ZLATO, DVA FINALA I ŠEST POLUFINALA

Last Updated: 18/05/2018Autor

KAJAK KANU

Posada srpskog dvoseda na 1.000 metara Marko Tomićević, Milenko Zorić okitila se zlatom na Svetskom kupu u Segedinu. Zvanično najuspešniji srpski sportisti u 2017. godini i aktuelni svetski šampioni u ovoj elitnoj disciplini još jednom je demonstrirala nadmoć u odnosu na konkurenciju. U finalu, Tomićević i Zorić su kroz cilj prošli u vremenu 3:09.667, nešto manje od čak tri sekunde ispred čamca Španije.

– Znali smo da smo spremni, ali nismo očekivali ovako ubedljivu pobedu. Prezadovoljni smo, bolji početak sezone nismo mogli da zamislimo – rekao je Marko Tomićević. – Veslali smo našu trku, nismo želeli da forsiramo na početku, znali smo da ukoliko budemo držali ritam do kraja, imamo realne šanse za medalju.

Program takmičenja u Segedinu je izašao iz okvira standardnog. U jednom danu dvosedi na 1.000 metara veslali su kvalifikacije, polufinala i finale. U sve tri trke naš dvosed je bio najbrži.3:1

– Iskreno, bilo je potrebno da se brzo prilagodimo uslovima. Nije bilo lako, ali oporavak je bio efikasan – objasnio je Milenko Zorić. – Sada se vidi da smo dobro odradili bazu i da spremni čekamo sledeće izazove, pre svega Evropsko prvenstvo u Beogradu u junu.

Mađarska je još jednom pokazala da je zemlja kajaka. Organizatori su se potrudili da na novi način približe publici ovaj sport.

– Ovo što su ove godine napravili je fantastično, korak dalje u odnosu na prethodna takmičenja. Izlazak na vodu, predstavljanje finalista, ceremonija, ambijent na tribinama… Volimo da veslamo u ovakvoj atmosferi – zadovoljan je Tomićević.

Srebrnu medalju su osvojili Španci Penja i Kubelos (3:12.511), bronzu Česi Havel i Špicar (3:12.839).

Pored zlatnih Marka i Milenka, svi naši takmičari koji su doputovali u Segedin su u igri za medalje. Srpski kajakaši su u petak izborili još dva finala i šest polufinala.

Nebojša Grujić i Marko Novaković su direktno iz kvalifikacija izborili finale u dvosedu na 200 metara. Vremenom 33.127 sekundi bili su drugi u grupi. Za prvo odličje u novoj sezoni veslaće u subotu u 13.04 časova. U subotu, u trku za medalje discipline dovsed na 500 metara će sestre Nikolina i Olivera Moldovan. U polufinalnoj grupi su bile treće rezultatom 1:42.919.

U kvalifikacijama, Milica Starović i Marija Dostanić su bile sigurne u jednosedima na 500 metara. Isto su uradili Dragan Hančovski i Marko Subotić u jednosedima na 1.000 metara, ondonso Simo Boltić i Bojan Zdelar na 500 metara.