It seams that you haven't connected with your Twitter account
2 March, 2024
PočetnaVesti naslovnaUVERTIRA ZA SVETSKI KUP

UVERTIRA ZA SVETSKI KUP

VESLANJE

U subotu i nedelju, 22. i 23. aprila 2017, održana je Beogradska internacionalna regata – Trofeja Beograda koju je organizovao Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i koja je u dva dana na Regatnoj stazi na Savskom jezeru okupila oko 600 takmičara i takmičarki iz tri zemlje – Srbije, Bugarske i Izraela. Uz loše vremenske uslove na stazi, uz kišu i jak vetar, oba dana viđeno je 34 finalnih trka.

– Oba dana smo imali velikih problema na stazi zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova, posebno u nedelju kada je u pojedinim trenucima vetar podigao izuzetno visoke talase. Zbog bezbednosti učesnika bili smo prinuđeni da otkažemo neke trke. Međutim, bez obzira na to Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda je i ove godine uspešno organizovana. Satnica i program su makismalno ispoštovani i nadam se da su svi učesnici bili zadovoljni svim aspektima organizacije. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju Beogradske internacionalne regate – Trofeja Beograda, posebno Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport Grada Beograda. Za dve nedelje na ovom mestu nas očekuje još jedan veslački događaj – Svetski kup, a ovogodišnja Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda stavljena je i u funkciju pripreme za predstojeće takmičenje – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Prvog dana u seniorskoj kategoriji u skifovima pobedili su Aleksandar Filipović (Smederevo) s vremenom 7:04.35 i Jovana Arsić (Zreneks 1995). U istoj uzrasnoj kategoriji najbolji u dvojcima bez komrilara bili su Dušan Slavnić (Crvena zvezda) i Uroš Dimitrijević (Smederevo) s vremenom 6:43.00, odnosno Antoaneta Karaivanova i Katrin Hristova (Čerpikov, Bugarska) s 8:16.62, dok su u dubl skulu trijumfovali Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić (Danubius 1885) s 6:40.00. Aleksandar Izda (Partizan) s 7:19.80 i Nataša Ilić (Danubius 1885) s 8:26.17 trijumfovali su u skifovima za juniore. U dvojcu bez kormilara za juniore bez premca su bili Vuk Mladenović i Veselin Tričković (Partizan) s 6:48.70, dok su u dubl skulovima ove uzrasne kategorije zlata osvojili Lazar Ristić i Marko Torbica (Smederevo) s 6:58.23, te Minja Vizi i Iva Lazić (Crvena zvezda) s 8:17.56. U kadetskoj konkurenciji najsjajnija odličja pripala su Mateju Nežiću (Danubius 1885) s 7:42.68 i Vladimiri Georgievoj (Čerpokov, Bugarska) s 8:21.66 u skifovima, Petru Isakoviću i Todoru Stankoviću (Galeb) s 7:30.93 u dvojcu bez kormilara, te Slavku Saviću i Petru Šavrljugi (Crvena zvezda) s 7:00.10 i Lindi Bonevoj i Katrin Hristovoj (Čerpokov, Bugarska) s 7:57.79 u dubl skulovima. U pionirskim skifovima pobedili su Nikola Ristić (Crvena zvezda) i Maja Mišljenović (Grafičar) s 4:23.27, dok su u pionirskim dubl skulovima najuspešniji bili Andrej Dašić i Strahinja Janković (Sava) s 3:19.87 i Žofia B. Varga i Boglarka B.Varga (Palić) s 3:59.93. U četvercu bez kormilara za studente pobedili su Lazar Atanasković, Relja Srbinoivć, Mihailo Sforcan i Aleksa Matić (Grafičar) s 6:41.75. Kvalifikacione trke u nedelju, 23. aprila, počinju u 10,30 časova, dok finala startuju u 12 č.

Drugog dana u seniorskoj konkurenciji u skifu, kao i u subotu, trijumfovao je Aleksandar Filipović (Smederevo) s 7:19.01, u dubl skulu su najbolji bili Aleksa Tošić i Vanja Obradović (Partizan), a u zajedničkoj trci četverca bez kormilara i četverac skula pobedu je odneo kombinovani čamac Crvene zvezde i Galeba Marko Panić, Dušan Kostić, Aleksa Popović, Filip Prodanović s 6:24.86. U jedinoj disciplini za seniorke koja je veslana u nedelju skifiskinja Jovana Arsić (Zreneks) je ponovila uspeh od subote osvojivši zlato s 8:23.34. Aleksa Petrović i Danilo Selaković (Smederevo) s 6:46.58 bili su najuspešniji u dubl skulu za juniore. U istoj uzrasnoj kategoriji u četvercu bez kormilara pobedili su Luka Stijačić, Lazar Ilinčić,Vuk Mladenović i Veselin Tričković (Partizan) 6:29.52, a u četverac skulu Nikola Srebro, David Ruso,Lazar Laković i Andrija Simeunović (Galeb) s 6:37.80. U dubl skulu za juniorke Jana Tarabić i Nataša Ilić (Danubius 1885) slavile su s 8:02.30.

U četvercu bez kormilara za kadete nabolji su bili Andrija Jovanović, Đorđe Gruber, Nikola Kolarević, Veljko Džopalić (Grafičar) s 6:55.75, u četverac skulu za kadete Matej Šarenac, Nikola Mirilo, Veljko Matić i Kosta Petković (Partizan) s 6:28.67, a u osmercu za kadete Igor Martinović, Aleksa Matić, Ognjen Srbinović, Darko Mališić, Nikola Kolarević, Đorđe Gruber, Andrija Jovanović, Veljko Džopalić i kormilar Miloš Simić (Grafičar) s 6:21.60. Članice bugarskog Čerpikova Linda Boneva i Vladimira Georgieva s 7:52.85 osvojile su zlato u dubl skulu za kadetkinje, dok su Dušan Popović, Vuk Marković, Mladen Vukašinović i Petar Samardžija (Smederevo) s 3:29.48 prigrabili najsjajnije odličje u konkurenciji četevrac skulova za pionire. U skifu za veterane Jovan Opačić iz Tamiša je izveslao singl trku koju je završio u vremenu 5:08.81.

Inače, Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda bila je druga kriterijumska regata za sastav juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Nemačkoj 20. i 21. maja.

– Vuk Mladenović i Veselin Tričković iz Partizana prvog dana regate ispunili su vremensku normu u dvojcu bez kormilara za Evropsko prvenstvo za juniore i oni su, za sada, sigurni putnici na ovo takmičenje. Loši vremenski uslovi, nema sumnje, omeli su još neke posade da na ovoj regati dođu do direktne karte za šampionat Starog kontinenta. Ipak, sagledavajući učinak na kriterijumskim regatama u Zagrebu i Beogradu, pored Mladenovića i Tričkovića, izvodlili su se Aleksandar Izda iz Partizana u skifu, Aleksa Petrović i Danilo Selaković iz Smedereva u dubl skulu, a u stopu ih prati i skifista Grafičara Vukašin Pivač. U naredna dva dana Sportskoj komisiji Veslačkog saveza Srbije uputiću predlog oko sastava reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore. Za rešavanje poslednjih nedoumica iskoristili bismo još jednu kontrolnu regatu koja bi bila organizovana u narednih osam dana – kazao je koordinator juniorske reprezentacije Aleksandar Ivković.