ZA VIKEND BEOGRADSKA INTERNACIONALNA REGATA – TROFEJ BEOGRADA

Last Updated: 20/04/2017Autor

VESLANJE

U subotu i nedelju, 22. i 23. aprila 2017, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s istorijom dugom više od tri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i timove iz Bugarske i Izraela. Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije, uključujući i studente i veterane, s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak.

– Beogradskom internacionalnom regatom – Trofejom Beograda ove godine će biti i zvanično otvorena sezona brojnih međunarodnih takmičenja na Adi Ciganliji. Zbog zgusnutog programa ove godine popularni „BIR“ smo morali da organizujemo ranije. Zbog toga neke zemlje, koje su tradicionalno imale učesnike na ovoj regati, kao što su Hrvatska, Turska i Mađarska, ove godine će preskočiti takmičenje budući da se ovogodišnji termin poklapa sa njihovim regatama. Bez obzira na to srećni smo što će učestvovati bugarski Čerpokov kao i Daniel Rowing Centre iz Tel Aviva, što će ujedno biti debi nekog izraelskog kluba na ovoj regati – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodao – Trenutne vremenske prilike u zemlji ne idu nam na ruku. Iako se za vikend predviđa izvesno poboljšanje po svoj prilici uslovi neće biti najidealniji. Međutim, veslanje je sport na otvorenom pa smo navikli da se prilagođavamo svim vremenskim uslovima. Bez obzira na to siguran sam da će sve proteći u najboljem redu i da će svi učesnici biti zadovoljni svim aspektima organizacije, što je uostalom bio slučaj svih prethodnih godina.

Ovogodišnji „BIR“ biće i kriterijumska regata za sastav srpske juniorske reprezentacije, ali i odlično test takmičenje pred Svetski kup koji će na Savskom jezeru biti održan kroz dve nedelje.

– Juniori i juniorke su imali prvu kriterijumsku regatu na „Croatia Open“ pre dve nedelje. Na „BIR“ ih očekuje drugi krug „izbora“, posle čega ćemo imati jasniju sliku oko sastava juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 20. i 21. maja. Takođe, „BIR“ ćemo staviti i u funkciju priprema za prvi ovogodišnji Svetski kup koji će biti održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru od 5. do 7. maja. Biće to idealna prilika da proverimo instalacije na stazi, jednog dela volontera i Organizacionog komiteta – istakao je Jevremović – Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju Beogradske internacionalne regate – Trofeja Beograda, posebno Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport Grada Beograda.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 10 časova. Finala u subotu startuju u 12,30 č, a u nedelju u 12 č. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.