ZLATNI ORAO ZA VLADIMIRA BAČANINA I MIĆU TICU

Last Updated: 27/02/2020AutorTags:

U četvrtak, 27. februara, u prostorijama Vazduhoplovnog saveza Srbije – restoranu „Aeroklub“ uručene su dve najveće nagrade u vazduhoplovstvu – statue „Zlatni orao“ za letačku i neletačku granu vazduhoplovnog sporta. Najviše vazduhoplovno sportsko priznanje, statua «Zlatni orao», za sportistu godine u neletačkim disciplinama vazduhoplovnog sporta, pripala je Mići Tici, vazduhoplovnom modelaru iz Aerokluba «Ving» iz Beograda. Mići Tici je ovo prvi Zlatni orao u karijeri. U prošloj 2019. godini osvojio je titulu prvaka države u kategoriji F1A (modeli jedrilica), a u istoj kategoriji u okviru Lige Srbije zauzeo je treće mesto. Bio je naš najbolje plasirani reprezentativac na svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu. Aktivno se bavi modelarstvom od 1981. godine, stalni je član reprezentacije, višestruki državni prvak i pobednik na takmičenjima u svetskom kupu. Kategorisan je kao vrhunski sportista nacionalnog ranga.

U letačkim disciplinama vazduhoplovnog sporta, sportista godine je pilot paraglajdera Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba «ER 037» iz Kruševca. Vladimiru je ovo drugi Zlatni orao u karijeri. Vladimir je zabeležio jedan od najboljih rezultata u letačkim disciplinama vazduhoplovnog sporta četvrto mesto na Svetskom prvenstvu od 150 pilota iz 48 država. Za samo dva boda mu je izmakla bronzana medalja sa svetskog prvenstva, a i od srebra i vicešampionske pozicije ga je delilo samo četiri boda. Vladimir je bio uspešan i na domaćem terenu 2019.godine osvojivši titulu državnog prvaka i treće mesto u ligi Srbije, a iz prethodnih godina 2017 i 2018. ima duple titule – državnog prvaka i prvaka lige. Član je paraglajding reprezentacije u paraglajdingu u disciplini prelet već 10 godina i najbolje plasirani pilot iz Srbije na svetskoj paraglajding listi.

Statua „Zlatni orao” najprestižnija je nagrada koju jedan vazduhoplovni sportista može da osvoji i dodeljuje se za rezultate postignute u prethodnoj godini. Statuu „Zlatni orao”, koju mnogi smatraju krunom karijere, Vazduhoplovni savez Srbije (VSS) dodeljuje najboljim poklonicima neba i visina još od 1957. godine. Na svečanosti proglašenja sportiste godine, Vazduhoplovni savez Srbije dodelio je i priznanja najboljim sportistima po disciplinama vazduhoplovnog sporta.

U vazduhoplovnom jedriličarstvu najbolji sportista u 2019.godini je profesor Aleksandar Diklić iz AK «Zrenjanin», koji je osvojio titulu državnog prvaka za 2019.godinu. Aleksandar Diklić je godinama u vrhu srpskog jedriličarstva, iako mu primarna delatnost nije sport već medicina – po profesiji je hirurg. U padobranstvu titula najuspešnijeg sportiste u 2019.godini ide u ruke Siniši Mićiću iz Padobranske ekipe Vojske Srbije. Zastavnik Siniša Mićić je pripadnik 63. Padobranskog bataljona specijalne brigade Vojske Srbije i u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri je zabeležio preko 5.500 padobranskih skokova.

Najbolji pilot opšte avijacije u 2019.godini je Goran Bošković iz AK «Trstenik». Goran Bošković je osvojio prvo mesto na državnom prvenstvu u reli letenju i godinama je u vrhu ove sportske discipline. Ujedno je i predsednik Aero kluba «Trstenik». U ultralakom letenju najuspešniji sportista u 2019.godini je Danijel Kostić iz Aerokluba «Ćuprija». Danijel je bio pobednik državnog prvenstva za ultralake vazduhoplove i godinama unazad beleži odlične rezultate na državnim prvenstvima, i u kategoriji ultralaki avion i u kategoriji motorni zmaj.

Najbolji sportista u paraglajdingu je Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba «Er 037» iz Kruševca. Vladimir je osvojio 4.mesto na svetskom prvenstvu u paraglajdingu u disciplini prelet od 150 pilota iz 48 država, prvo mesto na državnom prvenstvu i 3.mesto u paraglajding ligi Srbije.

