ZAVARKO TROSTRUKI ŠAMPION SVETA

Last Updated: 26/05/2018Autor

KUGLANJE

Srbija je na pojdinačnom seniorskom kuglaškom Šampionatu sveta u rumunskom Klužu postigla nezabeležen uspeh u istoriji svetskog kuglanja: kuglaši i kuglašice su osvojili četiri zlatne medalje (od ukupno sedam) i jednu bronzu. U prestižnom Kupu nacija, Srbija je zauzela prvo mesto ispred Hrvatske i Nemačke! Junak šampionata je Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, koji je osvojio tri zlatne medalje. Odbranio je titule iz Novigrada 2016. u sprintu i kombinaciji i dodao još jednu pojedinačno – klasik. Njemu uz rame je heroina prvenstva Jasmina Anđelković koja se okitila zlatom u kombinaciji i postavila svetski rekord u ovoj disciplini od 890 čunjeva.

Bronza Igora Kovačića (pojedinačno – klasik) sija kao zlato! Meč Kovačić – Zavarko u polufinalu je bio rezultatski najkvalitetniji na celom prvenstvu!

Zavarko je u pojedinačnom finalu savladao Nemca Maunela Vajsa sa 695:627 u čunjevima i 3,5:0,5 u poenima. Dve bronze pripale su Janu Bini (Češka) i Igoru Kovačiću (Srbija) koga je Zavarko eliminisao u polufinalu.

Po setovima je bilo157:141 za Zavarka, 167:167 (Zavarko je oborio „devetku“ u 24. hicu i „osmicu“ poslednjim hicem koja mu je donela pola igrčkog poena), 157:186 za Zavarka („devetke“ u 13, 16. i 27. hicu) i 185:162 („devetka“ u 26. hicu!

– Nikada u karijeri nisam osvojio tri zlatne medalje na jednom takmičenju. U svlačionici pre finala, pomislio sam kako bi bile lepo da trijumfujem – pričao je Zavarko.- Finale nije bilo lako, bio sam umoran, popustila je i koncentracija i zahvaljujem se publici, pre svega navijačima iz Srbije, koji su me je bodrili u drugom setu da izdržim. U trećem setu sam igrao za njih, da im se zahvalim…

Bili ste blizu 700 čunjeva?

– Pokušao sam da u četvrtom setu dođem do granice snova u kuglanju, ali je malo nedostajalo. U nekim drugim okolnostima, bez pritiska, ova kuglana može da podari 700 čunjeva.

Osvojili ste ukupno 13 zlatnih seniorskih medalja na Šamionatima sveta. Da li vam, možda, ponestaje motiva?

– Uvek imam motiv kada izađem na stazu – da pobedim. Volim da gledaoci dođu da me bodre, navijaju i da se zajedno radujemo uspesima.

– Koji vam je bio najteži meč?

-Protiv Igora Kovačića u polufinalu. Igrao je izvanredno i u poslednjem setu, posle sjajnog početka „čišćenja“ trebalo je samo da otvara bez prvog i našao bih se u teškoj situaciji…

Igor Kovačić je priznao posle polufinale:

– Sam sam sebe pobedio! U deset poslednjih hitaca očistao sam samo dve „postave“ a u ovakvim mečevima to se ne prašta…

Vojko Pavlović fanatastično je debitovao u ulozi selektora seniora na Šampionatu sveta. Sa suzama u očima primio je diplomu za najbolju selekciju u Kupu nacija:

– Fantastičan uspeh, muška selekcija osvojila je tri zlatne i bronzanu medalju obradovala nas je i izvanredna Jasmina Anđelković. Zavarko je odbranio dve titule i pridodao treću. On piše istoriju svetskog kuglanja na svakom šampionatu.

Da li ostaje žal zbog nečega u ovom velikom slavlju?

– Kada smo dolazili, poželeo sam da svih šest igrača prođu u drugi krug i to su uradili. Kasnije su ispali Tepša, Jovetić i Vlajkov, jednostavno nisu „imali dan“ i zbog toga mi je žao. Hvala reprezentativcima na svemu, puno mi je srce…

Jasmina Anđelković je donela Srbiji prvu zlatnu medalju u kombinaciji. Njoj je ovo drugi svetski trofej jer je u Brnu 2014. sa Čongorem Baranjem osvojila bronzu u miksu. Oborila je i svetski rekord u kombinaciji sa 890 čunjeva (670 u 16-tini finala i 220 u sprintu). Stari rekord bio je 876 čunjeva (Ines Maričić – Novigrad 2016).

