ZA VIKEND BEOGRADSKA INTERNACIONALNA REGATA – TROFEJ BEOGRADA

Last Updated: 10/05/2018Autor

VESLANJE

U subotu i nedelju, 12. i 13. maja 2018, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s istorijom dugom gotovo četiri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i timove iz Bugarske, Grčke i Bosne i Hercegovine. Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije, uključujući i studente i veterane, s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak. Ujedno, na predstojećoj regati kadeti i kadetkinje iz naše zemlje boriće se za bodove u okviru Druge regate Kupa Srbije čiji će ukupni pobednik (posle četiti regate) postati vlasnik trofeja ovog takmičenja.

– Beogradskom internacionalnom regatom – Trofejom Beograda ove godine će biti i zvanično otvorena sezona međunarodnih takmičenja na Adi Ciganliji. Zbog termina, koji je nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine, neke zemlje koje su tradicionalno imale učesnike na ovoj regati, kao što su Hrvatska, Turska i Mađarska, ove godine će preskočiti popularni BIR budući da se ovogodišnji termin poklapa sa njihovim regatama. Bez obzira na to srećni smo što će učestvovati klubovi iz Bugraske, Grčke i Bosne i Hercegovine – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodao – Siguran sam da će sve proteći u najboljem redu i da će svi učesnici biti zadovoljni svim aspektima organizacije, što je uostalom bio slučaj svih prethodnih godina.

Ovogodišnji „BIR“ biće i poslednja kriterijumska regata za sastav srpske juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Francuskoj 26. i 27. maja, ali i odlično test takmičenje pred Svetski kup koji će na Savskom jezeru biti održan 1. i 3. juna.

– Juniori i juniorke su imali prvu kriterijumsku regatu na „Croatia Open“, a drugu na Prvenstvu Srbije u malim čamcima. Na „BIR“ ih očekuje poslednji krug „izbora“, posle čega ćemo imati jasniju sliku oko sastava juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Gravelinu. Takođe, „BIR“ ćemo staviti i u funkciju priprema za prvi ovogodišnji Svetski kup koji će biti održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru od 1. do 3. juna. Biće to idealna prilika da proverimo instalacije na stazi, jednog dela volontera i Organizacionog komiteta – istakao je Jevremović – Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju Beogradske internacionalne regate – Trofeja Beograda, posebno Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport Grada Beograda, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Javnom preduzeću „Ada Ciganlija“.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 9,45 časova, a finala u u 13 č. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.