ZLATNI SRPSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI

Last Updated: 30/07/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Nakon tri takmičarska dana i takmičenja u tri kategorije, uz ukupno 1.178 startovanja modela, reprezentativci Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu su svojim rezultatima, od 195 takmičara iz 27 evropskih država, pokazali da su najbolja reprezentacija Evrope, zauzevši prvo mesto u generalnom plasmanu.

Ekipa u sastavu: Radoje Blagojević iz Aero kluba „Vojka“, Svetozar i Bojan Gostojić iz Aero kluba „Zrenjanin“, Andrija Pešić iz Aero kluba „Trstenik“, Slavko Savić iz Aero kluba „Nova Pazova“, Živa Kovački iz Aero kluba „Zrenjanin“, Stevan Janović iz Aero kluba „Sombor“ i Branko Bijelić iz Aero kluba „Ving“ iz Beograda, vratila se sa Evropskog prvenstva iz Senteša u Mađarskoj sa čak četiri odličja. Zlatna medalja ekipno u klasi F1B, srebrna medalja pojedinačno za Svetozara Gostojića u istoj klasi, srebrna medalja ekipno u klasi F1C i zbirni rezultat sve tri klase F1A,B,C – 1. mesto za Srbiju, to je zbir dostignuća ovih sportista sa najvećeg evropskog takmičenja.

Iako Evropsko prvenstvo predstavlja praktično tri zasebna takmičenja u jednom, jer za svaku kategoriju se organizuje evropsko prvenstvo, reprezezentativci Srbije su kroz sva tri takmičenja nastupali timski i kao podrška jedni drugima, što je rezultiralo prvim mestom u ukupnom poretku. U klasi F1A nastupilo je ukupno 25 reprezentacija i 76 takmičara, a Srbiju su predstavljali Slavko Savić iz AK „Nova Pazova“, Andrija Pešić iz AK „Trstenik“ i Radoje Blagojević iz AK „Vojka“. Ekipno su zauzeli 12. mesto, a pojedinačno je najbolje plasiran bio Slavko Savić na 26.poziciji. Iako bez medalje, ovaj deo reprezentacije je bio od izuzetnog značaja za druge dve srpske ekipe, kao neophodna podrška i pomoć za vreme takmičenja oko modela. Pobednik je bio Per Findal iz Švedske, a njegova reprezentacija je zauzela prvo mesto ekipno. U klasi F1B naši takmičari: Radoje Blagojević, Bojan i Svetozar Gostojić su pokazali apsolutnu dominaciju u odnosu na ostalih 26 reprezentacija i 75 takmičara, osvojivši prvo mesto ekipno i pojedinačno drugo mesto Svetozar Gostojić, Radoje Blagojević 12.mesto i Bojan Gostojić 21.mesto. Pojedinačno u F1B je najbolji bio Albert Bulatov iz Rusije. I reprezentativci u klasi F1C: Stevan Janović, Živa Kovački i Branko Bijelić doneli su Srbiji medalju, osvojivši drugo mesto ekipno od 20 reprezentacija i 44 takmičara, a pojedinačno im je za nekoliko bodova izmakla medalja, pa je Živa Kovački osvojio četvrto mesto, a Branko Bijelić peto mesto. Ekipno u F1C su pobedili takmičari iz Ukrajine sa samo šest bodova prednosti u odnosu na Srbiju.

Ovogodišnje najveće takmičenje za modelare održano je u Mađarskoj od 23. do 28.jula, u organizaciji Međunarodne vazduhoplovne federacije i mađarskog vazduhoplovnog saveza. Do kraja godine srpske modelare očekuju domaća takmičenja, kao i međunarodna u okviru svetskog kupa. Sledeće godine u oktobru mesecu na redu je Svetsko prvenstvo u Kaliforniji (SAD), kada će srpski modelari imati priliku da brane titulu svetskog prvaka u klasi F1B, a i prema upravo postignutim odličnim rezultatima, da ponove ovaj evropski uspeh i na svetskom nivou.