– Presrćna sam zbog medalje u kombinaciji. Nisam bila sigurna da ću ostati prva, jer je ostalo polufinale gde je igrala Hrvatica Ines Maričić kojoj sam „bežala“ samo dva čunja. Nisam mogla da gledam, strepela sam, pobegla sam iz kuglane. Svetski rekord je došao kao šlag na torti. Nisam bila na prošlom Šampionatu sveta u Detenhajmu, bili su to tužni i teški dani, ali je ova medalja prava nagrada i podstrek…

Da li vam je žao poraza u četvrtfinalu protiv Slovenke Brigite Strelec?

– Izgubila sam na niskom rezultatu meč u kome nisam uspevala nikako da „iznesem“ kuglu kako treba – objasnila je Jasmina Anđelković i otkrila da je u kontaktu sa starijom sestrom Jelenom takođe nekada sjajnom kuglašicom (ima pregršt juniorskih svetskih trofeja) koja ne može da prestane da plače od sreće…

Selektor seniorki Dragan Fatović je ovako ocenio šampionat:

– Prva medalja ženskog kuglanja od osamostaljenja Srbije, pa još i zlatna ostaće zapisana u analima našeg kuglaškog sporta. Čestitke Jeleni Anđelković. Do ovog trofeja došla je ogromnim zalaganjem i radom, mukotrpno, uz mnogo odricanja. Srećan sam i ponosan zbog ovog uspeha, uz nju su bile drugarice iz reprezentacije ali i sjajni navijači…Još jednom im hvala!

Žensko finale pripalo je Sini Bajze (Nemačka) koja je savladala Mađaricu Anitu Meheš sa 617:594 (3:1). Bronze su pripale Barbari Strelec iz Slovenije i Ines Maričić iz Hrvatske.

Od četiri polufinala, tri su bila za –infarkt! Vilmoš Zavarko i Igor Kovačić u srpskom polufinalu vodilu su žestoku borbu od poslednjeg čunja, upisana su dva najbolja rezultata u meču na šampionatu i slavio je Zavarko sa 678:671 (3:1). Prvi set dobio je Kovačić (koji je sjajno odigrao u pune, 446 čunjeva, 110, 111, 114, 111 i verovatno će to biti i najbolji rezultat na šampionatu ovom segmentu), 164:160 (Zavarko imao „devetku“ u 27. hicu). U drugom setu fantastična igra koja je mamila apluaze, serije „devetki“ sa obe starne i pobeda Zavarka 181:174 (Zavarko omao tri „devetke“ 16, 17. i 18. hitac). Treći set pripao je Zavarku „tesno“ posle izjednačene igre 178:177 (Kovačić oborio dve „devetke“ u „čišćenju“ 16. i 17. hitac. Presudilo je i nekioliko grešaka Kovačića u završnici seta.

Kovačić je imao šansu za pobedu jer mu je trebao trijumf u četvrtom setu sa više od četiri čunja. Obojica su igrala dosta nervozno, Kovačić je sa „devetkom“ u 18. hicu pripretio, ali je Zavarko bio u finišu smireniji, bolje „vezivao“ pozicije i slavio 156:159 za plasman u finale…

„Napeto kao u mideru“ bilo je i u oba ženska polufinala. Mađarica Anita Meheš, pobedila je Ines Maričić (Hrvatska) koja, tako, neće braniti titulu iz Novgrada 2016. Prvi dao meča pripao je Maričićevoj sa fantistična 374 čunja u 60 hitaca. Imala je 2:0 u setovima i veliku čunj zalihu. Mađarica je, međutim mnogo bolje odigrala druga dva seta, dobila ih, nadoknadila i čunj tazliku i otišla u finale. U poslednjem setu pale su joj i dve „devetke“ u „čišćenju“ koje su malo izbacile Maričićevu iz ritima i na kraju pobeda Nemeš sa 647:645 (2:2). Koliko je bio veliki pritiska vidi se i iz poslednjeg hica Nemešove, pogodila je samo četiri čunja, ali dovoljno za pobedu…

Slično je bilo i drugo polufinale za kuglašice. Nemica Sina Bajze gubila je, posle tri seta, od Slovenke Brigite Strelec sa 2:1 u setovima i deset čunjeva razlike. U poslednjem setu, Nemica je napravila preokret i trijumfovala na više čunjeva 612:610 (2:2).

Neizvesnosti jedino nije bilo u meču Nemca Manuela Vajsa. Jan Bina juniorski šampion sveta u kombinaciji i srebrni pojedinačno – klasik, koji je prvo u Klužu odigrao ceo junirski šampionat a, zatim, i seniorski, nije imao snage za podvig. Poražen je ubedljivo 624:584 (4:0).

