VRŠAC DOMAĆIN NAJBOLJIM SVETSKIM PILOTIMA

Last Updated: 02/09/2019Autor

Od 8. do 18 septembra grad Vršac će biti domaćin 10. Svetskom prvenstvu u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, te će organizator Vazduhoplovni savez Srbije ugostiti 130 pilota iz 27 svetskih država tokom ovih 10 dana takmičenja. Takmičenje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije.

Sa najvećim ovogodišnjim međunarodnim takmičenjem u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, po odluci Svetske vazduhoplovne federacije, imaće priliku da se upoznaju građani Srbije i Južnobanatskog okruga, kroz takmičenje pilota koji će poletati sa čuvenog poletišta Vršačka kula i sletati na cilj pokraj Smatsa akademije u Vršcu. Na takmičenjima u preciznom sletanju, vrednuje se umeće takmičara koji sleću na centar prečnika dva centimetra – najprecizniji je i najuspešniji.

Prema programu takmičenja, u nedelju 8. septembra u 19 časova je svečano otvaranje na gradskom trgu u Vršcu, na kome će biti predstavljeno svih 27 reprezentacija u prisustvu predsednika žirija Svetske vazduhoplovne federacije Endija Kovleja iz Velike Britanije i delegata Jun Zanga iz Kine i brojnih zvanica iz sveta vazduhoplovstva.

Ponedeljak 9. septembar je zvanični trening dan, koji predstavlja generalnu probu i upoznavanje takmičara sa terenom, a već od utorka 10. septembra pa sve do srede 18. septembra slede takmičarski dani. Piloti će svaki dan startovati sa poletišta Vršačka kula i sletati na cilj koji će biti formiran na prostoru pokraj „Smatsa“ akademije. Standardni deo opreme za takmičenje u paraglajdingu je elektronska nula – cilj za sletanje,  uređaj osetljiv na pritisak koji ima prečnik od 16 cm (slična oprema se koristi u padobranskim skokovima na cilj). Centar ima  prečnik od 2 cm i daje savršen rezultat – nula.

Takmičiće se u tri takmičarske kategorije: pojedinačno, žene i timovi, a reprezentativci Srbije će braniti titulu vicešampiona sveta iz 2017. godine. Reprezentacija Srbije će nastupiti u sastavu Goran Đurković i Dragan Popov iz Paraglajding kluba „Berkut“ Vršac, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz AK „Novi Sad“, Slobodan Maletić iz KSV „Košava“ iz Beograda i jedna dama Tamara Kostić iz vršačkog kluba. Selektor i tim lider je Vojislav Ivanović iz Beograda.

Takođe na takmičenju će nastupiti i reprezentacija Kine, aktuelni svetski prvak, kao i Cvetan Colov iz Bugarske, aktuelni šampion sveta.