It seams that you haven't connected with your Twitter account
25 September, 2023
PočetnaVesti naslovnaVAZDUHOPLOVNI SPEKTAKL U NIŠU

VAZDUHOPLOVNI SPEKTAKL U NIŠU

VAZDUHOPLOVSTVO

Najprestižnije takmičenje u paraglajdingu, u disciplini prelet uskoro stiže u Niš! Od 17. do 24. juna, Vazduhoplovni savez Srbije organizuje Svetski kup u paraglajdingu zbog kojeg će 130 najiskusnijih pilota sveta iz 30 zemalja posetiti Srbiju. Naša zemlja je jedna od pet destinacija na kojoj se u 2017. godini organizuje ovo prestižno takmičenje, zajedno sa Francuskom, Švajcarskom, Brazilom i Ekvadorom. Organizacija ovakvih događaja se od strane Svetske federacije dodeljuje samo najiskusnijim organizatorima, što je Srbija već dokazala kroz organizaciju predsvetskih kupova, svetskog kupa i evropskog prvenstva.

Tokom ovog takmičenja, piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Leskovcu, Vranju i Dimitrovgradu. U letelicama koje nemaju motore nadmetaće se u vazdušnim trkama od 70-100 km koje traju od dva i po do četiri sata.

Svaki od pilota prati se satelitski iz štaba takmičenja i u svakom trenutku se zna njegova tačna pozicija. Ovo se prenosi preko sajta takmičenja u realnom vremenu tako da trku prati oko 50.000 gledalaca.

“Putem Telenor mreže omogućena je i komunikacija sa pilotima paraglajdera koji su na ovako velikim takmičenjima opremljeni sa ” live-tracker” uređajem koji u sebi ima SIM karticu. Taj uređaj prima signal sa satelila i putem GPRS-a ga šalje na specijali veb sajt kojeg prati spasilačka helikopterska ekipa, a istovremeno se prati i kompletna trka u celom svetu”, objašnjava Željko Ovuka, direktor takmičenja.

I onima koji ne budu pored ekrana biće podjednako zanimljivo ako se nađu u regionu u kojem se održava takmičenje i pogledaju put neba. Videti 130 pilota paraglajdera u vazduhu je prelep prizor i treba zaista imati sreće biti na mestu na kojem postoji prilika da se vidi ovako nešto. Inače, Niš je jedan od najboljih centara u jugo-istočnoj Evropi za ovu vrstu letenja. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota: Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević.

Takmičenje su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej, a velika pomoć u organizaciji došla je i sa strane Gorske službe spasavanja, helikopterske jedinice Vojske Srbije, Telenora, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore… Svečano otvaranje takmičenja je 17. juna u 19 časova, u Oficirskom domu u Nišu, u kojem će inače biti smešten štab takmičenja. Letovi su planirani svakodnevno, u zavisnosti od vremenskih prilika, najverovatnije u periodu između 12 i 19 časova, pa građani mogu doći na poletište Višegrad iznad Niša i uživati u takmičenju.