenciji 39 ekipa. I u ovoj disciplini finale je bilo „skupo“ – 772 kruga. Takmičenje su obeležili mladi Indijci Manu Baker i Šaudari Saurab. U finalu su ubedljivo pobedili sa 483,4 kruga. Prethodno su u postavili svetski juniorski rekord i izjednačili svetski seniorski rekord kvalifikacija – 778.  Pre četiri dana, Saurab je osvajajući zlato postavio svetski muški rekord finala vazdušnim pištoljem (245,0).

Vazdušna puška, miks: 1. Kina 2 (Ruožu Žao/Jukun Liu) 503,6 (svetski rekord), 2. Rumunija 1 (Laura Georgeta Koman/Alin George Moldoveanu) 496,2, 3. Južna Koreja 1 (Đihjeon Keum/Bjoungil Ču) 433,4, 4. Kina 1 (Jungđije Žu/Žongao Žao) 392,0, 5. Južna Koreja 2 (Euhnea Đung/Đigeun Đeong) 349,0… Kvalifikacije:  1. Kina 2 841,1, 2. Kina 1 838,7, 3. Rumunija 1 836,9… 14. Srbija (Sanja Vukašinović/Milenko Sebić) 834,5… Ukupno 54 para. Za finale (peto mesto) 836,5 krugova.

Vazdušni pištolj, miks: 1. Indija 1 (Manu Baker/Šaudari Saurab) 483,4, 2. Kina 1 (Ranksin Đijang/Boven Žang) 477,7, 3. Južna Koreja 2 (Mingjun Kim/Daehun Park) 418,8,  4. Južna Koreja 1 (Bomi Kim/Seungvo Han) 375,4, 5.Ukrajina (Oksana Kovalčuk/Oleg Omelčuk) 335,3. Kvalifikacije: 1. Indija 1 778 (svetski rekord kvalifikacija), 2. Kina 1 775, 3. Južna Koreja 1 775… 20. Srbija (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 761… Ukupno 39 timova. Za finale (peto mesto) 772 kruga.

Ambasador Vladimir Marić posetio strelce

Naše reprezentativce je danas na strelištu u Nju Delhiju posetio Vladimir Marić, ambasador Republike Srbije u Indiji. Na poklon je dobio majicu reprezentacije Srbije. Kasnije tokom dana druženje je nastavljeno, jer je ambasador Marić upriličio večeru za naše strelce i trenere.

– U ime reprezentacije zahvaljujem se Njegovoj ekscelenciji ambasadoru Vladimiru Mariću što nas je obišao i stavio nam se na raspolaganje tokom boravka u Nju Delhiju. Drago nam je da smo se ponovo sreli, jer i pre dve godine, tokom finala Svetskog kupa u Nju Delhiju, bili smo gosti gospodina Marića – kazao je Dragan Donević, šef stručnog štaba i vođa puta selekcije Srbije.

Prvi Svetski kup je za naše strelce bio prilično uspešan. Srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i olimpijsku kvotu za OI u Tokiju osvojio je Damir Mikec, koji se pre dve dana vratio u Srbiju. Sem Mikeca posebno se istakla i Sanja Vukašinović, zauzevši osmo mesto u gađanju MK puškom iz trostava.

Sudija treba biti dinamičan i voljan za rad

Savremeno streljaštvo ima veoma dinamičan razvoj koji je praćen i brojnim izmenama u samim pravilima po kojima se sprovode streljačka nadmetanja. Kako ta pravila primeniti na najbolji način i raditi u duhu tih pravila učesnicima stručnog seminara „Suđenje u funkciji streljačkog sporta i sportista“ govorio je jedan od najmlađih i najboljih internacionalnih sudija Robert Ferenčak iz Slovenije, kome u sportskoj biografiji nedostaju još samo Olimpijske igre, da može da ispuni san koji ima svaki sportista, pa i sportski sudija.

Streljačka družina „Smederevo“ organizovala je minulog vikenda dvodnevni stručni seminar o sportskom streljaštvu pod nazivom „Suđenje u funkciji streljačkog sporta i sportista“. Učesnicima seminara, kojih je bilo ukupno 31, predavač Robert Ferenčak, instruktor ISSF-a i internacionalni sudija iz Slovenije prezentovao je pravila međunarodnog streljačkog saveza (ISSF) i dao smernice kako ta pravila primeniti i raditi u duhu tih pravila. Sve u cilju da se svim takmičarima omoguće podjednako najbolji uslovi. Prvog dana seminara posebna pažnja posvećena je pravilima ponašanja sportista i sudija, dres kodu, bezbednosti i drugim opštim pravilima. Drugog dana učesnici seminara detaljnije su se upoznali sa poglavljima ISSF pravilnika za discipline puška i pištolj. Posebna pažnja posvećena je kontroli opreme, finalima u disciplinama 10, 25 i 50 metara, a obrađena je i nova olimpijska disciplina miks tim. Sve ovo predavač je potkrepio brojnim primerima iz prakse uz arhivske snimke i fotografije sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, a u većini je i sam bio akter.

U kratkoj pauzi tokom seminara na pitanje „Šta je potrebno da neko bude dobar sudija?“, za portal SD sport, Robert Ferenčak, kome u sportskoj biografiji nedostaju još samo Olimpijske igre, da može da ispuni san koji ima svaki sportista, pa i sportski sudija, rekao je:

– „Moraš biti spreman da učiš, spreman za timski rad, mnogo pozitivne energije, pozitivnog pristupa, ulagati uvek u svoje znanje i stalno sebe unapređivati. Potrebno je da sudija bude dinamičan i, pre svega, voljan za rad. Naravno, lakše je da se postane sudija ako imaš predznanje ili se neko pre toga bavio streljaštvom, ali nije obavezno. Najbitnije je ići redom. Retko ko postane dobar sudija ako ne krene od samog početka, od osnovnih stvari“.

Nakon predavanja učesnici su imali prilike da provere svoje znanje kroz formu testa sa 20 pitanja. Svi su na kraju dobili i učesničke diplome, a organizaciju seminara pomogla je renomirana smederevska štamparija „New Press“, osvedočeni prijatelj streljačkog sporta kao dugogodišnji sponzor Smederevske lige u streljaštvu, čiji je slogan sasvim u skladu sa streljačkim sportom: „Preciznost je naša briga“.

Smederevo je na ovom seminaru imalo 14 predstavnika, 9 iz SD „Smederevo“, dvoje iz SK „Heroj Srba“ i troje iz SKOSI „R-50“. Pored domaćina, učesnici seminara su došli i iz nekoliko beogradskih klubova: SK „Akademac“, KSS „Policajac“, SK „Pobednik“ i SKOSI „Pobednik“, SD „Bečkerek 1825“ Zrenjanina, SK „Niš 1881“, SD „Aleksa Dejović“ iz Užica, SK „Aranđelovac“, SK „Uljma“, GSD „Radnički“ iz Šapca i SK „Sokolovi“ iz Loznice. Među njima bilo je sudija sa A i B licencama, trenera i reprezentivaca, a prvog dana u subotu učesnike je obišao i Nenad Pajić, trener i selektor paraolimpijske reprezentacije Srbije.

Učesnici iz Smedereva imaće prilike već ovog vikenda da pokažu koliko je seminar imao uticaj na njih jer će biti sudije na najvažnijem domaćem takmičenju u ovoj godini vazdušnim oružjem. Naime, 2. i 3. marta na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo održaće se Prvenstvo Srbije u A programu za seniore i seniorke.