– Ovo je najveći uspeh srpskog kuglanja i, možda, i našeg sporta uopšte – ocena je Uroša Dragojlovića, predsednika Kuglaškog saveza Srbije.- Pet puta se čula himna „Bože pravde“, za četiri zlata i Kup nacija i osvojili smo i bronzu. Čestitke zaslužuju svi kuglaši i kuglašice, članovi stručnog štaba, Vojko Pavlović koji je bio u dvostrukoj ulozi jer je vodio i seniore i juniore, selektor ženske reprezentacije Dragan Fatović, selektor omladinki Julijana Vukadinović i kadetkinja Ljubomir Štetin.

Dragojlović je istakao da su i juniori, na Šammpionatu sveta pre seniorksog, bili fantastični sa tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane medalje:

– To je garancija da ćemo imati prave nasledinke sjajnih seniora predvođenih „kuglaškim vanzemaljcem“ Vilmošem Zavrkom. U kadetskom Svetskom kupu, uvertiri juniorskog šampionata, biser srpskog kuglanja Vladana Obrenić osvojila je zlato i bronzu u miksu sa Vukom Boškovim. Posle dosta godina i kuglašica nas je obradovala najsjajnijom medaljom i nadam se da će to biti početak zlatne staze ženskog srpskog kuglanja.

Uroš Dragojlović se baš dobro naradio i našetao poslednjeg dana šampionata, uručivao je priznanja u društvu predsednika Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva (VNBA klasik) Klausa Barta i predsednice rumunske kuglaške federacije Marije Popseku. Morao je da obuče i odelo:

– Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na ogromnoj podršci našim programima, bez koje ne bi bilo ovih fantastičnih rezultata. Niš ekspres je prvo dovezao reprezentativce a potom odvezao tovar medalje i na tome im hvala. Uz nas su bili i sportski prijatlji iz EPS-a i Pak prometa. Hvala i fantastičnim srpskim navijačima u Klužu, bili su u svakom trenuku uz igrače i igrčice, a pridobili su i veliku grupu iz Segedina, tako da je podrška Zavarku bila gromoglasna – zaključio je Uroš Dragojlović.

Rezultati, kombinacija – kuglaši (sabiraju se najbolji rezulat iz pojedinačnog- klasik od kvalifikacija do finala i u sprintu od prvog kola do finala): 1. Vilmoš Zavarko (Srbija) 939 (696 i 243), 2. Timo Hofman (Nemačka) 922 (693 i 229), 3. Hrvoje Marinović (Hrvatska) 911 (698- najbolji rezultat šampionata i 213), 4. Jan Bina (Češka) 909 (679 i 230), 5. Igor Kovačić (Srbija) 904 (690 i 214) itd.

Kuglašice: 1. Jasmina Anđelković (Srbija) 890 (670 i 220), 2. Ines Maričić (Hrvatska) 888 (660 i 228), 3. Mirna Bosak (Hrvatska) 876 (665 i 211), 4. Anita Meheš (Mađarska) 874 (647 i 227), 5. Brigita Strelec (Slovenija) 872 (652 i 220) itd.

Hrvatica Ana Jambrović sa 677 čunjeva postavila je najbolji rezultat šampionata i oborila juniorski svetski rekord (stari 672, Barbara Fidel – Slovenija, Detenhajm 2009).

 

Sportska biografija Vilmoša Zavarka

Vilmoš Zavarko je, trenutno, jedini kuglaš u svetu sa seniroskim titulama (ukupno 13) u svim diciplinama: ekipno, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, sprint i miks – tandem, kao i u pojedinačnom seniorskom Svetskom kupu!

Pojedinačni šampion sveta bio je 2010. u Ricingu, 2018. u Novigradu i 2018. u klužu. Ima treće mesto u Lesnom 2012.

Za kombinaciju je slavio 2010. u Ricingu i 2012. u Lesnom i 2018. u Klužu. Ima vicešampionske titule 2008. u Banjaluci, i 2016. u Novigradu, kao i bronzu 2014. u Brnu.

U sprintu se peo na najviši stepenik pobedničkog postolja u Novgradu 2016. i Klužu 2018. Ima dve vicešampionske titule, u Banja Luci 2008. u Noviogradu 2016. Bronze u ovoj disciplini osvajao je u Lesnom 2012. i Brnu 2014.

U Banja Luci 2008. postao je šampion sveta u miks tandemu sa Zoricom Barać.

Ekipne titule osvajao je u Detenhajmu 2009, Sarajevu 2011, Špajherzdrfu 2015. i Detenhajmu 2017. Ima ekipnu bronzu iz Zalaegersega 2013.

U Svetskom kupu osvajio je seniorsko zlato 2011. u Talinu

Osvajao je svetska zlata kao junior u tandemima u Rijeci 2010, u kombinciji 2005. u Nahodu, pojednačnu titulu ima iz Zadra 2008, a u parovima ima dve titule: 2005. i 2008. Kao kadet slavio je na SP u paru 2006. u Sarajevu.

Ima četiri seniorske i juniorske svetske srebrne medalje kao i šest bronzanih.