USPEŠNO U TEŠKOJ SEZONI

Last Updated: 23/04/2017Autor

KUGLANJE

Članovi UO Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Banji Junaković, kojom je predsedavao predsednik Uroš Dragojlović, prihvatili su izveštaj predsednika Takmičarske komisije KSS Miloša Mitrovića o ligaškim i drugim domaćim takmičenjima.

– Imali smo jednu od najtežih sezona, nikada se nije dssilo da na kraju liga odigramo tri „majstorice“ a možda nas čekaju još dve- istakao je Mitrović.- Ostalo je još prvenstvo u tandemima u Kragujevcu i šaminat veterana u Bačkoj Topoli za koji je privaljeno do sada prko 60 učesnika znatno manje nego lane kada je za titule igralo preko 120 „večitih kuglaških mladića i devojaka“.

Potpredsednik KSS Zoran Stanojević prdložio je da se razmotri mogućnost da se, ukoliko u istom rangu dva kluba imaju jednak broj bodova i 1:1 u međusobnim mečevima, u propozicije unese mogućnost određivanja plasmana (prva tri mesta ili za ispadanje) po dodatnim kriterijumima (bolji set poeni, više čunjeva, bolje „čišćenje“, manje promašaja…) čime bi se izbegle skupe „majstorice“. Predlog je prihvaćen a od klubova će se tražiti predlozi koji će ići i na javnu raspravu.

Dragojlović je informisao i o pripremama za tri velika takmičenja u Detenhajmu u Nemačkoj: od 12. do 14. maja je pojedinačni pionirski Svetski kup, od 14. do 19. maja ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta za kadete, dok je seniorski ekipni Šampionat sveta od 19. do 27. maja.

– I pored problema sa prilivom sredstava od Ministarstva omladine i sporta Srbije sa kojim imamo izuzetnu saradnju i od koga samo tražili da nam odbre više novca jer su nam u maju skoro sva takmičenja, na insistiranje Vojka Pavlovića selektora juniorske reprezentacije, četvortrukih uzastopnih prvaka sveta i generalnog sekrtara, učestvačemo sa pionirkom i pionirom na Svetksom kupu gde smo do sada imali uvek uspeha i osvajali medalje- reako je Dragojlović.- Zadovoljan sam pre svega zalaganjem ali i rezultatima u prijateljskom meču sa Namačkom i mislim da će do završnih pripreme pred SP forma biti optimalna. Nemci su u drugom meču pružili 120 procenata onoga što mog a kod nas mislim da ima još mnogo prostora za bolje rezultate. Prihvatili smo poziv da ženska i muška reprezentacija budu gosti kluba naših radnika Rotenberger u Nemečkoj pred Šammpionat sveta 18. i1 9. maja. Seniori će imati probu i na turniru u Banjaluci 6. i 7. maja a seniorke u istom terminu igraće na „Turniru Irena Kaločaj“ u Zrenjaninu.

Uroš Dragojlović će biti delegat KSS na Konferenciji NBC 20. maja u Detenhajmu. Ova organizacija prestaje da postoji. Kuglanje na devet čunjeva – klasik, bole i šere, postaju deo Vorld bovlinga (VNBA) i očekuju se važne kadrovske i statutarne promene.

– Neke nacionalne federacije, Austrija, Mađarska, Češka, Slovenija… imaju radikalniji pristup načinu organizovanja u kome, čini mi se, nema mesta za predstavnike Nemačke, koja je kolevka kuglanja. Mislim da to nije u redu, ali je naša obaveza da pre svega štitimo interese srpskog kuglanja i samo time ćemo se rukovoditi raspravi i odlučivanju…

Od takmičarske i sudijske komisije će se zahtevati da za narednu sezone predlože dodatne, strožije, propise o ponašanju na kuglanama, načinu kako se navija i šta je dozvoljeno a šta ne u navijanju jer postoje kuglane na kojima, kako je rekao Predrag Kovačić, publika može da „udara ćuške“ igračima i uslovi za igru su neregularni.

Sednici su prisustvovali svi članovi UO KSS: Uroš Dragojlović (predsednik), Zoran Stanojević (potpredsednik), Bosiljaka Božić, Mladen Praštalo, Radoslav Simović, Đorđe Jovanić i Predrag Kovačić. Prisustvovali su direktor reprezentacije Milan Jovanović, Vojko Pavlović generalni sekretar, Miloš Mitrović predsednik TK KSS, Branimir Vasić predsednik Komisije za informisanje KSS, Darko Bjelobrk vođa puta za SP i trojica reprezentativaca Igor Kovačić, Uroš Jagličić i Saša Juhas koji su iz prve ruke čuli sa kakvim se obavezama i problemama suočavaju u radu članovi UO KSS.