VLADANA OBRENIĆ OSVOJILA SVETSKI KADETSKI KUP!

Last Updated: 15/05/2018Autor

KUGLANJE

Vladana Obrenić, kadetkinja zrenjaninskog Kristala pobednica je ovogodišnjeg Svetskog kuglaškog kupa u klužu u Rumuniji. U izvanrednoj igri u pojedinačnom finalu,  Obrenićeva oborila 585 čunjeva i za čunj pretekla vodeću posle prvog „bloka“ slovačku repezentativku Aleksandru Durackovu (584) dok je bronzu osvojila Poljakinja Julija Sidlo sa 572 čunja! Obrenićevoj je ovo druga medalja na ovogodišnjem Svetskom kupu jer se prvog dana u miks parovima okitila bronzom. Par joj je bio Zrenjaninac Vuk Boškov reprezentativac Banata i ovaj grad se još jednom potvrdio kao rasadnik talenata. U prestižnom bodovanju za Kup nacija  Srbija je osvojila treće mesto iza Nemačke i Slovenije. Trofeje kadetkinjama  uručili su Jirži Kančalek član Prezidijuma  VNBA zadužen za mlađe kategorije i predsednik KSS Uroš Dragojlović

-Imala sma malu tremu kada sam izašla na stazu, ipak je ovo veliko, svetsko, takmičenje. Nisam čak ni pogledala rezultate iz prvog „bloka“ tako da nisam ništa znala, niti koliko mi treba, niti kako igraju rivalke na ostalim stazama. Shvatila sam da sam prva tek kad sma čula  gromoglasno klicanje iz publike, a potom mi je rekao i sekundant selektor Ljubomir Štetin.

Posle dva sjajna rezultata u kvalifikacijama i miks parovima, imali ste problema, uveče vas je uhvatio jak grč u nozi?

– Teško je odigrati u razmaku od sat i po dva puta po 120 hitaca. Bojala sam se da me ne zaboli noga, ali se srećom sve dobro završilo. Noge su mi na kraju meča bile kao od olova.

Upali ste u malu krizu u trećem setu, koji je bio  najslabiji, samo 137 čunjeva?

– Nešto se čudno dešavalo, vidim da grešim, a ne mogu da popravim. Kao da sam „izgubila“ tačku na dasci gde stavljam kuglu. Zato sam u poslednjem setu dala sve od sebe, mislim da sam potrošila i poslednji gram snage…

Borba za zlato, prvo u istoriji srpskog ženskog kadetskog kuglanja, bila je veoma napeta! Obrenovićeva je morala da „juri“ 584 čunja, visok rezultat, i pokazala je da ima nerve od čelika! Uporno je sakupljala čunjeve da bi u 17. hicu (u 16. je oborila „devetku“) poslednjeg seta virtuelno „osvojila“ bronzu, u 26. hicu se popela do „srebra“… U 29. hicu  srušila je „sedmicu“ i izjednačila se po rezultatu sa  Durackovom! Morala je da od dva „vezana“ čunja (desna  prednja „dama“ i  desni „seljak“) obori makar jedan za  prvo mesto! Srušila je taj zlatni čunj i nastao je urnebes na tribinama, jer su je bodrile obe juniorske reprezentacije i članovi delegacije koji su pristigli u Kluž. Kasnije, u analizi videlo se da bi sa 584 čunja bila druga jer je Durackova imala bolje „čišćenje“ (208:203)!

Srpske kadetkinje do sada su osvojile u Svetskim kupovima dva srebra – 2016. u Novigradu Kristina Ljubenković i 2010. u Rijeci Milana Pavlic.  Kadeti su uspešniji,  tri zlata: 2014. Alen Kujundžić, 2010. i 2013. Robert Ernješi. Želislav Jakab ima pojedinačnu bronzu 2016. dok u miks parovima Srbija ima dve bronze- 2018. Vladana Obrenić i Vuk Boškov i  2014. Kristina Ljubenković i Alen Kujundžić!

– Pokazala je veliku smirenost kada je bilo najteže – rekao je selektor kadetkinja Ljubomir Štetin posle meča za infarkt.-  Igrala je u poslednjem „bloku“  rezervisnom za četiri najbolje iz kvalifkacija i to je bilo dodatno opterećenje. Sve ih je postrojila…

Obrenovićeva je ispisala i zlatnu stranicu kuglaše istorije za kadetkinje jer je u u tri izlaska na staze Svetskog kupa sva tri puta bila najbolja: 602 i lični rekord u kvalifikacijama, 601 u miks parovima kada je osvojila bronzu i 585 u pojedinačnom finalu! Svaka čast!

Mušku titulu osvojio je  Nemac Lukas Funk, ispred Hrvata Luke Požege i  Austrijanca Lukasa Temistoklea.

REZULTATI, POJEDINAČNO FINALE KADETSKOG SVETSKOG KUPA – KADETKINjE: 1. Vladana Obrenić (Srbija) 585 (po setovima 143-pune 98, 149 -86, 137 – 95 i 156-103), 2. Aleksandra Durackova (Slovačka) 584, 3. Julia Sidlo (Poljska) 572, 4. Samanta Jones (Nemačka) 566, 5. Sara Rotvar (Slovenija) 549, 6. Čenge Sabian  (Mađarska) 535)  7. Kristel Simon (Francuska) 511, 8. Bernadet Sereš (Rumunija) 511.

KADETI: 1. Lukas Funk (Nemačka)  619, 2. Luka Požega (Hrbatska) 613, 3. Lukas Temistokle (Austrija) 603, 4. Nejc Požun (Slovenija) 592, 4. Jan Mecerod (Češka) 585, 7. Mateuž Gozžik (Poljjska) 574, 7. Mate Nemet (Mađarska) 538, 8. Roberto Daniel Lapoši (Rumunija) 522.