VLADIMIR BATEZ PRIMIO OSVAJAČE MEDALJA SA KUGLŠAKOG SP U KLUŽU

Last Updated: 08/06/2018Autor

KUGLANJE

Vladimir Batez proslavljeni obojkaški reprezentativac, sekretar za sport i omladinu Vojvodine, primio je grupu osvajača meadlja sa kuglaških juniorskih i seniorskih šampionata sveta i kadetskog Svetskog kupa u rumunskom Klužu od 13. do 27. maja. Kuglašice i kuglaši Srbije osvojili su ukupno 16 medalja (8-3-5). U seniorskoj konkurenciji osvojili su četiri zlata i bronzu, u omladinskoj devet medalja, po tri zlatne, srebrne i bronzane, dok su kadetkinja i kadet obradovali zlatnom i bronzanom medaljom…Mali kurozitet je da su svi omladinski reprezentativci i reprezentativke vratili iz Kluža makar sa po jednom medaljom, jer su osvojene i dve ekipne – peto uzastopno zlato juniora i deset godina čekana bronza juniorki!

Prijemu su od reprezentativaca prisustvovali svetska šampionka i rekorderka u kombinaciji Jasmina Anđelković, pobednica kadetskog Svetskog kupa i „bronzana“ u miks paru Vladana Obranić, „bronzani“ senior u kombinaciji Igor Kovačić, dvostruki uzastopni šampion sveta za juniore u sprintu Milorad Vojnović, prvak sveta u miks tandemu sa Herminom Lukač Bojan Kličarić, vicešampion sveta u tendemu sa Vojnovićem David Lainščak, bronzani pojedinačno – klasik i kapiten petostrukih uzastopnih prvaka sveta juniorske reprezentacije Srbije Norbret Ernješi i članovi šampionske ekipe omladinaca Čaba Zavarko i Adrian Lončarević. Delegaciju su predvodili predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović i Kuglaškog saveza Vojvodine Radovan Šunjka, član Upravnog odbora KSS Bosiljka Božić, selektor juniorske i seniorske reprezentacije Srbije Vojko Pavlović (koga je Dragojlović predstavio kao, trenutno, najtrofejnijeg stručnjaka u svetskom kuglanju) i sekretar KS Vojvodine Lazar Šunjka.

– Ponosni smo na naše kuglašice i kuglaše, koji su, ne samo fantastično uspešni sportisti, već i dobri đaci, studenti i ljudi- rekao je u pozdravnoj reči Uroš Dragojlović.- Ono što su postigli u Klužu ove godine ostaće zapisano i u analima svetskog kuglanja, od mogućih sedam seniorskih titula osvojili su četiri uz jedan svetski rekord i Srbija je bila najbolja nacija! Nastavljen je niz uspeha, na poslednja tri Šampionata sveta do Novigrada 2016. osvojeno je 15 titula. I pored ovakvih uspeha, izostale su čestitke i prijemi i ovo je tek treći put od 2009. da je neki visoki sportski zvaničnik primio kuglaše. Pre nekoliko dana primio nas je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković. Zbog toga smo i vama, gospodine Batez, veoma zahvalni jer podržavate kuglanje u Vojvodini kroz stependije mladim sportistima, ali i ulažete velike napore da se popravi infrastruktura.

Dragojlović se posebno osvrnuo na famozni član 125 Zakona o sportu koji otvara mogućnost da se donese uredba o nagrađivanju i sportista u neolimpijskim sportovima, ali koja nikada nije doneta:

– Svi ministri u poslednjih šest godina su obećavali da će doneti uredbu, ali je sve ostalo samo na obećanjima. Najbolji kuglaš sveta, Vilmoš Zavarko, trostruki šampion u Klužu, koga zovu „Vanzemaljac“ igra u inostranstvu za nadokandu, koja ne može da se meri sa lepim ugovorima od po sto i više hiljada evra sportista u nekim olimpijskim sportovima koji igraju u srpskim klubovima. Oni dobijaju stipendije, dok Zavarko od ove države ne dobija ništa, iako je osvojio 24 svetske titule, od toga 13 seniorskih i najbolji je kuglaš u istoriji ovog sporta! Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom omladine i Sporta Srbije i izuzetno smo zahvalni na finansijskoj podršci bez koje ne bi bilo ni ovih uspeha, ali smo spremni da sa još nekoliko uspešnih i trofejnih saveza neolimpijskih sportova pokrenemo snažnu incijativu da i sportisti u neolimpijskim sportovima prestanu da budu drugog reda što se tiče nagrađivanja..

