VASIĆ, BEĐIK I MARJANOVIĆ U POZNANJU ZAOKRUŽUJU PRVI DEO SEZONE

Last Updated: 14/06/2017Autor

VESLANJE

Dve srpske posade koje su u ovom delu sezone pokazale najviši svetski standard imaće novi važan test na međunarodnoj sceni. Od 16. do 18. juna 2017. dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i skifista Marko Marjanović u Poznanju (Poljska) učestvovaće na drugom ovogodišnjem Svetskom kupu koji će okupiti 233 posade iz 39 zemalja. Put Poljske naši reprezentativci su, sa svojim trenerom Nebojšom Ilićem, krenuli u sredu. Dan kasnije će odraditi trening na Regatnoj stazi na jezeru Malta i sačekati žreb kvalifikacionih grupa.

Vasić i Beđik će u Poznanju pokušati da nastave ovogodišnji niz osvajanja medalja velikim međunarodnim takmičenjima. On je počeo na Svetskom kupu u Beogradu, početkom maja, kada su osvojili srebro, a nastavljen krajem tog meseca na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama gde su prigrabili bronzu.

– Iako u Poznanj putujemo bez bilo kakvog opterećenja uradićemo sve što je do nas da se i na ovom međunarodnom takmičenju domognemo postolja. Odlično smo radili nakon šampionata Starog kontinenta u Češkoj, posebno na nekim delovima zaveslaja koji nam nisu bili tehnički savršeni. Čamac ide dobro, a spremni smo da se ponovo uhvatimo u koštac sa svetskom konkurencijom. U Poznanju će nastupiti 15 dvojaca bez kormilara. Biće tu, između ostalih, braća Onfrej iz Francuske od kojih smo dva puta izgubili u Račicama i koji su na tom takmičenju postali evropski viceprvaci. Britanci su prijavili dva nova i nama nepoznata čamca, Holanđani su promenili jednog člana u odnosu na Češku gde su bili šesti… Od finalista sa Evropskog prvenstva veslaće i Česi Podražil i Helešik koji su bili odmah iza nas. U Poznanju ćemo prvi put na delu videti nove dvojce Novog Zelanda, naslednike Bonda i Mareja koji su bili neprikosnoveni u ovoj disciplini poslednjih osam godina. I oni mogu ozbiljno mogu da se umešaju u borbu za visok plasman – kazao je Vasić i dodao – Nama je Svetski kup u Poznanju poslednje takmičenje u ovom delu sezone. Posle njega sledi mali predah, a nakon toga počinjemo da se pripremamo za Svetsko prvenstvo za seniore u Americi krajem septembra. Taj šampionat nam je cilj svih ciljeva u ovoj sezoni, a dobri rezultati u Poljskoj biće nam samo dodatni podstrek u napornim treninzima koji nas očekuju.

Za odličja u skifu u Poznanju će se boriti 22 čamca. Među njima će biti i olimpijski i evropski viceprvak Hrvat Martin, osvajač bronze u Račicama Belorus Ščarbačenija, kao i Kubanac Furnier Rodrigez, finalista Igara u Riju.

– U Poljskoj ću zaokružiti ovu polovinu sezone koja je za mene bila više nego zadovoljavajuća. Takođe, trudiću se da u vremenskom smislu napravim korak napred i da podignem svoju lestvicu kvaliteta u odnosu na Svetski kup u Beogradu i Evropsko prvenstvo za seniore u Račicama na kojima sam osvojio drugo, odnosno sedmo mesto. Na taj način bih napravio odličnu uvertiru za Svetsko prvenstvo budući da će mi Svetski kup u Poznanju biti poslednji veliki test za to takmičenje. Konkurencija će biti paklena, kao što je, uostalom, uvek slučaj u skifu. Nastupiće i neke prekookeanske zemlje s čijim se predstavnicima do sada nisam takmičio. Međutim, ne obazirem se na rivale. U dosadašnjem delu sezone sam dokazao da pripadam vrhu, a verujem se da ću to učiniti i u Poznanju – istakao je Marjanović.

Kvalifikacije i trke repesaža u Poznanju zakazane su za petak. Polufinala, C i D finala na programu su dan kasnije, dok je nedelja rezervisana za A i B finala.