Najbolji sportista u seniorskoj kategoriji u vazduhoplovnom modelarstvu je Mića Tica iz Aerokluba «Ving» iz Beograda. U prethodnoj 2019. godini osvojio je titulu prvaka države u kategoriji F1A (modeli jedrilica), a u istoj kategoriji u okviru Lige Srbije zauzeo je treće mesto. Bio je naš najbolje plasirani reprezentativac na svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu. U juniorskoj kategoriji u vazduhoplovnom modelarstvu najbolji je Đorđe Grubić iz Aerokluba «Nova Pazova». Četrnaestogodišnji Đorđe je osvojio prvo mesto na državnom prvenstvu u kategoriji F1A, prvo mesto u istoj kategoriji u ligi Srbije i drugo mesto na državnom prvenstvu u kategoriji F1N. Pored uspeha koje niže u vazduhoplovnom modelarstvu, Đorđe se izuzetno uspešno bavi i karate sportom i član je karate reprezentacije Srbije.

U seniorskoj kategoriji u raketnom modelarstvu najbolji sportista je Zoran Katanić iz Aerokluba «Sremska Mitrovica». Zoran je u 2019.godini osbojio prvo mesto na državnom prvenstvu u kategoriji S4A i uspešno je predstavljao našu reprezentaciju na evropskom prvenstvu u raketnom modelarstvu. Spisak Zoranovih osvojenih medalja nije moguće pobrojati u nekoliko rečenica, dovoljno je reći da je višestruki svetski i svropski prvak, a proglašavan je i za najboljeg svetskog raketnog modelara. Među juniorima u raketnom modelarstvu još jedno ime iz Nove Pazove. Najbolji junior je Mladen Bunčić iz AK «Nova Pazova». Mladen je sa svojih četrnaest godina uspeo da postane evropski juniorski prvak u raketnom modelarstvu, da zajedno sa juniorskom reprezentacijom donese medalje sa evropskog prvenstva, a ujedno da beleži najviše rezultate na državnom prvenstvu i u juniorskom kupu. Zanimljivo je da zajedno sa svojim bratom Milošem i kolegom iz kluba Nova Pazova Đorđem Grubićem, čini kadetsku ekipu Karate kluba «Mladost» iz Nove Pazove, ekipu koja osvaja medalje na regionalnim i državnim prvenstvima.

Pored najuspešnijih sportista nagrađeni su i osvajači državnih rekorda u 2019.godini. Ivan Đeorgievski iz Aero kluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna najpre je na takmičenju u vazduhoplovnom modelarstvu u Zrenjaninu 24.marta postigao rekord u kategoriji F1N (takozvani sobni modeli klizača), kada je njegov model leteo 51,3 sekunde. Već na sledećem takmičenju Državnom prvenstvu u Somboru 31.marta, Ivan je postigao još bolji rezultat i zabeležio novi državni rekord – model kategorije F1N je leteo 54,6 sekundi.

Da se u 2019.godini u paraglajdingu zabeleži novi državni rekord, potrudio se Srđan Kesić iz Novog Sada. On je 15.jula ostvario prelet od sportskog aerodroma Bikovo u Subotici do Zapadne Srbije u dužini od čak 196,04 kilometra. Prošle godine smo među rekorderima imali priliku da vidimo Gorana Todorovića, bivšeg pripadnika 63.padobranske brigade, padobranca sa invaliditetom. Goran je i danas ovde sa nama, jer je i u 2019. godini otišao korak dalje. 22. avgusta je postigao novi lični rekord – pet padobranskih skokova u tandemu sa visine od 5000 metara u jednom danu na pet različitih sportskih aerodroma u Sloveniji.

Vazduhoplovni savez Srbije je dodelio specijalnu diplomu Nikolini Adamov iz Aerokluba «Kikinda», najmlađoj ženi takmičaru i vođi vazduhoplova na DP Srbije u reli letenju za pilote motornih aviona. Nikolina je 2018.godine stekla dozvolu pilota aviona, a već 2019.godine imala je i sportsku takmičarsku dozvolu i nastupila na državnom prvenstvu. Specijalnim priznanjem je nagrađen i Bratimir Vasiljević, predsednik niške Opštine Pantelej, za izuzetnu podršku u realizaciji velikih međunarodnih vazduhoplovnih takmičenja u Nišu, koje je Međunarodna vazduhoplovna federacija poverila Vazduhoplovnom savezu Srbije. Takođe zahvalnice za institucije koje su prepoznale značaj vazduhoplovnih aktivnosti, i time doprinele razvoju i promociji vazduhoplovnog sporta su dobili: Tojota Srbija, Raveks Grupa iz Niša, Matoks AD Paraćin i Hotel Vila Breg Vršac.