It seams that you haven't connected with your Twitter account
27 February, 2024
PočetnaVazduhoplovstvoVRŠAC DOMAĆIN NAJBOLJIM SVETSKIM PILOTIMA

VRŠAC DOMAĆIN NAJBOLJIM SVETSKIM PILOTIMA

Od 8. do 18 septembra grad Vršac će biti domaćin 10. Svetskom prvenstvu u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, te će organizator Vazduhoplovni savez Srbije ugostiti 130 pilota iz 27 svetskih država tokom ovih 10 dana takmičenja. Takmičenje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije.

Sa najvećim ovogodišnjim međunarodnim takmičenjem u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, po odluci Svetske vazduhoplovne federacije, imaće priliku da se upoznaju građani Srbije i Južnobanatskog okruga, kroz takmičenje pilota koji će poletati sa čuvenog poletišta Vršačka kula i sletati na cilj pokraj Smatsa akademije u Vršcu. Na takmičenjima u preciznom sletanju, vrednuje se umeće takmičara koji sleću na centar prečnika dva centimetra – najprecizniji je i najuspešniji.

Prema programu takmičenja, u nedelju 8. septembra u 19 časova je svečano otvaranje na gradskom trgu u Vršcu, na kome će biti predstavljeno svih 27 reprezentacija u prisustvu predsednika žirija Svetske vazduhoplovne federacije Endija Kovleja iz Velike Britanije i delegata Jun Zanga iz Kine i brojnih zvanica iz sveta vazduhoplovstva.

Ponedeljak 9. septembar je zvanični trening dan, koji predstavlja generalnu probu i upoznavanje takmičara sa terenom, a već od utorka 10. septembra pa sve do srede 18. septembra slede takmičarski dani. Piloti će svaki dan startovati sa poletišta Vršačka kula i sletati na cilj koji će biti formiran na prostoru pokraj „Smatsa“ akademije. Standardni deo opreme za takmičenje u paraglajdingu je elektronska nula – cilj za sletanje,  uređaj osetljiv na pritisak koji ima prečnik od 16 cm (slična oprema se koristi u padobranskim skokovima na cilj). Centar ima  prečnik od 2 cm i daje savršen rezultat – nula.

Takmičiće se u tri takmičarske kategorije: pojedinačno, žene i timovi, a reprezentativci Srbije će braniti titulu vicešampiona sveta iz 2017. godine. Reprezentacija Srbije će nastupiti u sastavu Goran Đurković i Dragan Popov iz Paraglajding kluba „Berkut“ Vršac, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz AK „Novi Sad“, Slobodan Maletić iz KSV „Košava“ iz Beograda i jedna dama Tamara Kostić iz vršačkog kluba. Selektor i tim lider je Vojislav Ivanović iz Beograda.

Takođe na takmičenju će nastupiti i reprezentacija Kine, aktuelni svetski prvak, kao i Cvetan Colov iz Bugarske, aktuelni šampion sveta.