ZORANA ARUNOVIĆ I DAMIR MIKEC, NAJBOLJI STRELCI 2017, VEĆ NIŠANE TOKIO

Last Updated: 23/01/2018Autor

STRELJAŠTVO

Streljački savez Srbije je večeras svečano stavio tačku na izuzetno uspešnu 2017. godinu. Proglašeni su najuspešniji pojedinci i klubovi srpskog streljaštva u minuloj godini. Za najbolje strelce izabrani su Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji trener je Dragan Donević, a najbolji klub je „Čika Mata“. Otvarajući svečanost, Nenad Putnik, predsednik SSS, je pozdravio brojne goste, među kojima su bili i Božidar Maljković, predsednik, Žarko Zečević, potpredsednik, i Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, zatim Nemanja Svetličić u ime Sportskog saveza Srbije, Dragan Todorov (Ministarstvo odbrane Republike Srbje)…

– Slobodno mogu da kažem da se Streljački savez rezultatima u 2017, svrstao među najuspešnije nacionalne sportske organizacije u našoj zemlji u 2017. godini. Na velikim takmičenjima naši reprezentativci su prošle godine osvojili dvadeset medalja, od toga osam zlatnih, sedam srebrnih i pet bronzanih, a oborena su i dva svetska rekorda – rezimirao je Putnik i dodao:

-Uveren sam da će svima koji su se u 2017.godini okitili odličjima,ali i ostalim našim strelcima uspesi u prošloj biti podstrek za još bolje rezultate u ovoj godini, u kojoj počinju da se dele olimpijske kvote, na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Ako se, po jutru dan poznaje, i 2018. će nam biti uspešna, jer su se naši strelci sa prvog takmičenja u sezoni, mitinga u Rušama vratili sa 14 medalja.

Zorana Arunović je priznanje za najboljeg strelca zaslužila zbog evropskog zlata i svetskog rekorda finala vazdušnim pištoljem. U paru sa Damirom Mikecom odbranila je titulu prvaka Evrope u miksu…

– Svakako da je prošlu godinu za mene obeležilo Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, ali i bronzana medalja na finalnom turniru Svetskog kupa. Prošlu godinu već sam stavila iza sebe, jer nova, izuzetno naporna je već počela. Nas, ženske strelce u 2018. očekuju velike promene, treba se privići na nova pravila, po kojima umesto dosadašnjih 40 gađamo 60 hitaca u kvalifikacijama, kao i muškarci. Očekuje nas dosta takmičenja, ali svakako u prvom planu je Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, gde ciljamo olimpijske kvote.

Damir Mikec je, između ostalog, prošle godine osvojio titule vicešampiona Evrope vazdušnim i malokalibarskim pištoljem, kao i Kristalni globus za trijumf na finalu Svetskog kupa MK pištoljem.

– Prošla godina mi je bila najuspešnija u karijeri, na evropskim prvenstvima i svetskim kupovima osvojio sam čak sedam, što pojedinačnih , što ekipnih medalja. Teško je nadmašiti takvu sezonu, ali priznanje za najboljeg je podstrek da isto trofej za najboljeg u Srbiji zaslužim i u 2018, što bi mi bilo peto proglašenje. Pred nama je veliki broj takmičenja i izazova, ali glavni cilj i želja mi je da iskoristim već prvu priliku da izborim „vizu“ za Olimpijske igre u Tokiju, na prvom kvalifikacionom takmičenju, na Prvenstvu sveta, u septembru.

Dragan Donević, od nedavno šef stručnog štaba reprezentacije Srbije, je četvrti put u poslednjih pet godina proglašen za najboljeg trenera. Učitelj Andree Arsović i ostalih strelaca Partizana, je kazao:

– Već dugo sam uključen u rad stručnog štaba nacionalnog tima, ali sva proglašenja pre svega shvatam kao priznanja za rad u klubu, jer u klubovima se stvaraju strelci i budući šampioni. Rad u nacionalnom timu je nadgradnja. Što se tiče izbora za šefa stručnog štaba tiče, to je dokaz kontinuiteta uspeha, spreman sam da se uhvatim u koštac sa svim izazovima koje nosi sa sobom ova odgovorna dužnost.

