VELIKO INTERESOVANJE NASTAVNIKA ZA “SHUTTLE TIME” PROJEKAT

Last Updated: 12/11/2018Autor

BADMINTON

U nedelju, 11. novembra 2018, u prostorijama Badminton saveza Srbije (BASS) i na terenima Nacionalnog badminton centra na Adi Ciganliji održan je izuzetno posećen Kurs za realizatore “Shuttle Time” projekta kojim je rukovodio Milan Barbir, glavni trener reprezentacija Srbije i sertifikovani trener za obuku u okviru ovog projekta Svetske badminton federacije (BWF). Kurs je pohađalo 24 nastavnika iz 15 osnovnih i srednjih škola iz 10 gradova – Novog Sada, Beograda, Titela, Temerina, Sremske Kamenice, Kragujevca, Pančeva, Ćuprije, Sombora i Smedereva, koji su po završetku dobili specijalizovane školske komplete za izvođenje nastave badmintona. Ovo je vid podrške Badminton saveza Srbije osnovnim i srednjim školama koje su pokazale interesovanje da primene badminton u nastavi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i nastavi obaveznih fizičkih aktivnosti.

Kurs se sastojao iz dva dela. Teorijski deo i priprema za realizaciju praktičnog dela obavljeni su u prostorijama BASS, nakon čega se centar zbivanja preselio u Nacionalni badminton centar. Na samim terenima realizovan je praktični deo kursa u kome su učesnici učili elemente badmintona, upoznavali su se sa metodskim postupkom i različitim vidovima organizovanja učenika na nastavi badmintona, a sve kroz interaktivne oblike rada i uz korišćenje priručnika i aplikacija na srpskom jeziku.

“Veoma smo zadovoljni kako je protekla priprema i realizacija kursa. Odziv je bio iznad svakih očekivanja, a povratne informacije koje smo dobili od strane učesnika su veoma ohrabrujuće. Ovo je hronološki druga godina u kojoj Badminton savez Srbije sprovodi ovakav vid obuke odnosno ovo je treći, potpuno besplatni kurs za nastavnike koji se organizuje na teritoriji Republike Srbije. Prošle godine smo izuzetno uspešno organizovali dva ovakva kursa i iskoristili smo priliku da pored nastavnika i učitelja sa sadržajem projekta upoznamo i sportske stručnjake u badmintonu, a sve sa ciljem da se unapredi i na neki način standardizuje način na koji se i učenici u školama i početnici u klubovima upoznaju sa badmintonom. Cilj nam je da se broj ovakvih kurseva za nastavnike iz godine u godinu povećava i da primena badmintona u nastavi postane svakodnevnica. Moram da napomenem da je Badminton savez Srbije, uz ogromnu pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije, i ove godine uspeo da obezbedi školske komplete za badminton koji će, pored priručnika u elektronskoj formi i aplikacije za mobilne telefone, biti besplatno podeljeni svim školama čiji predstavnici budu uzeli učešće u realizaciji ovogodišnjih kurseva za nastavnike Shuttle Time projekta. I ovog puta koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima upravo održanog kursa na učešću, angažovanju i pozitivnoj atmosferi i nadam se da će i znanje i opremu koju su dobili na kursu uspešno primeniti u svojim školama”, kazao je Andreja Andrić, generalni sekretar BASS i, pored Barbira, još jedan sertifikovani instruktor za obuku kadrova u okviru “Shuttle Time” projekta.

Inače, primena “Shuttle Time” projekta u Srbiji započeta je 2014. potpisivanjem partnerskog sporazuma između BWF i BASS. Do 2016. se vršila priprema edukativnih materijala i drugih resursa za primenu na teritoriji Republike Srbije (priručnici i planovi za nastavnike na srpskom jeziku, aplikacija za mobilne telefone na srpskom jeziku, obezbeđivanje školskih kompleta i druge opreme za realizaciju nastave). U 2017. se započelo sa realizacijom besplatnih kurseva za obuku nastavnika osnovnih i srednjih škola i sa opremanjem škola specijalizovanim školskim kompletima za nastavu badmitnona (preko 45 nastavnika suspešno savladalo kurs i steklo zvanje sertifikovanog nastavnika “Shuttle Time” projekta, više od 30 škola dobilo školske komplete za realizaciju nastave badmintona).

Naredni Kurs za realizatore “Shuttle Time” projekta, takođe u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganilji, zakazan za 9. decembar 2018.