VELIKI PREOKRET U NIŠU

Last Updated: 21/03/2018Autor

RUKOMET

Reprezentacija Srbije ostvarila je izuzetno važnu pobedu nad Švedskom 30:23 (9:15) u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Niška hala „Čair“ posvedočila je sjajnom preokretu srpskih rukometašica, koje su u drugom poluvremenu slomile otpor polufinaliste prošlog Svetskog prvenstva u Nemačkoj. Junak meča bila je Katarina Tomašević sa 22 odbrane. Šveđanke nisu postigle gol čitavih 17 minuta u drugom delu… Drugi duel dva velika rivala zakazan je za subotu (16 časova) u Ševdeu, koji će najverovatnije i odlučiti o pobedniku u grupi.

Uspele su Šveđanke da u prvom poluvremenu u potpunosti neutrališu srpski pozicioni napad. Uz raspoloženu Joanu Bundsen na golu, kvalitetna odbrana Švedske svela je Srbiju na tri gola u prvih 10 minuta (3:6) kada je reagovao selektor Ljubomir Obradović tajm-autom. Nastavio je četvrtoplasirani sastav sa prošlog Svetskog prvenstva u Nemačkoj da briljira u odbrani do 17. minuta i vođstva 9:4 preko iskusne Dženi Alm. Osim Katarine Tomašević, koja je briljirala među stativama, kapiten Katarina Krpež Šlezak povukla je svoj tim do 9:11, kada je usledila serija promašaja srpskih bekova što su Šveđanke kaznile do odlaska u svlačionicu preko rastrčane Natali Hagman.

Drugo poluvreme, u potpunosti druga priča. Mnogo kvalitetnije u odbrani i raznovrsnije u napadu zaigrale su srpske rukometašice, toliko da je samo 10 minuta bilo dovoljno da Sanja Radosavljević anulira prednost gošći – 20:20. Uspela je još Izabela Gulden da odvede svoj tim na 20:22 (42.), kada je usledila ubitačna serija domaćeg sastava nošenog podrškom sa tribina, ali pre svega, na krilima fantastične Katarine Tomašević. Kada je Dijana Števin pogodila za 26:22 u 53. minutu, to je bio šesti gol u nizu Srpkinja u seriji u kojoj Šveđanke nisu zatresle. Iskusni desni bek, odveo je dva minuta kasnije naš državni tim i na + 5 – 27:22.

SRBIJA: Čolić, Cvijić, Dmitrović, Krpež Šlezak, Lavko, Lekić, Nikolić, Obradović, Pop Lazić, Radojević T, Radojević D, Radosavljević, Števin, Stoiljković, Stošić, Tomašević

ŠVEDSKA: Alm, Bundsen, Gulden, Gustin, Hagman, Hvenfelt, Iden, Jakobsen, Lagerkvist, Lundstrom, Melegard, Roberts, Sand, Stromberg, Val, Vestberg