ČETIRI VELIKA TAKMIČENJA U NIŠU

Last Updated: 15/04/2019Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Vazduhoplovni savez Srbije dobio je od Svetske vazduhoplovne federacije organizaciju  16. Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini prelet, koje će se održati 2020. godine u Nišu, uz gostoprimstvo domaćina niške Opštine Pantelej i podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Prethodno država koja organizuje je u obavezi da održi Predevropsko prvenstvo, kako bi pripremljenost za takmičenje prve kategorije bila na kvalitetnom i značajnom nivou. S tim u vezi, Vazduhoplovni savez Srbije zajedno sa Paraglajding klubom „Grunf“ iz Niša i Klubom slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, uz podršku Opštine Pantelej iz Niša, organizuju ove godine od 29. jula do 3. avgusta Predevropsko prvenstvo na poletištima na Svrljiškim planinama, koja će za godinu dana dočekati evropske reprezentacije. Predevropsko prvenstvo će ujedno biti i Državno prvenstvo Srbije u disciplini prelet, kao i Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine i Državno prvenstvo Mađarske. Ove dve države su, upoznate od ranije sa terenima i letenjem u Nišu, odlučile da svoja najviša državna takmičenja održe u Srbiji.

Ovim povodom, danas je u gradskoj Opštini Pantelej Niš, održana konferencija za medije, kojom je predsednik Opštine Bratimir Vasiljević najavio ova takmičenja značajna za Grad Niš. Trenutno se priprema infrastruktura – poletišta i pristupni putevi.

U šest takmičarskih dana od 29. jula do 3. avgusta, nastupiće oko 130 pilota, koji će poletati sa nekih od poznatih paraglajding poletišta u Opštini Pantelej i Niškoj banji. Prethodno na ovom području je održan Svetski kup u paraglajdingu 2017. godine, najmasovnije i najjače paraglajding takmičenje u svetu. Za Predevropsko prvenstvo već sada je registrovano 160 pilota, te će organizatori imati težak zadatak da selektuju dozvoljeni broj pilota za učešće. Iako će organizatori morati da uključe izuzetne napore u realizaciji ovog takmičenja, piloti će imati priliku da lete u odličnoj konkurenciji, a Opština Pantelej i Grad Niš će se radovati novim brojnim gostima iz preko 20 država koje su trenutno prijavljene.