ZAVRŠEN BALKANSKI SKOK PRIJATELJSTVA

Last Updated: 22/05/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Skoro 150 padobranaca iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih američkih država, Makedonije, Francuske, Španije, Nemačke, Rusije, Izraela, Grčke, Mađarske i Bugarske okupilo se u Beogradu na Balkanskom skoku prijateljstva od 17. do 21. maja. Oni su u sjajnoj prijateljskoj i sportskoj atmosferi napravili čak 523 skoka.

Događaj je svečano otvorio 19. maja gospodin Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije. Tom prilikom, na sportskom aerodromu „Lisičiji Jarak“ prisustovali su i državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport, Predrag Peruničić, Njegovo Preosveštenstvo, Vladika Pakračko-slavonski, gospodin Jovan, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović, predsednik Vrhovnog Sovjeta Saveza desantnika Rusije, general Beljajev, majka herojski poginulog padobranca potpukovnika Gorana Ostojića, Jovanka Ostojić i sveštenik Miajlo Backović ispred Udruženja veterana 63. padobranske brigade Crne Gore.

Balkanski skok prijateljstva se održava od 1993. godine i nastao je u saradnji Grčke unije rezervnih padobranaca i  63. padobranske brigade iz Srbije, odlikovane Ordenom narodnog heroja. Ove godine, događaj su organizovali Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Mininstarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Padobranskog kluba „Feniks“ i „Srebrni Zmaj“. Manifestaciju su takođe podržali i Ustanova Republike Srpske u Srbiji i kompanija NIS.