 

Najbolji strelci Srbije u 2017.

Najbolji ženski strelac: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Najbolji muški strelac: Damir Mikec (Policajac)

Najbolji trener: Dragan Donević (Partizan)

Prvoplasirani na rang listama po disciplinama i kategorijama

Puška

Seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“). Seniorke: Andrea Arsović (Partizan). Juniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92). Juniorke: Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790). Mlađi juniori: Đorđe Savić (Oko sokolovo). Mlađe juniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“). Kadeti: Đorđe Savić (Oko sokolovo). Kadetkinje: Milica Ristić („Čika Mata“). Pioniri: Marko Ivanović („Čika Mata“). Pionirke: Marija Belčić (Metalac).

Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac). Seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda/Olimpik 011). Juniori: Branko Mašanović (Policajac). Juniorke: Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće). Mlađi juniori: Petar Adamović (Smederevo). Mlađe juniorke: Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“). Kadeti: Zlatomir Marković (Zemun Centar). Kadetkinje: Jelena Todorović („Aleksa Dejović“).

 

Rang lista klubova: 1. „Čika Mata“ (Kragujevac), 2. Policajac (Beograd), 3. Crvena zvezda (Beograd), 4. Partizan (Beograd), 5. Novi Sad 1790… (rangiran je 31 klub).

 

Gradi se streljačka dvorana

Nenad Putnik je na svečanosti prisutne obradovao jednom lepom vešću.

– Uskoro će početi izgradnja zatvorenog strelišta u Košutnjaku, na kome će naši strelci moći da treniraju i malokalibarkim i vazdušnim oružjem tokom cele godine. Očekuje se da će objekat biti završen do 2020. godine, pa će reprezentativci u pripremama za Olimpijske igre 2024. u Parizu imati daleko bolje uslove za rad. Njihovi dosadašnji rezultati su svakako uticali da i strelci dobiju svoj dom, ali sve ovo ne bismo uspeli bez podrške Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta i mnogih drugih prijatelja.

 

Specijalne plakete

Specijalnim plaketama nagrađeni su pojedinci i organizacije koji su svojim radom doprineli funkcionisanju Streljačkog saveza Srbije i dobrim rezultatima.

Doskorašnji sportski direktor, dugogodišnji reprezentativac u trener Srećko Pejović je dobio priznanje za rezultate u 2017. godini. Plaketama su nagrađeni i Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta, Ministarstvo odbrane Srbije, „Titan cementara“ iz Kosijerića, „Radio Luks“, arhitektonsk biro „Pro ambo“, “Restoran „Petica“, Streljački savez Kraljeva i Streljački klub Partizan.

 

Medalje srpskog streljaštva u 2017.

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović)

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem

Zlato: pištolj slobodnog izbora, seniori, ekipno(Dimitrije Grgić, Damir Mikec, Duško Petrov).

Srebro: Damir Mikec pištolj slobodnog izbora, seniori pojedinačno

Bronza: Milica Babić trostav, juniorke.

Finale Svetskog kupa

Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj).

Srebro: miks vazdušnom puškom (Milutin Stefanović/Andrea Arsović).

Bronza: Zorana Arunović (MK pištolj).

Turniri Svetskog kupa

Zlato: Milutin Stefanović (vazdušna puška, uz svetski rekord finala – 250,9, SK u Gabali).

Bronza: Dimitrije Grgić (MK pistolj, SK u Minhenu) Damir Mikec (MK pištolj, SK u Gabali)

Uz medalje, izuzetno vredni uspesi su i rezultati mladih strelaca Marije Zavišić (Policajac) i Đorđa Savića (Oko sokolovo), koji su izborili kvote za Olimpijske igre mladih, koje će ove godine biti održane u Argentini.