USPEŠNO ZAVRŠEN “BEOGRAD OPEN 2017”

Last Updated: 25/09/2017Autor

SPORT I REKREACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Beograd je proteklog vikenda ( 22.-24. septembra ) , četvrtu godinu zaredom, bio domaćin Međunarodnih sportskih igara „ Beograd open 2017”. Sportski Savez osoba sa invaliditetom Beograda, bio je organizator, ove manifestacije,koja polako, ali sigurno postaje tradicionalna, a sa ciljem da promoviše i afirmiše uslove i mogućnosti koje naš Grad pruža u naporima za poboljšanje uslova života i rada osoba sa invaliditetom kao i unapređivanje njihovog položaja u društvu. Na nekoliko sportskih borilišta širom Beograda nadmetalo se oko 700 sportista oba pola I svih vidova invaliditeta, iz 10 zemalja, u 10 (deset) sportskih disciplina. Sportovi u kojima su se takmičili sportisti bili su : fudbal, sedeća odbojka, golbal, šah, atletika, plivanje, košarka u kolicima, ststoni tenis, parabiciklizam I tekvondo.

Prvog dana “Beograd Opena 2017” igre su startovale fudbalskim turnirom na kome je učestvovalo šestekipa koje su činile osobe oštećenog sluha iz Srbije; Crne Gore I Makedinije. Turnir se odigrao na terenima “Corn product” – a u Šumicama. Titulu najuspešnije ekipe odnela je ekipa iz Niša, koja je u finalnom meču pobedila ekipu iz Kragujevca, dok su treće mesto osvojili gosti iz Makedonije. Istog dana šahisti su odigrali prva 3 kola turnira u sali opštine Vračar.

U večernjim casovima, sa početkom u 19,00 časova, održana je ceremonija otvaranja na kojoj su pored učesnika prisustvovale I brojne zvanice. Drugog dana “Beograd Opena 2017”, u subotu 23. septembra, održana su takmičenja u parabiciklizmu, atletici, golbalu, šahu I plivanju. Takmičenje u parabiciklizmu, na kome su pored domaćih učestvovali I parabiciklisti iz Hrvatske, održano je na stazi Donjeg Kalemegdana. Pored Marija Alilovića, bivšeg paraolimpijskog prvaka iz Hrvatske, na ovom takmičenju su se istakli I domaći takmičari : Jovan Divnić, Đukelić Stefan, kao I iskusni Miloš Glavonjić I mlada nada Mihajlo Radovanović.

Atletsko takmičenje je održano u atletskoj dvorani uz prisustvo brojnih takmičara iz : Izraela, Bosne I Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Promoteri ove manifestacije bili su naši zlatni paraolimpijci Željko Dimitrijević I Draženko Mitrović. Na golbal turniru, održanom u novoizgrađenoj fiskulturnoj sali Škole za učenike oštećenog vida “ Veljko Ramadanović “ u Zemunu, trofej za najuspešniju ekipu osvojila je ekipa iz Sarajeva , dok je drugo mesto osvojila ekipa “ Mladost “ iz Beograda, a treće ekipa “ Nais “ iz Niša.

Takmičenje u plivanju održano je na bazenu “ Milan Gale Muškatirović “. Pored domaćih takmičara na ovom takmičenju učestvovali su I plivači iz Italije, Grčke, Crne Gore, Bosne I Hercegovine, Izraela I Češke. Pored izuzetnih plivača iz Italije posebno su se istakli I naši paraolimpijci Ana Jovović I Nemanja Tadić. Istog dana završen je I šahovski turnik na kome je trijumfovao iskusni šahovski majstor Milorad Vulin ispred Dragana Moldovanovića I Zdenka Polherta. Trećeg dana “Beograd Opena 2017”, takmičari su se nadmetali u sledećim sportovima : stoni tenis, sedeća odbojka, košarka u kolicima I tekvondo.

U najmasovnijem turniru, u stonom tenisu, održanom u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu, učestvovalo je oko 120 takmičara, pored domaćih i takmičari iz Italije, Grčke, Crne Gore, Bosne I Hercegovine, Izraela I Češke. U veoma uzbudljivim mečevima posebno su se istakli pored domaćih I reprezentativci Češke I Italije, među kojima I prvak specijalne olimpijade Mateo Điomo. Na turniru u sedećoj odbojci , održanom u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu, trijumf je odnela ekipa “ Jedinstvo “ iz Brčka koja je u finalnoj utakmici pobedila domaću ekipu KSO “ Smeč “. Treće mesto osvojili su Kragujevčani pobedivši u borbi za treće mesto crnogorsku ekipu.

Turnir košarke u kolicima održan je u dvorani Republičkog zavoda za sport u Košutnjaku. Najuspešnija ekipa na turniru bila je domaća ekipa KKK “ Sigidunum “ ispred ekipe iz Bjeljine I trećeplasirane ekipe “ Dunav “ iz Apatina. Četvrto mesto na ovom turniru osvojila je crnogorska ekipa iz Podgorice. Celokupnu manifestaciju su svojim nastupom zatvorili paratekvondisti, koji su takođe nastupali u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu. Na ovom turniru su se posebno istakli domaći reprezentativci : Danijela Jovanović , Dušan Marisavljević I Nemanja Miljković. Pokrovitelj ove po mnogo čemu jedinstvene manifestacije bio je Grad Beograd – Sekretarijata za sport i omladinu.