Vladimir Batez čestitao je kuglašima i kuglašicama i selektorima na izuzetnim rezultatima u Klužu:

– Pratim uspehe u vašem sportu već dugo i veoma sam zadovoljan jer osvajate medalje u svima kategorijama, od pionira do seniora i u muškoj i ženskoj konkurenciji, što svedoči o dobrom sistemu, kvalitetnoj kuglaškoj školi koja, očigledno, daje rezultate na ovim prostorima i jakom, složnom, rukovodstvu. Poznajem vašeg predsednika Uroša Dragojlovića, imate sreću što je na čelu ovog trofejnog saveza jedan takav vrhunski sportski radnik, stručnjak i iznad svega, veliki entuzijasta. Imao sam zadovoljstvo da budem i sekretar Sportskog saveza Srbije i da se dobro upoznam sa problemima sa kojima se suočavaju sportovi koji nemaju veliku merketinšku i medijsku podršku, a imaju ogromne rezultate.

Govoreći o nagradama u olimpijskim i neolimpijskim sportovima, Batez se našalio da, ako jednog dana neki bivši kuglaš bude ministar sporta Srbije, tada će moći da se povuče pozitivna paralela, na primer, između vaterpola i kuglanja, a do tada „nož i pogača su u ministarstvu“:

– Kao nekadašnji sportista i nosilac nacionalnog priznanja, moram da budem iskren i da kažem da postaji diskriminacija prema sportistima u neolimpijskim sportovima, koji veoma uspešno predstavaju Srbiju, ponekad uspešnije i od sportista u olimpijskim sportovima, a o njima se malo čuje i nemaju adekvatan sistem nagrađivanja. Veoma je važno da se u svim raspravama o nagrađivanju pođe od toga da li sportski budžet može da izdrži dodatne izdatke da se ne bi urušio ceo sistem nacionalnih priznanja i nagrada. Siguran sam da bi jedan Vilmoš Zavarko u Nemačkoj, koja je velesila u sportu, ne samo u kuglanju, bio visoko cenjen, nagrađivan i rangiran sa svim uspima koje je postigao. Mislim da bismo mogli i da budemo malo fleksibilniji i da uložimo napor da pronađemo način da sve našs sportiste nagradimo, pohvalimao i, što je najvažnije, sačuvamo u Srbiji… Zato glas predstavnika kuglanja i još nekih uspešnih neolimpijskih sportova mora snažnije da se čuje…

Batez je naglasio da će Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine nastojati da i ubuduće pomogne stvaranju kvalitetne infrastrukture u saradnji sa lokalnom samoupravom, kao i da kroz stipendiranje mladih sportista i uspešnih trenera osnaži sportsku bazu u Vojvodini. Istakao je da je prijatno iznenađen što je ovako veliki broj osvajača meadlja iz Kluža došao na prijem, na šta je Radovan Šunjka, predsednik KSV dodao:

– Da smo doveli i sve koji su osvojili srebrne i bronzane medalje bilo bi nas –tridesetak…

Vilmoš Zavarko je bio najtrofejniji učesnik pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta u Klužu (20-27. maj) sa tri zlatne medalje – sprint, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, Jasmina Anđelković je osvojila šampionsku titulu u kombinaciji sa novim svetskim rekordom (890 čunjeva), dok se Igor Kovačić okitio bronzom pojedinačno – klasik. U prestižnom Kupu nacija Srbija je zauzela ubedljivo prvo mesto sa 17 poena, ispred Hrvatske i Nemačke sa po 14 bodova.
Srpski kuglaši kuglašice osvojili su ukupno devet medalja na pojedinačnom i ekipnom omladinskom Šamiponatu sveta u rumunskom gradu Klužu (15-20. maj): tri zlatne, tri srebrne i tri bronzane! Šampioni sveta postali su muška juniorska reprezentacija sa 3.780 čunjeva (Norbert Ernješi 613, Želislav Jakab 610, Čaba Zavarko i Milorad Vojnović 597, Adrian Lončarević 638, Bojan Kličarić 650, Alen Kujundžić 672, rezerve David Laianščak i Vuk Boškov, selektor Vojko Pavlović), miks tandem Hermina Lukač i Bojan Kličarić kao i Milorad Vojnović u sprintu. Vicešampioni sveta su Hermina Lukač i Alen Kujundžić u disciplini pojedinačno – za kombinaciju, kao i muški tandem Milorad Vojnović – David Lainšak. Bronze su pripale ženskoj omladinskoj reprezentaciji sa 3.453 čunja (Angela Zolnai 608, Sanela Milosav 545, Sara Žurovski 555, Hermina Lukač 629, Olivera Čikoš 575 i Vesna Boškov 541, rezerve Gordana Rogić, Vladana Obrenić i Teodora Relota, selektor Julijana Vukadinović), Norbertu Ernješiju u disciplini pojedinačno – klasik i Oliveri Čikoš u sprintu.

U bodovanju za Kup nacija Srbija je druga iza Hrvatske, a ispred Slovenije. Vladana Obrenić, osvojila je zlatnu medalju pojedinačno -klasik na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu u Klužu (13-15. maj). Miks par Srbije Vladana Obrenić – Vuk Boškov osvojio je bronzanu medalju. U Kupu nacija Srbija je zauzela treće mesto, iza Nemačke i Slovenije.