USVOJEN NOVI STATUT SVETSKE STRELJAČKE FEDERACIJE

Last Updated: 12/12/2019Autor

U Minhenu je krajem minule sedmice održana 30. vanredna Skupština Svetske streljačke sportske federacije (ISSF). Streljački savez Srbije su predstavljati dr Nenad Putnik, predsednik, i mr Nenad Petković, generalni sekretar SSS. U radu Skupštine učestvovali su delegati iz 147 federacija –članica ISSF (od ukupno 160 članica), sa 269 delegata. Glavna tema bila je usvajanje novog Statuta ISSF. Prethodni Statut usvojen je još 1980. godine uoči Olimpijskih igara u Moskvi. Poslednja izmena tog Statuta je napravljena uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008.godine. Tajnim glasanjem usvojen je novi Statut, ali sa samo tri glasa više od potrebnog broja (Statut se usvaja ako za njega glasa dve trećine prisutnih delegata).

Bitna odredba novog Statuta je i proširenje nadležnosti Izvršnog komiteta ISSF, koji sada odlučuje i o organizatorima svetskih prvenstava u svim disciplinama.  Ova odredba proizilazi iz usvajanja odluke o novoj dinamici organizacije svetskih prvenstava u juniorskim i seniorskim kategorijama. Naime, svetska prvenstva će se ubuduće održavati svake godine u olimpijskom ciklusu (osim seniorskog svetskog prvenstva koje se ne organizuje u godini Olimpijskih igara). S obzirom da se sednice Skupštine ISSF održavaju na svake dve godine, neophodno je bilo da Izvršni komitet , kao uži i ekspeditivniji organ, donosi odluke o organizatorima.

U narednom olimpijskom ciklusu (posle OI u Tokiju) šampionati planete biće održavani po sledećoj dinamici – 2021: dva odvojena Svetska prvenstva (za discipline puškom i pištoljem i za discipline u gađanju letećih meta), 2022: Svetsko prvenstvo u svim disciplinama, 2023: dva odvojena SP (puška/pištolj i leteće mete) i 2024: Svetsko juniorsko prvenstvo.

Izvršni komitet je ovlašćen i da donese odluku o privremenoj suspenziji neke od članica ISSF,do konačne odluke koju donosi Skupština. Skupština je prihvatila predlog o smanjenju godišnje članarine u ISSF, sa 1500 švajcarskih franaka na 500 dolara. Predstavnici Streljačkog saveza Srbije su obavili niz razgovora tokom skupa u Minhenu.

-Između ostalih, razgovarali smo i sa Vladimirom Lisinom, predsednikom ISSF, i pozvali ga na Finale Evropske lige mladih ,koje će biti održano u Beogradu u oktobru naredne godine. Obavljeni su i mnogi drugi razgovori sa predstavnicima nacionalnih federacija, a posebno u vezi obnovljene inicijative za ponovno uspostavljanje Balkanskih prvenstava – prenosi Nenad Petković.