It seams that you haven't connected with your Twitter account
23 September, 2023
PočetnaVesti naslovnaZAVRŠEN BALKANSKI SKOK PRIJATELJSTVA

ZAVRŠEN BALKANSKI SKOK PRIJATELJSTVA

VAZDUHOPLOVSTVO

Skoro 150 padobranaca iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih američkih država, Makedonije, Francuske, Španije, Nemačke, Rusije, Izraela, Grčke, Mađarske i Bugarske okupilo se u Beogradu na Balkanskom skoku prijateljstva od 17. do 21. maja. Oni su u sjajnoj prijateljskoj i sportskoj atmosferi napravili čak 523 skoka.

Događaj je svečano otvorio 19. maja gospodin Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije. Tom prilikom, na sportskom aerodromu “Lisičiji Jarak” prisustovali su i državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport, Predrag Peruničić, Njegovo Preosveštenstvo, Vladika Pakračko-slavonski, gospodin Jovan, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović, predsednik Vrhovnog Sovjeta Saveza desantnika Rusije, general Beljajev, majka herojski poginulog padobranca potpukovnika Gorana Ostojića, Jovanka Ostojić i sveštenik Miajlo Backović ispred Udruženja veterana 63. padobranske brigade Crne Gore.

Balkanski skok prijateljstva se održava od 1993. godine i nastao je u saradnji Grčke unije rezervnih padobranaca i  63. padobranske brigade iz Srbije, odlikovane Ordenom narodnog heroja. Ove godine, događaj su organizovali Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Mininstarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Padobranskog kluba „Feniks“ i „Srebrni Zmaj“. Manifestaciju su takođe podržali i Ustanova Republike Srpske u Srbiji i kompanija NIS.