ZA VIKEND DVA VAZDUHOPLOVNA TAKMIČENJA

Last Updated: 01/09/2017Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Državno prvenstvo za ultralake letelice održaće se u subotu, 2. septembra na aerodromu 13. maj u Zemun polju. Ulaz je slobodan, a posetioci će moći da vide najbolje pilote ultralakih aviona, motornih zmajeva i žirokoptera. Tokom vikenda će u Vršcu biti održano i takmičenje u preciznom sletanju paraglajderom. Više od 30 takmičara iz cele Srbije će u subotu, 2. septembra učestvovati na Državnom prvenstvu u preciznom sletanju ultralakih vazduhoplova na aerodromu 13. maj u Zemun Polju u organizaciji Aerokluba „Ćuprija“ i Vazduhoplovnog saveza Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Prvi put ove godine će biti prezentovana i nova disciplina precizan let.

Posade će se nadmetati u tri discipline: precizno sletanje, precizan let i precizno sletanje bez motora, a od takmičara se za izvođenje zadataka zahteva veliko iskustvo, utreniranost i poznavanje vazduhoplova. U disciplinama na ovom takmičenju svrha je da pilot, posle poletanja, sa visine od 300 metara, u pravilnom, propisanom prilazu pisti, sleti u polje koje je izdeljeno na pet podeoka širine pet metara. Idealno je sletanje u prvo polje, koje nosi najviše poena. Ovim se simulira sletanje na palubu nosača aviona, gde je paluba 100 m široka i 25 m dugačka.

U disciplini sletanje sa snagom motora, pilot pomoću povećane snage motora, dodavanjem gasa, može korigovati nepreciznost i izboriti najbolji prilaz iscrtanom cilju. U sletanju bez snage motora, ili sa ugašenim motorom, od pilota se zahteva velika sposobnost i obučenost u pogledu vladanja letelicom, ali odlično poznavanje posrednih faktora kao što su vremenske prilike. Birajući najbolju putanju, potrebno je da sleti sa visine od 300 m bez snage motora na polje širine samo 5 metara.

Pored toga što je ova disciplina vizuelno veoma atraktivna, ona prikazuje i veštinu pilota budući da je sletanje sa ugašenim motorom uz odgovarajuću pripremu i druge radnje, sastavni deo obuke za slučaj prinudnog sletanja ukoliko dođe do prestanka rada motora na letelici.

Ulaz za sve posetioce je slobodan, a početak takmičarskih serija je planiran za devet časova. Sve do 15 h, za kada je planiran ručak i svečano proglašenje pobednika, očekuje se više od stotinu poletanja i sletanja ultralakih letelica. Ovog vikenda, u subotu i nedelju, održava se i takmičenje u preciznom sletanju paraglajderom, Vršac open. Takmičenje je 3. kolo Lige Srbije, ali ima i međunarodni karakter pa se očekuju i piloti iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije. Organizator, Sportski paraglajding klub „Berkut“ nada se dobrom vremenu. Poletište će biti na Vršačkoj kuli ili opciono na Kuštilju, nadomak Vršca, ukoliko vremenske prilike to budu zahtevale. Letovi će se izvoditi od devet ujutru do kraja dana.