VICEŠAMPIONSKA TITULA LUKE MILIĆA NA SVETSKOM JUNIORSKOM KUPU U MIRNI

Last Updated: 29/10/2017Autor

BADMINTON

U ličnu kolekciju fantastičnih rezultata na međunarodnoj sceni Luka Milić je u Sloveniji pridodao još jedan veliki uspeh. Naš reprezentativac osvojio je vicešampionsku titulu u muškom singlu na turniru zvaničnog Svetskog juniorskog kupa, TEM Slovenia Junior International 2017, koji je od 27. do 29. oktobra 2017. održan u Mirni, uz učešće preko 100 takmičara i takmičarki iz 20-tak zemalja. Milić, koji je bio drugi nosilac, u finalu je s 2:1 poražen od prvog nosioca, Moldavca Kristijana Savina. Prethodno, srpski igrač je na pleća bacio Italijana Simona Kolemana (2:0) u drugom kolu, Austrijanca Nikolasa Rudolfa (2:1) u osmini finala, Čeha Jirija Krala (2:0) u četvtfinalu, te Mađara Baslaša Papaija u polufinalu (2:0).

“Ovo je za mene bio odličan turnir. U svakom meču sam uspeo da od početka do kraja održim koncentraciju i istrajem u taktičkim zamislima. Stigao sam do još jednog međunarodnog finala i veoma sam zadovoljan zbog toga. U meču za trofej odlučile su nijanse, a ovoga puta pobeda je otišla u ruke rivala. I taj meč je bila odlična škola za mene. Naredne nedelje me očekuje jak seniorski turnir u Mađarskoj i već sutra počinjem pripremu“, kazao je Luka Milić koji će se posle uspeha u Mirni najverovatnije probiti među tri najbolja igrača na najnovijoj rang listi juniora Evrope.

Od ostalih naših reprezenztativaca na ovom turniru najdalje su stigli Sergej Lukić i Marija Sudimac koji su u meču za odličje u mešovitim dublovima poraženi od austrijske kombinacije Jakob Sorger, Serena Au Jong (2:0). Do četvrtfinala naš miks stigao je pobedom nad Slovencima Mihom Mastenom i Marušom Vračar (2:0). U muškom singlu Lukić je u drugom kolu savladao Engleza Aleksa Dilingama (2:0), ali je u osmini finala izgubio od Češha Jurija Krala (2:0), dok je Mateja Manić u istoj konkurenciji zaustavljen u drugom kolu od Slovenca Mihe Mastena (2:0). Sudimčeva je u prvom kolu ženskog singla bila bolja od Italijanke Martine Korsini (2:0), u drugom je pobedila Austrijanku Sabrinu Herbst (2:0), ali je u osmini finala izgubila od Špankinje Elene Andreu (2:1). U muškim dublovima bolja od Lukića i Milića u šesnaestini finala bila je austrijska kombinacija Kilijan Mausburger, Nikolas Rudolfračar (2:1).

“I dalje ulažemo ogroman trud u razvoj svih naših igrača. Milić je predvodnik nove generacije i vrlo je svestan da je pred njim još mnogo unapređivanja, a da je i ovaj turnir, kao i mnogo prethodnih, samo usputna stanica. Najbitnije je da svaki dan svi pokušavamo da budemo malo bolji i da zadržimo radnu etiku na visokom niovu“, istakao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Na turniru 23. TEM Youth International 2017, čiji je prvi deo održan u Mokronogu, a završnica u Mirni, uporedo sa turnirim Svetskog juniorskog kupa, srpski reprezentativci Viktor Petrović i Nina Bogdanović stigli su do dva zlatna odličja, oba u singlovima konkurencije igrača uzrasta do 13 godina, čime su opravdali uloge favorita i prvih nosioca. Petrović je u finalu savladao Poljaka Aleksandera Mitroševskog (3:0), dok je Bogdanovićeva u borbi za trofej bila bolja od Čehinje Petre Maiksnerove (3:1). U paru sa Rumunom Teodorom Cioroboiuom Petrović je poražen na startu takmičenja u muškim dublovima uzrasne kategorije do 15 godina. U istoj konkurenciji, samo u singovima, oboje naših reprezentativaca nisu uspeli da se kroz takmičenje po grupama probiju do eliminacionih borbi.

“Na veoma masovnom 23. TEM Youth International 2017, koji je okupio preko 230 takmičara naši reprezentativci su bili dominantni u konkurenciji sa svojim vršnjacima, osvojivši bez većih problema zlata u muškom i ženskom singlu. I u dve godine starijem uzrastu pokazali su kvalitet iako nisu uspeli da do kraja pariraju iskusnijim protivnicima. Sve u svemu iza Petrovića i Bogdanovićeve je jedan izuzetno uspešan turnir, kako u rezultatskom smislu, tako i iz ugla sticanja međunarodnog iskustva“, ocenio je trener Dragan Antić učinak Petrovića i Bogdanovićeve u Sloveniji.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turnirima u Mirni i Mokronogu.