VAZDUHOPLOVNA PREMIJERA U ĆUPRIJI

Last Updated: 06/08/2018Autor

VAZDUHOPLOVSTVO

Nakon što je od sredine juna meseca ove godine zvnično registrovan  sportski aerodrom u Ćupriji, pod operativnim rukovođenjem Aero kluba „Ćuprija“ i nakon što je dočekao prve vazduhoplove na svojoj teritoriji, aerodrom će krajem avgusta biti stecište za najbolje pilote ultralakih vazduhoplova koji će se okupiti u okviru Državnog prvenstva. Prvi put u istoriji Opštine Ćuprija, u neposrednoj organizaciji Aero kluba „Ćuprija“ i Vazduhoplovnog saveza Srbije,  25. i 26. avgusta će se održati Državno prvenstvo u navigaciji i preciznom sletanju ultralakih vazduhoplova.

Tom prilikom će se takmičiti više od 30 pilota iz cele Srbije u kategorijama ultralaki avion, motorni zmaj i žirokopter (ultralaki helikopter). Oni će zajedno sa svojim posadama do titule državnog prvaka morati da savladaju zadatke u disciplinama navigacija i precizno sletanje, prema pravilima Međunarodne vazduhoplovne federacije. Obe ove discipline zahtevaju izuzetno veliko iskustvo, utreniranost i poznavanje vazduhoplova, pa će borba za najboljeg među najboljima biti vrlo neizvesna. Aktuelni državni prvaci su Srđan Kostić iz Aero kluba „Ćuprija“  – u kategorijama avion i žirokopter i Milan Marić iz Aero kluba „Smederevo“ – u kategoriji zmaj.

Ljubitelje vazduhoplovstva na aerodromu u Ćupriji očekuje slobodan ulaz i preko stotinu poletanja i sletanja ultralakih letelica u ova dva dana takmičenja. Posebna atrakcija prvog takmičarskog dana (25.avgust, u vremenu od 10 do 12 časova) biće aeromiting, koji će biti upriličen povodom otvaranja aerodroma Ćuprija, gde će posetioci imati prilike da uživaju u interesantnom letačkom programu i prikazu najmodernijih letelica sa kojima srpski aero klubovi raspolažu u ovom trenutku.

Ovo takmičenje će biti idealna prilika da se piloti upoznaju sa novim terenom, posetioci i publika sa umećem pilota, domaćin da prezentuje letačke sadržaje na novom sportskom aerodromu, a pre svega događaj posle koga ćemo znati ko je najbolji ove godine u državi u ultralakom letenju.