VAZDUHOPLOVSTVO BOGATIJE ZA NOVU DAMU PILOTA

Last Updated: 29/10/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Nikolina Adamov iz Aero kluba „Kikinda“, sedamnaestogodišnja učenica Vazduhoplovne akademije u Beogradu – smer avio tehničar, nedavno je postala ponosna vlasnica međunarodne dozvole privatnog pilota aviona – takozvane PPL dozvole. Time je Nikolina kao jedna od najmlađih ušla u svet sportskih pilota i savladala prvi korak na putu ka profesionalnom upravljanju avionima, a kako je izgledao taj put i šta sledi, opisala nam je u narednim redovima.

Da ovaj put nije slučajan, govori činjenica da je Nikolina još u svojim najranijim godinama detinjstva upoznala vazduhoplovstvo, uz svog oca Niku Adamova, jednog od najuspešnijih srpskih sportskih pilota. „Kada sam imala četiri godine, prvi put sam se vozila avionom, bez imalo prisutnog straha. Kasnijih godina, moje interesovanje se okrenulo ka raketnom modelarstvu i takmičenjima u ovom sportu. Međutim, uz razmišljanje koje je došlo sa školovanjem, prilikom odabira srednje škole, shvatila sam da sam zaljubljena u vazduhoplovstvo i letenje i da je moj pravi izbor Vazduhoplovna akademija,“ opisuje nam Nikolina kako je počela sa „avionima“.

Što se tiče obuke i polaganja teorijskog i praktičnog dela, Nikolina je iste završila na dve lokacije – u Beogradu i Kikindi. „Teorijski deo PPL (A)-a sam završila u svojoj srednjoj školi Vazduhoplovnoj akademiji, gde sam odslušala preko 150 časova koji uključuju devet različitih vazduhoplovnih predmeta. Praktičan deo sam završila u mom rodnom gradu Kikindi, gde sam ostvarila nalet od preko 45 sati. U tih 45 sati naučila sam oštre i blage zaokrete, maršutno letenje, prinudno sletanje, kako odreagovati u slučaju otkaza motora, i najvažnije segmente – poletanje i sletanje. Konačno sticanje dozvole došlo je nakon leta sa ispitivačem iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, kada sam imala završni ispit –  rutu od Kikinde do Novog Sada i nazad“ .

Nikolina Adamov, zajedno sa svojom mlađom sestrom Majom već nekoliko godina poseduje takmičarsku dozvolu Vazduhoplovnog saveza Srbije za raketno modelarstvo. Njih dve su prvi put nastupile 2014. godine na državnom prvenstvu u raketnom modelarstvu, najvažnijem domaćem  takmičenju. Nikolina je tada osvojila drugo mesto u kategoriji S7 (makete) u konkurenciji i seniora i juniora. Posle toga je nastupala na brojnim takmičenjima, ali kao najbolja ističe Ljubljana kup 2015. godine, kada je bila najbolji junior u klasi S6A i Ljubljana kup 2017. godine, kada je ponovo osvojila zlato u klasi S6A u juniorskoj konkurenciji i treće mesto u istoj klasi, samo u seniorskoj konkurenciji.

Kao učenik treće godine Vazduhoplovne akademije, ima velike planove u vazduhoplovnom svetu. „Dalje sledi ostvarivanje potrebnih sati naleta za nastavak obuke i sticanje dozvole transportnog pilota aviona. Planiram da završim fakultet, a sa završetkom svih školovanja, da se zaposlim za početak u našoj avio kompaniji, a zatim u nekoj većoj inostranoj“.

Pred Nikolinom su godine školovanja i sticanja iskustva, a vreme je svakako na njenoj strani, s obzirom da je već kao srednjoškolka stekla prvu pilotski dozvolu i time obogatila vazduhoplovni svet mladošću i novom energijom.