ZORANA ARUNOVIĆ I DAMIR MIKEC ČETVRTI NA PLANETI

Last Updated: 02/09/2018Autor

STRELJAŠTVO

rpskom miksu vazdušnim pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec „za dlaku“ je izmakla medalja prvog dana 52. svetskog prvenstva u Čangvonu. Uspešan tandem osvojio je četvrto mesto. Tim Srbija 2 u takmičenju mešovitih parova,  Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić je zauzeo 27. poziciju.  Miks vazdušnom puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović se plasirao na 22, a ekipa Srbija 2 ovim oružjem (Marija Malić/Lazar Kovačević) na 53. mesto.

Mešoviti parovi vazdušnom puškom i pištoljem su se prvi put našli u programu Svetskog prvenstva. Konkurencija je bila žestoka. Startovala su 62 miksa pištoljem i 70 puškom. Mikec i Arunovićeva, koji su na Svetskom kupu u Čangvonu u aprilu osvojili bronzu, su se u finale, u koje ulazi pet najboljih, plasirali sa  trećeg mesta „ubivši“ 772 kruga.

– Zorana Arunović je odlično gađala u kvalifikacijama i „povukla“ naš par  u finale. Iznenađujuće je da su se među pet najboljih našle četiri ekipe iz Evrope – Rusija, Srbija, Ukrajina i Španija i samo Kina iz Azije. Kvalifikacije nisu prošli „viđeni“ finalisti  Južna Koreja, zatim svetski rekorderi osnovnog dela Indijci, Nemci… U finale se ulazilo za izuzetno zahtevnim 771 krugom, što je najviše od kad je ova disciplina dobila status olimpijske. Svi su se vrlo ozbiljno pripremali za prvenstvo – ocenjuje Goran Mikec, trener zadužen za mikseve pištoljem u stručnom štabu Srbije.

Naš miks je u finalu krenuo nešto slabije, ističe Goran Mikec. Međutim, nakon druge serije izbio je na treće mesto. Ali u trenutku kada ispada četvrtoplasirani tim, Arunovićeva i Mikec su zaostajali samo minimalni jedan deseti deo kruga za Ukrajincama, koji su tada i na kraju bili na trećoj, bronzanoj poziciji.

– U svakom slučaju, zaključak je da je srpskom timu nedostajalo malo sreće da osvoje medalju. Nažalost, samo jedan loš pogodak ih je udaljio od odličja – dodao je Goran Mikec.

Pobedila je Rusija 1 sa 488,1 krugom, čime je sa 0,4 kruga nadmašila dosadašnji svetski rekord finala , koji je na Svetskom kupu u Čangvonu u aprilu postavila Kina. Ruski sastav Bacaraškina/Černousov je danas daleko iza sebe ostavio Kinu 2, a treća je bila Ukrajina 2. Prvoplasirani i drugoplasirani tim su izborili olimpijske kvote za OI u Tokiju.

U miksu vazdušnom puškom dominirali su Kinezi. Pobedio je tim Kina 2, ispred Kine 1, a bronza je pripala Rusiji 1. S obzirom da, po pravilima,  jedna zemlja mogla da osvoji najviše jednu kvotu, olimpijske vize idu Kini i Rusiji.

Arsovićeva i Stefanović, nekadašnji evropski šampioni, sada aktuelni viceprvaci Starog kontinenta,  su bili nešto manje od četiri kruga daleko od  finala.

Drugog takmičarskog dana šampionata planete na vatrenu liniju izlazi šestoro srpskih strelaca. Vazdušnom puškom u pojedinačnoj konkurenciji gađaće Andrea Arsović, Marija Malić, Sanja Vukašinović, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević i Milenko Sebić.

Selektor reprezentacije za pištolj Jelena Arunović analizirajući učinak dva srpska miksa ističe:

– Naš prvi par Arunović/Mikec, vicešampioni Evrope i osvajači tri medalje u Svetskom kupu ove godine, su tokom celog kvalifikacionog meča bili u vođstvu, malo je nedostajalo da dostignu i svetski rekord. Ipak, sa trećeg mesta ušli su u finale, koje je donelo mnogo obrta, a na kraju su, sa izvanrednim rezultatom, pobedili Rusi, koji su se „kroz iglene ušli“ provukli do finala. Miks Momčilović Veličković/Grgić nije prošao kvalifikacije. Priželjkivali smo reprizu finala Svetskog kupa u Fort Beningu kada je Srbija jedina imala dva para među pet najboljih mikseva pištoljem. Nažalost, ovaj put to se nije ponovilo, ali Svetsko prvenstvo je tek počelo. Biće još šansi. Sigurna sam da su svi naši predstavnici dali sve od sebe da predstave Srbiju na najbolji mogući način.

Dragan Donević, selektor za pušku, kaže:

– Od dva miks tima puškom samo je Andrea Arsović opravdala očekivanja i postigla fenomenalan rezultat. Od žena, samo su tri takmičarke gađale bolje od nje. I Arsovićeva i Stefanović su u takmičenje ušli pomalo stegnuto. Andrea je posle loše prve serije u naredne tri gađala nepogrešivo, ali Milutina trema nije popuštala do kraja. Drugi  par Malić/Kovačević je izuzetno mlad. Njima je ovo debi na  Svetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji i mnogo će im značiti za sticanje iskustva. Od njih se i nije očekivao visok plasman. Idemo dalje, pred nama su novi izazovi.

Miks, vazdušni pištolj, finale: 1. Rusija 1 (Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov) 488,1, 2. Kina 2 (Kijan Vang/Meng Ji Vang) 480,2, 3. Ukrajina 2 (Olena Kostevič/Oleg Omelčuk) 416,7, 4. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 376,7, 5. Španija (Sonja Franke/Pablo Karera) 331,6. Kvalifikacije: 1. Ukrajina 2 775, 2. Rusija 1 772, 3. Srbija 1 772… 27. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 759… Ukupno 62 para. Za finale 771 krug.

Miks, vazdušna puška: 1. Kina 2 (Ružu Žang/Haoran Jang) 500,9, 2. Kina 1 (Mingjang Vu/Buhan Song) 500,6, 3. Rusija 1 (Anastasija Galašina/Vladimir Maslenjikov) 434,2, 4. Rumunija (Laura-Geogrgeta Koman/Alin George Moldoveanu) 390,5, 5. Nemačka 2 (Izabela Štraub/Maksimiljan Dalinger) 346,9… Kvalifkacije: 1. Kina 1 840,5, 2. Rumunija 837,8, 3. Kina 1 836,5… 22. Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 832,1… 53. Srbija 2 (Marija Malić/Lazar Kovačević) 822,1…. Ukupno 70 parova. Za finale 836,0.